AB ülkesi Estonya’dan e – Oturum kolaylığı!  

Şayet bir startupsan işte bu yazı özellikle seni ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Çünkü Estonya dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. Ülke, günümüz şartlarında ve geleceği düşündüğümüzde Avrupa Birliği Bölgesi’nin ‘Silikon Vadisi’ olma yolunda ciddi potansiyele sahip. Bunun için de çok ciddiler. Disiplinli çalışıyorlar. Bana kalırsa AB’nin bilişim beyni burada diyebiliriz, abartmıyorum. Çünkü yerinde inceledim olan biteni. Geçtiğimiz gün yaptığım Tallinn ziyaretinden şaşkın şaşkın döndüm. Neden ? Çünkü – hani derler ya- ‘adamlar yapmış arkadaş!’. Tam anlamıyla ‘dijital göçebelik’in anavatanı olmuş Estonya. Nasıl mı ? Hemen anlatayım:  

e – Residency ile AB’de şirketiniz olacak

Mevzuunun adı: e-Residency. Türkçe ifadesiyle, e-Oturum. İşin özü ise şu: 1 milyon 300 bin nüfuslu Estonya Cumhuriyeti, yeni dijital dalgayı yakalayan global girişimcilere, işlerini formalitesiz, kolay ve teknoloji odaklı bir ortamda kurma imkânı tanıyor. İşte Estonya’nın bilişime özellikle kafa yoran yöneticileri bu program ile nerede olursa olsun dünyadan tüm girişimcileri Avrupa iş dünyasına katılmaya çağırıyor. Dolayısıyla dünyanın son derece önemli bir parçası olarak Türkiye'den girişimcilere de yepyeni fırsatlar sunuyor. Üstelik, Estonya’nın e-Residency (e-Oturum) programı ile isteyenler, dünyanın herhangi bir yerinden global bir AB şirketi yönetebilmesine olanak sağlıyor. Yani dostlarım, bu programı başlatan ilk ülke olan Estonya, girişimci kardeşlerimize AB'nin iş ortamına erişim imkânı sunuyor. Hem de memleketinizden ayrılmadan! İstanbul’sa İstanbul Sivas’sa Sivas her nerede yaşıyorsanız bir Avrupa şirketi kurmak için en elverişli çözümü sunuluyor diyebiliriz.

Haberin Devamı

100 Euro’ya Dijital Kimlik’in hazır

Öncelikle internet üzerinde bir AB/Estonya şirketi kurabiliyorsun. Bunun için de belgeleri ve sözleşmeleri dijital olarak imzalaman yeterli. Ha bir de sadece 100 Euro işlem ücreti ödeyeceksiniz.. Estonya hükümeti tarafından verilen bu ulus aşırı bir dijital kimlik ve kamu e-hizmetlerine tam erişim sağlıyor. Yani sen Türkiye'den, yaşadığın kentten, yerleştiğin güneydeki balıkçı kasabasından çalışırken, global bir AB şirketi kurabilmeni sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanıyorsun. Şirketini de dünyanın herhangi bir yerinden yönetebiliyorsun. Böylelikle bu yeni dijital dalgayı yakalayan global girişimcilerimiz, işlerini formalitesiz, kolay ve teknoloji odaklı bir ortamda kurma şansı elde ediyor. Ha bu arada elektronik bankacılık ve uzaktan para transferi yapabiliyorsun. Hesap açılması ise bankaların kendi politikalarına bağlı. Son derece rahat ve gelecek vaad eden bir uygulama değil mi? E – Oturum’un bu yıl Türkiye'den 250'yi aşkın startup şirket ve serbest profesyoneli kapsaması hedefleniyormuş. Sanırım bu rakamın üstüne de çıkacaklar. Çünkü yaşanan gelişmeler bunu gösteriyor.  

 

Haberin Devamı

Adresten bağımsız güvenilir AB şirketi

e-Residency programı kapsamında kurulan şirketler, "adresten bağımsız güvenilir AB şirketi" statüsüne sahip oluyor. Dolayısıyla, dünyanın herhangi bir yerinden düşük maliyetle ve fazla formalite gerektirmeden yönetilebiliyor. Bu şirketler, hem gelişmiş ve güvenli bir dijital altyapıdan yararlanıyor, hem de global ölçekte büyümelerine yardımcı olacak kaynaklara da sahip oluyorlar. Türkiye'deki girişimci kardeşlerimin işlerini AB pazarının tümüne yayabilmesine imkân sağlayan bu e-Residency programı, Türkiye'den startup’ların Avrupa iş ortamına entegrasyonunda önemli bir adım olma özelliğine de sahip olması son derece mühim.

Haberin Devamı

Girişimcilerimiz e-Residency ile Estonya’da

Türkiye’den şimdiye kadar bin 100 vatandaşımız Estonya’dan e-Residency almış. Aralık 2014’ten bu yana da 155 ülkeden 40 binden fazla kişiye e-Residency izni verilmiş. İşte bu süre içerisinde program aracılığı ile Estonya'da kayıtlı 6 bin şirket kurulmuş. Aslına bakarsanız bu program ile dünyanın girişimcilik potansiyelinin de açığa çıkarılması hedefleniyor. Programa katılanlar, Estonya'nın gelişmiş dijital altyapısından yararlandığı gibi, Estonya vatandaşlarına sunulan tüm çevrimiçi fırsatları da değerlendirebilme imkânı kazanıyor. Yani şirketiniz dünya çapında iş yaparken AB'nin hukuki çerçevesinden de yararlanıyor. Estonya Cumhuriyeti e-Oturum Programının Halkla İlişkiler Yöneticisi Arnaud Castaignet ‘e göre, Türkiye startup ortamında dünyanın en etkili ve en gelişmeye müsait ülkelerinden biri. Dolayısıyla, e-Residency programıyla beyin gücümüzü aktive edecek işbirlikleri kurmak onların da kazancına. Unutmayalım ki, memleketimizden sadece bu yıl, 180 şirket, e-Residency yoluyla kuruldu. Bu rakam daha da artacak gibi duruyor.

Haberin Devamı

Peki e- Oturum, AB’de oturum izni sağlıyor mu ?  

Bu ayrıntıyı özellikle belirteyim ki; e-Oturum ’la vatandaşlık, vergi mükellefiyeti, oturma izni, Estonya'ya veya Avrupa Birliği'ne giriş izni verilmiyor. Dolayısıyla e-Oturum sahiplerine verilen akıllı kimlik kartı, fiziksel bir kimlik veya seyahat belgesi özelliği de taşımıyor. e-Oturum bir vize türü olmadığı için vizesiz seyahat hakkı da tanımıyor. e-Oturum, Estonya'da çalışma ya da oturma izninin ilk adımı olabilir mi? Diye soracaksanız da şunu söyleyebilirim: Önce bu vizeye başvurmak isteyen şirketler, işlerini ve ekiplerini ayrıntılı anlatan bir başvuru formu dolduracaklar. Bu form Estonya startup topluluğu mensuplarından oluşan bir komite tarafından değerlendirilecek sonra da akıbetiniz belli olacak. Bu zamana kadar başvuruların yalnızca %0,85'inin geri çevrildiğinin de altını çizeyim.

Yazarın Tüm Yazıları