Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...  

Önce Gordion Antik Kenti daha sonra Arslanhane Camii... İkisi de biliyorsunuz artık Ankara’nın çiçeği burnunda iki ‘dünya mirası.’ UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren bu iki değere gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Hem korumamız hem de tanıtmamız iki önemli vazife.

Haberin Devamı

Türkiye’de kültürel mirasa ilişkin kıymetli çalışmalarını yakından takip ettiğim sanat tarihçisi Habibe Bektaşoğlu hem X’teki hem de Instagram’daki @tasvirsanatlari hesabından Ahi Şerafettin Camii olarak da bilinen Arslanhane Camii ile ilgili dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...

Arslanhane Camii’nin türbesindeki sandukaları ve avludaki çarpıcı fotoğrafları paylaşan Bektaşoğlu, “Dünya miras listesine alınan Ankara Ahi Şerafettin Camii’nin (Türbe) içerisinde bulunan sandukaların mevcut durumu. Kapıları sıkı sıkıya kitli olan türbenin acil onarıma ihtiyacı var. Türbenin avlusunun durumu daha vahim” notunu düştü. Birçok kişi de sosyal medyadan bu üzücü duruma yorum yaparak yetkililere çağrıda bulundu. İşte onlardan bazıları...

Haberin Devamı

Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...

Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...

YOK MU ECDADINA HÜRMETİ OLAN BİRİLERİ

@gulsun.koru: “Bu hafta sonu camiyi ziyaret ettik biz de. Abdesthane ve tuvaletin durumu da Dünya Miras Listesi’ndeki bir kültür varlığına yakışmıyor. Bunlara da el atılması gerek.”

@hasan_kamiloglu: “Çok yazık gerçekten çok yazık.”

@mesut.kul: “Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile defalarca iletişime geçme gayreti sonucunda, bu konuda Ostim Teknik Üniversitesi ile bir proje yürütüldüğü bilgisine ulaştım... Ancak bu yürütülen projeler halka beyan edilmediği için kurum ilgisiz kalıyor gibi bir tablo çıkıyor doğal olarak… @vakiflargm Umarım bu konuda gerekli hassasiyeti gösterirler... Size de ilginizden dolayı teşekkür ederiz.”

@a1d1r1m: “...Yok mu ecdadına hürmeti olan birileri başkentte?”

 

Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...

Haberin Devamı

İNŞALLAH HAK ETTİĞİ İLGİYİ GÖRÜR

@erdinckocaman: “Kimin umurunda.”

@necatigulcu: “Diriye saygı kalmamışken, ölülerimize nasıl olsun. Yuh olsun hepimize.”

@k.temell: “Çok yazık... Türkler kadar tarihine sahip çıkmayan başka milletler var mıdır?”

@sirinsaidemre: “İnşallah sonunda bu camii hak ettiği ilgiyi görür. Herkes Kale’ye geliyor ama buraya kimse uğramıyordu. Sadece mihrabını görmek için bile o Kale’ye çıkılır.”

@eminecykara: “Hep aynı, hep aynı... Pes!”

@SeferBoyac: “Millet olarak şu dünyada her şeyi yaptık. Ama yaptıklarımızı yazmadık, anlatamadık. Bir de bugün kalan eserlerimizi koruyamıyoruz.”

Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...

***

Arslanhane Camii’ne yakışmayan bu durum için umarım Vakıflar Genel Müdürlüğü bir an önce harekete geçer... Camii ve etrafındaki değerler, gerçek bir dünya mirasına yakışır hale getirilir.

 

Haberin Devamı

SAAT HATIRLATMASI

Arslanhane Camii denilince şu hususa da dikkat çekmek istedim. Haber Koordinatörü’müz Fatih Tekeci 10 Ekim 2022’de Burada Okur Yazar köşesinden Arslanhane Camii ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme almıştı.

Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...

O dönem Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili olan Murat Ilıkan, Burada Okur Yazar köşesine gönderdiği iletisinde Mevlid Kandili gecesi caminin kapalı olduğuna dikkat çekmişti ve “Bu kıymetli eserin, kandil geceleri gibi özel gecelerde 24 saat açık olması, çevresini aydınlatması gerekir. İstanbul’un Eyüp semtinde bulunan çay ocaklarından kafelere, restoranlardan kitapçılara kadar her kesim Eyüp Sultan Camii’nin ziyaretçileri sayesinde iş yapıyor. Yine Süleymaniye Camii çevresindeki iş yerleri, caminin ziyaretçileri ile yaşıyor. Arslanhane Camii de bu bölgeye aynı hareketi katacaktır” demişti.

***

Haberin Devamı

Artık dünya mirası olarak tescillenen Arslanhane Camii için bu hususu da hatırlatmış olalım. Ankara’ya geldiğinde camiyi ziyaret eden özellikle yabancı turistlere rezil olmayalım... Ne dersiniz?

Yazarın Tüm Yazıları