Turizmde bir ilk: Kuşadası

Antik dönemde bir liman kenti olarak kurulan, adını önündeki Güvercin Adası’ndan alan Kuşadası, Türkiye’nin tarihi derinliği olan yerlerinden biri. Turizme de 1800’lü yılların sonuna doğru başlamış.

Haberin Devamı

O dönemin kayıtlarına göre ilçede 3 otel, 19 meyhane, 4 gazino, 4 lokanta varmış. Tüccarların durak noktası olmasının yanı sıra havası, suyu için çevre yerleşim yerlerinden gelinen bir yermiş. 1962’de bölgenin ilk büyük turistik tesisi Tusan açılmış.
1964’te onu İmbat ve 1966’da Kısmet Oteli takip etmiş. 1968’de restore edilen tarihi Kervansaray, Palmiye, Kuştur derken turizm ciddi bir şekilde gelişmeye başlamış.

Turizmde bir ilk: Kuşadası

10 yıl sonra verilen teşvikler ve izinlerle tesis sayısı 1500’ü geçmiş, yatak sayısı 120 bine yükselmiş. Yıllık geceleme sayısı da 2 milyonu bulmuş.
Ancak bu hızlı büyüme sorunları de beraberinde getirmiş. 2000’li yıllardan itibaren beton yapılaşma, yönetilemez kalabalıklar nedeniyle turizmde popülerliğini yitirmiş.

Haberin Devamı

Turizmde bir ilk: Kuşadası
Muşti Demiroğlu

Neyse ki artık yavaş da olsa bir değişim yaşanıyor, doğaya saygı gösteren, turizmden daha fazla katma değer yaratma potansiyeli taşıyan yerlerin sayısı Kuşadası’nda da her geçen gün artıyor...

Turizmde bir ilk: Kuşadası
Güneş-Seren Aksüs

FARKLI BİR KONSEPT: BATIHAN VADİ

Yeşilbaş, suna, angut, elmabaş patka, kara karınlı ıslıkçı, Macar, anas penelope ve daha gelip göçen birçok çeşit. Ortalıkta salınan kazlar, tavus kuşları, flamingolar, emo cinsi deve kuşları ve dört bir yanda zeytin, portakal, dut, limon, incir, armut, incir, ceviz, badem ağaçları...
Burası Kuşadası’na çok yakın, antik dönemden bu yana biyolojik çeşitliliğin korunduğu, Bahçeçik Boğazı olarak adlandırılan doğal vadide yer alan bir tesis.
Projenin ardında Kuşadası’nda doğup büyüyen turizmci bir ailenin oğlu Muşti Demiroğlu var.
1980’lerin sonunda merkezde denizin hemen kıyısında açılan Batıhan Beach Resort’un 25 yıldır da başında.
2016’da restorancılık işine de girer ve tesislerin yanında çoğunlukla kendi balık çiftliklerinde ürettikleri ürünleri kullandıkları ulaşılabilir fiyatlarda Kumsal adlı bir balık restoranı açar.
Yine bu dönemde uzun süredir hayalini kurduğu, her şey dahil otelinden farklı konseptte, farklı beklentilere cevap verecek bir tesis için karşısına çıkan bir fırsatı değerlendirir.
Bahçeçik Boğazı’nda atıl durumda olan 140 dönümlük araziyi satın alır. Uzun bir süre yaban hayvanlarının yaşadığı ve kuş türlerinin uğrak noktası olan, zeytin ve meyve ağaçlarının bulunduğu araziye yeni ağaçlar da diker, sazlıklar yaptırır, dereyi ıslah eder.
Deniz görmeyen tatil yeri mi olur diyenler çoğunlukta olsa da o kararını vermiştir. Kişiye özel tatil konseptli Batıhan Vadi Otel projesini hayata geçirir.
Batıhan Vadi’de farklı büyüklüklerde her birinin kendine ait havuzu bulanan 40 kadar villa inşa edilmiş. Otel olarak sadece oda kahvaltı sunuyorlar ama tesisin içinde dışarıdan gelenlere de hizmet veren restoranları mevcut. Özellikle de derenin kıyısında yeşillikler ortasında serpiştirilmiş masalardan oluşan O’Garden çok keyifli.
Doğanın ortasında, kuş sesleri içinde güne başlarken buranın spor ve sağlıklı yaşam için ideal bir durak olduğunu düşünüyor insan.
Zaten buna uygun bir yapı kurulmaya çalışılıyor.
İçinde yer alan mükemmel spor kompleksinde ister kendi başınıza ister hocaları eşliğinde egzersiz yapma imkânı var.
Yakında Kuşadası’nda doğup büyümüş ünlü diyetisyenlerimizden Diyetaktif’in kurucuları Güneş ve Seren Aksüs yönetiminde sağlıklı yaşam kampı projesinin de hayata geçirilmesi planlanıyor.
Doğayla iç içe tesisin bölge turizmine farklı bir bakış getireceğine hiç kuşkum yok.
Eğer planladıkları gibi devam ederse tam bir şehirden kaçış, doğayla ve kendinizle baş başa kalış noktası olabilir...

Haberin Devamı

Turizmde bir ilk: Kuşadası

CLUB MARVY’DE YENİ DÖNEM

1974 yılında Kuşadası’nda Diana Travel’ı kuran Hasan Tonbul bölge turizminin öncülerinden. İhtiyacı görünce 1980’de Paloma Oteli’ni, 1995’te de Kesre Koyu’nda Club Sultan’ı açar. 7 yıl önce de hiçbir ağaca zarar verilmeden tüm mimarinin içinde yer aldığı ormana göre şekillendiği tesis yenilenerek Club Marvy olarak yeniden kapılarını açar.
Her şey dahil sistemin en iyi örneklerinden biri olan Marvy’de bugün ana restoranın yanı sıra sisteme dahil üç alakart restoran var. Her biri de çok başarılı.
Bu yıl restoranların danışmanlığını çok isabetli bir kararla Türkiye gastronomisinin en değerli isimlerinden, Balmumu Lokantası’nın kurucusu, Ege bölgesinin yeme-içme geleneğini iyi bilen, ürünlerini tanıyan Ahmet Güzelyağdöken üstlenmiş.
Tüm yemeklerde ve yeni menüde yarattığı fark hissediliyor.
Tatil köyünün genel müdürü Tamer Dolanay ve genel şef Deniz Tümkaya da ilk günden beri işlerinin başında. Ürüne verilen önemde Türkiye’nin ilk organik çiftliği Değirmen’i kuran Gürsel Tonbul’un payı da büyük...

Haberin Devamı

BUONO. ITALIANO

İtalya’nın en ünlü şeflerinden Cristina Bowerman ile 2019 yılında Roma’daki Michelin yıldızlı restoranı Glass Hostaria’ya gittiğim zaman tanışmıştım. İkinci kuşak, Paloma Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul’la birlikte yaptığımız bu seyahatin nedeni Bowerman’ın çok yakında Club Marvy’nin içinde açacağı restoran öncesi yemeklerini deneyimlemekti.

Turizmde bir ilk: Kuşadası

Cristina da ülkesinin dışında açacağı ilk restoran olacağı için heyecanlıydı. Buono. Italiano 5 yıldır Değirmen çiftliğinin ürünleriyle hazırlanmış İtalyan yemekleriyle yoluna devam ediyor. Cristina neredeyse her ay geliyor, zaten yanında yetişen İtalyan şef mutfağın başında ve Roma’da eğitim verdiği Türk ekip de çok başarılı.
Bu hafta Cristina, Roma’daki mutfağından dört kişiyle gelerek yemek yaptı. Hem yemeklerin yaratıcılığı ve lezzeti hem de iki ekibin uyumu görülmeye değerdi.
Konuklara İtalyan teknikleri ve global dokunuşlu bir lezzet turu attırdılar. Cristina farklı kültürlerden izler taşıyan bu tarzına ‘kontamine mutfak’ diyor.

Haberin Devamı

Turizmde bir ilk: Kuşadası

İlk tabak kereviz, meyan kökü ve aromalı mayonez köpüklü karides tartar yediklerimizin çok özel bir yemek olacağının müjdesini verdi. Ardından gelen ‘Çocukluk Dönemi Çorbası’ndaki minik yıldız makarna, kalamar, miso tereyağı, tütsülenmiş lapsang çayı ve baharatlı susam yağının birlikteliği de ancak bu kadar başarılı olabilirdi. Cristina bizlere sürpriz yaparak ara geçiş olarak imza yemeği likit parmesanlı raviolisini sundu. Ana yemeğimiz ördek göğsü ve ördek but da çok lezzetliydi. Çarkıfelek meyveli, patlamış mısırlı dondurma ise muhteşem bir final oldu.
Aklınızda bulunsun, Buono. Italiano, Marvy’nin dışarıdan rezervasyonlu müşteri kabul eden tek restoranı.

Yazarın Tüm Yazıları