AVM’de kedi-fare oyununa tepki

Ankara Mamak’taki Nata Vega Alışveriş Merkezi’nin (AVM) içerisinde tünel akvaryum Aqua Vega bölümü ile çeşitli türlerde hayvanların yer aldığı Wildlife bölümü bulunuyor.

Haberin Devamı

Ücretli olarak gezilebilen bu bölümlerde sergilenen ‘karakulak’ kedileri, geçen hafta sosyal medyanın gündemindeydi. @buket2707 tarafından 1 Şubat’ta, “Yer: Ankara Nata Vega AVM. Bu ne vicdansızlık?” notuyla paylaşılan videoda cam fanus içerisindeki karakulak kedilerinin önlerindeki fare ile oynadıkları görülüyordu. Çocuklu ziyaretçiler de camın karşısından bunu seyrediyor ve cep telefonu ile kaydediyordu. Bu görüntü sosyal medyada infiale neden oldu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı duruma tepki gösterdi. Yaşananlara ünlü isimlerden de tepki geldi. Oyuncu Ali Aksöz yetkililere, “Bu zavallı hayvanların durumuna müdahale etmeyi düşünüyor musunuz?” diye seslendi. Gonca Vuslateri, “Bu rezalete son verilmesini istiyoruz” çağrısı yaptı. Kerem Bürsin’den “Felaket!!! Bu hayvanların ne işi var bir AVM’de!!!” tweet’i geldi.

Haberin Devamı

AVM’de kedi-fare oyununa tepki

AVM’de kedi-fare oyununa tepki

ABB: YETKİ BİZDE DEĞİL

Videonun sahibi @buket2707 ve sosyal medya kullanıcıları Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı da paylaşımlarına ekledi. Çok sayıda kişi ABB’ye çağrı yapınca belediyeden paylaşımlara yanıt geldi: “Bahse konu olan AVM’nin denetim yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü ile Çankaya Tarım İlçe Müdürlüğü’ne aittir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bir yetkisi bulunmamaktadır.”

‘YASAL MI’ SORUSUNA UZMAN YANITI

Peki bu hayvanlar orada nasıl bu şekilde sergileniyordu? Bu durum yasal mıydı? Bu soruların yanıtını ise yine sosyal medyadan karakulak ve yaban hayatı araştırmacısı, biyolog, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin verdi: “Bu Karakulaklar Afrika orjinli. Anadolu bireyleri değil. Ülkemizde ve Avrupa’da doğadan alınan yaban hayvanlarının ticareti, bulundurulması kanunlara göre yasak ciddi cezaları var. Bu görüntülerdeki bireyler ise esaret altındaki anne babalardan çoğalmış CITES belgeleri olan bireyler gibi duruyor. Tabii bu onların böyle şartlar altında sergilenmesinin kesinlikle gerekçesi olamaz! Ancak uygun zooloji parkalarda bakılabilir ama burada değil. Konuyu @milliparklar ve bakanlığımız @VahitKirisci üst yönetimine ilettim. Gerekenin yapılacağından eminim.

Haberin Devamı

AVM’de kedi-fare oyununa tepki
AVM’de kedi-fare oyununa tepki

‘AVM RAPORLARI VE YETKİLERİ ALMIŞ’

@TCTarim yetkilisi müdürlerimiz ile görüştük. İlgili işletme 2017 yılında CITES belgeleri ile bulundurma yetkisi almış. Ayrıca sakınca yoktur şeklinde bilirkişi raporu alınmış. Öte yandan bu konuda mevzuatta 2021 yılında düzenlemeye gidilmiş. Şu anda bu izinleri almak ciddi zor. Bu haliye işlem yapılabilmesi için hayvan refahındaki eksiklikler gerekçe gösterilecek. Karakulak konusunda türün doktoralı uzmanı olduğumuz için bu konuda ilgili bilirkişi raporu hazırlayacağım. Gerekli işlemlerin yapılması için süreç başlatılmış durumda. En yakın zamanda o hayvanların WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) ve EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) standarlarında bir zooloji parka alınmasını sağlanması için çalışacağız.”

***

Haberin Devamı

CITES Belgesi’nin de ‘Nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşme’ olduğunu belirteyim. Öte yandan bu konuyla ilgili change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatılmış. Yazıyı yazarken baktığımda atılan imza sayısı 2 bin 945 idi. AVM’deki karakulak kedileri ile ilgili paylaşılan bir video ile başlayan ve ilerleyen süreçte gelinen son durum böyle. Bakalım ilerleyen günlerde ne gibi gelişmeler olacak. Bekleyip göreceğiz...

NOT: Yazımı kaleme aldıktan sonra sabaha karşı maalesef Kahramanmaraş ve çevresindeki illerden deprem haberi geldi. Acımız büyük, tüm milletimize geçmiş olsun. Allah böyle acıları bir daha yaşatmasın.

Yazarın Tüm Yazıları