Fonksiyonel ve deneyimsel gastronomi

Hafta içi, gastronomi sektörüne yatırım yapan genç ve ilginç bir girişimciyle; Ahmet Orhon’la tanıştım. Orhon, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdikten sonra yönetim ve strateji danışmanlığı şirketi McKinsey’de çalışmaya başlamış. Türkiye, Çin, Avustralya ve Dubai’de 10 yıla yakın bir süre yerel ve global pek çok markanın hesabını yönetmiş. Bu arada Harvard Business School’da İşletme Yüksek Lisansı yapmış.

Haberin Devamı

Bu süreçte tüketici alışkanlıkları ve yönelimlerine, dünyanın ve ülkemizin yeme-içme sektöründeki trendlerine hâkim olması vizyonuyla birleşince yaşamında değişiklik yapmaya karar vermiş.
2020’de Türkiye’ye dönmüş ve son yıllarda ABD başta olmak üzere birçok ülkede yeni bir iş modeli olarak ortaya çıkan ‘Hayalet Mutfak’ konseptini biraz farklılaştırarak kurmuş.
Kendi sermayesiyle oluşturduğu Avane Cloud Kitchens’a kısa sürede global fonlardan ve melek yatırımcılardan 4 milyon doların üstünde destek bulmuş.

Fonksiyonel ve deneyimsel gastronomi

Sonuçta ortaya Sultanbeyli’de 1000 metrekarelik bir alanda araştırma ve ana üretim mutfağı, Anadolu ve Avrupa yakasında, İzmir’de ve Londra’da olmak üzere her biri 150 metrekare 1000 porsiyon yemek çıkarabilen toplam beş mutfak çıkmış.
Şimdi müşteri taleplerini ve eğilimlerini analiz ederek tasarladıkları ÇoSa, The Bowl, Nane, Fun for Fit, Rylee’s Ranch Salad, Noody, Veganista, Red Haag, Bowls Alle, Nohudy, Zupsa, Veggie Vokkie, Jay Jay Fries, Gurra, Seez Beez, Chef Amedeo gibi 30’a yakın markayla Yemeksepeti, Trendyol Yemek, Getir Yemek üzerinden paket yemek servisi hizmeti veriyorlarmış.
Orhon, “Bulut mutfak, maliyet ve ana arterlerde olmak zorunda olmadığı için kira avantajı sağlıyor. Satışı anlık olarak analiz edip tüketici hareketlerine göre yeni ürün çıkarıp tutmayan ürünü kaldırabiliyorsunuz” diyor. Orhon’a göre Avane’nin diğer bulut mutfak modellerinden farkı; ürün geliştirme, satın alma, üretim, mutfak operasyonu, marka ve kanal yönetimi ile pazarlama faaliyetlerinin tamamını kendi içinde gerçekleştirmesi.

Haberin Devamı

Fonksiyonel ve deneyimsel gastronomi

Şimdi hedef, bünyelerindeki markaları Türkiye’de ve İngiltere’de büyütmek ve sektörde bulut mutfak kavramını yerleştirmek. Bir anlamda hızlı yemeği günümüz trendlerine ve beklentilere uygun hale getirmek.
Orhon’a göre son yıllarda yeme-içme eğilimleri ‘fonksiyonel gastronomi’ ve ‘deneyimsel gastronomi’ olmak üzere iki koldan ilerliyor.
Özellikle genç kuşak koşullar gereği hızlı olmak zorunda, buna yemek de dahil. İster evden çalışsın ister işten gelsin, yemek yapmaya vakti yok, dışarıdan söylemek daha kolay ve ekonomik geliyor.
Her ne kadar öncelik fonksiyonellik yani karın doyurmak olsa da insanlar farklı şeyleri deneyimlemek de istiyor. Bu nedenle sağlıklı, etnik, vegan, vejetaryen ya da geleneksel neye ihtiyaç varsa onu tasarlıyorlar.
Ellerindeki datalara göre de ‘deneyimsel gastronomi’ yani keşfetme ya da arkadaşlarla buluşma, kutlama gibi nedenlerle restoranlara gitme, dışarıda yeme deneyimi her geçen gün daha az sıklıkta yapılabiliyor. Her alanda olduğu gibi gastronomi sektöründe de bu değişim ve dönüşüm rekabeti de artırıyor. Herkes yaptığının en iyisini yapmak, farklılık yaratmak zorunda.
Ahmet Orhon, farklı alanlara da ilgi duyuyor. 2022 yılında vizyona giren “Donadona” isimli filmin yapımcılığını üstlenmiş. Yakında ilk şiir kitabı yayınlanacakmış. Amerika’da okurken stand-up da yapmış.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’tan bayram alışverişi

Bu hafta Kahramanmaraş’tan bayram için online ya da telefonla sipariş vererek alışveriş yapacağınız lezzet noktalarını vermek istiyorum.
Bu konuda çok detaylı bir liste hazırlayan Aslı Erdoğanyılmaz’a hepimizin adına teşekkürlerimle.
Haftaya da WhatsApp üstünden alışveriş yapabileceğiniz yerler var.

Akalp Çiftliği: Süt ve süt ürünleri, pekmez, erişte, Maraş dondurması, domates salçası, organik bal çeşitleri, ev mantısı, zeytinyağı, kahvaltılık zahter
Tel: 0542 356 34 46
www.akalpsut.com 
Alfi Çörek: Maraş çöreği, kurabiye, tuzlu simit, tereyağlı Maraş kurabiyesi, katmer, gevrek, kırmızı toz biber
Tel: 0344 225 77 55/ 0536 708 28 28
www.alficorek.com 
Arif Şekerleme: Kuruyemiş, şıra, tereyağlı Maraş kurabiyesi, baharat, fıstık ezmesi, meyve kuruları, lokum
Tel: 0344 214 23 02 
www.arifsekerleme.com 

Haberin Devamı

Fonksiyonel ve deneyimsel gastronomi

Doğa Yöresel: Kuruyemiş, baharat, fıstık ezmesi, şıra, kuru meyve, kuru sebze
Tel: 0344 224 24 70 / 0532 631 14 52
www.biberbaharat.com 
Haşiroğlu: Maraş tarhanası, buğday cipsi, kırmızı toz biber, doğal bal, şıra, meyve kurusu, sumak ekşisi, çemen, sebze kurusu, kuruyemiş
Tel: 0549 257 21 31
www.tarhanasepeti.com 
Meba Yufka: Yufka, yufka ekmeği, mantı
Tel: 0344 236 35 00 
www.mebayufka.com 
Zahire Marketim: Bulgur, pirinç, bakliyat, şıra, baharat
www.zahiremarketim.com

Fonksiyonel ve deneyimsel gastronomi

Zaaf İstanbul

Her büyük megapol gibi İstanbul’a da müdavimlerini oluşturmuş küçük samimi mahalle restoranlarını çok yakıştırıyorum.
Ortaköy’den Levazım’a çıkarken bir apartmanın giriş katında yer alan Zaaf da bu tarz bir yer.
Başında da her halinden işini aşkla yaptığı belli Şef Aras Çetin var.
Açık mutfakta kendisi ve ekibini uyum içinde izlerken bunu çok iyi hissediyor insan.

Haberin Devamı

Fonksiyonel ve deneyimsel gastronomi

Çıtır ballı börek, eski kaşarla güçlendirdiği patates püresi, çıtır soğan eşliğinde gelen tam kararında pişmiş rozbif, karides mücveri, gitmeden önce denememiz tavsiye edilen yemeklerdi.
Ana yemek seçimimiz şalgam soslu, rosto kök kerevizli, rezene gremolatalı olto kaya levrekten yana yaptık.
Her biri özenle hazırlanmıştı.
Ama sanıyorum şef trüf aromasını seviyor, hem önden sunduğu tereyağında hem de ballı çıtır börekte vardı.
Kokusu tabii ki çok cazip, ben de çok seviyorum, ancak her zaman lezzete katkısı olduğunu düşünmüyorum.
İyi bir tereyağı ve peynirin damakta bıraktığı tat zaten yetiyor.

Yazarın Tüm Yazıları