Bir İncili rehberin daha ardından

Bazen bir yazının başlığı yazı bittikten sonra ortaya çıkar, bazen de bilgisayarın başına oturduğunuzda yazıya başlıkla başlarsınız.Ama bu kez biraz karmaşıktı. Önce ‘Yılın en önemli gecesi’ yazdım sonra ‘Yılın en özel gecesi’ yaptım.

Haberin Devamı

Bu başlıklar yazıya yön verse de çok iddialı olduğunu, fazla öznel kaldığını düşündüğüm için sonradan değişti. Yine de sunuculuğunu Elfin Yüksektepe’nin üstlendiği İncili Gastronomi Rehberi’nin sonuçlarını açıkladığımız 17 Temmuz akşamı pek çok açıdan benim için özeldi.

Bir İncili rehberin daha ardından

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyi atlattık derken, ülkemiz yüzyılın en büyük depremiyle yüz yüze gelmesi, ramazan, bayram, seçimler gibi her biri ülkemiz için çok önemli olay ve gelişmelerin art arda gelmesi nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldıktan sonra çalışmalarımıza hız vererek rehberin basımını gerçekleştirdik.

Bir İncili rehberin daha ardından

Sonuçları açıkladığımız geceyi yılın en sıcak günlerinden birinde yapmamızın en önemli nedeniyse özellikle Bodrum, Alaçatı, Urla gibi yazlık bölgelerimizdeki rehbere yeni giren restoranların sezon bitmeden bilinmesiydi. Ancak tüm sıcağa ve yaz tatilinin başladığı bir dönem olmasına karşın bir-iki istisna dışında tüm davetlilerimiz bizimleydi.
Özveriyle, hassas dengeleri gözeterek, etik kurallardan ödün vermeden yaptığımız bu çalışmanın hem yeme-içme severler hem de sektörün paydaşları restoranlarımız ve şeflerimiz tarafından kabul görmesi bizim için çok değerli.
Böylesi bir yazıda danışma kurulumuzun ve sayıları 300’ü bulan bu projenin isimsiz kahramanları gizli müfettişlerimizin katkılarını da bir kez daha vurgulamasam olmaz.
Karaca ve Hürriyet Gazetesi iş birliğiyle 2016 yılında yola koyulduğumuz andan itibaren ilk günkü heyecanımız hiç bitmedi. Bu yolculuğu bize inanarak mümkün kılan, Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca, Demirören Medya Gazete Reklam Satış Grup Başkanı Orçun Çevikoğulları, Jumbo Yönetim Kurulu Üyesi Sami Hotak, Demirören Entegre Projeler Reklam Direktörü Sinem Arat, Karaca Grup Kurumsal İletişim Müdürü Seray Anıl, Jumbo Pazarlama Direktörü Selda Sakaroğlu Solak başta olmak üzere proje ortaklarının ekiplerinin uyumlu çalışması sayesinde de devam ediyor.

Haberin Devamı

Bir İncili rehberin daha ardından

İlk günden bu yana birlikte çalıştığımız sevgili arkadaşım Gamze İneceli’ye de bu rehberin çok şey borçlu olduğunu belirtmem gerek. Sözün özü yarışımız hep kendimizle, Türkiye’nin ilk rehberi olma sorumluluğu sürekli omuzlarımızda...

Haberin Devamı

TEŞEKKÜRLERİMİZLE

Başta restoranlar, şefler, işletmeciler, yöneticiler ve servis elemanları olmak üzere Türkiye gastronomisini evrensel standartlara taşıyan herkese teşekkürlerimiz sonsuz. Onlar olmasaydı böylesi bir rehber de ortaya çıkmazdı.
Bu yıl bize ev sahipliği yapan Hospitality sektörünün en özel yöneticilerinden biri olan Türkiye Accor Otelleri Operasyon Başkan Yardımcısı ve Swissotel The Bosphorus Genel Müdürü Uğur Talayhan ve ekibine de müteşekkirim.
Talayhan ve ekibi üç yıl aradan sonra bizi yine en zarif şekilde ağırladı. Otelin Executive Şefi Soner Kesgin’in yönetimindeki üç farklı restoranının menüsünden seçilen yemekler de servis ve sunum da çok başarılıydı.
Gastronomi kültürünün olmazsa olmazlarından içecek sektörünün 97 yıllık geçmişiyle öncü markalarından Doluca’nın Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman ve Mey-Diaggo CEO’su Levent Kömür bizleri bu özel gecemizde yalnız bırakmadı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ve Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Tayfun Topal da bizimle oldular.
Batuhan Mumcu’nun konuşmasında “Gastronomi alanında uluslararası rehberler ülkemizi kapsamına alırken kendi markamızı oluşturmak da çok önemli” diyerek İncili Gastronomi Rehberi’ni işaret etmesi de bizim için onur vericiydi.

Haberin Devamı

İLK KEZ 5 VE 4 İNCİ ALAN RESTORANLAR

Antalya’dan 7 Mehmet ve Bodrum’dan ENT bu yıl 4’ten 5 İnciye yükselen restoranlar oldu. 2023 İncili Gastronomi Rehberi’nde Maça Kızı, Mikla, Neo Lokal, OD Urla, Sunset Grill & Bar ve Turk Fatih Tutak olmak üzere sekiz 5 İncili restoran yer alıyor.
Amavi, Arkestra, Avlu, Banyan, Efendy İstanbul, MYK, Hodan, Kitchen Bodrum, Mitu, Muutto Anatolian Tapas Bar, Ocak, Olea Bosphorus, Onbaşılar Kebap, Roka İstanbul ve Terrazza Italia bu yıl ilk kez 4 İnci alan restoranlar.
Her yıl kapsamı genişleyen rehberin beşincisinde 5 İncili sekiz, 4 İncili 61, 3 İncili 116, 2 İncili 225 ve 1 İncili 289 olmak üzere 699 restoran ile 482 lezzet noktası yer alıyor.

Haberin Devamı

REHBERDEKİ YENİLİKLER

Rehberimize bu yıl gastronomi kültürüne katkısı büyük marka kentlerimizden Adana da dahil oldu. Başta Tayyar Zaimoğlu, Şule ve Suat Kalfa olmak üzere Adanalı yeme-içme severler müfettişlere sunacağımız listelerinin oluşmasında büyük destek verdi.
Bu yılın yeniliklerinden biri de proje ortağımız olarak aramıza katılan Jumbo’nun katkılarıyla 100 yılı geride bırakmış restoran ve lezzet noktalarımızdan bir seçkinin ‘Asırlık Mekanlar’ başlığıyla rehberde yer almasıydı.

Bir İncili rehberin daha ardından

1777’den bu yana bizlerle birlikte olan Hacıbekir’in altıncı kuşağı Leyla Ceylalyan, geçmişi 1836’ya uzanan Beyaz Fırın’ın dördüncü ve beşinci kuşağı baba kız Dimitri ve Nathalie Stoyanof, 156 yıldır kesintisiz hizmet veren Kebabçı İskender’in altıncı kuşağı Oğuzhan ve Kayhan İskenderoğlu, 180 yıllık geçmişiyle Güllüoğlu Almacı Pazarı’nın beşinci kuşağı Murat Güllü, 1888’den günümüze Hacı Abdullah’ın genel müdürü Turgut Gülen, Pandeli’nin 122 yıllık geleneğini yaşatan Yücel ve Gülin Özalp, 119 yıldır bir gastronomik durak olan Onbaşılar Kebap’ı yaşatan, kebap ustaları Mehmet Kıyan, İsa Ağa başta olmak üzere tüm ekibiyle katılan Tayyar Zaimoğlu, Develi’nin 1912’da Antep’te başlayan ve İstanbul’a uzanan serüveninin dördüncü kuşağı Nuri Develi ve 104 yıllık Yanyalı Fehmi’nin üçüncü kuşağı Ergün Sönmez bizlerle olup heyecanımızı paylaştılar.
Ama ne yaptıysak Kurukahveci Mehmet Efendi ve Cemilzade’nin varislerine ulaşamadık.
Maillerimize, şubelerine bize geri dönmeleri için bıraktığımız mesajlara cevap alamadık. Keşke onlar da salondaki coşkuyu paylaşabilselerdi.
Bu yılın yeniliklerinden biri İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncü versiyonun İngilizce olarak da basılmasıydı. ‘The Pearl Gastronomy Guide’ın lansmanı 26 Ocak’ta Londra’da Rüya Restaurant’ta yapıldı.

Yazarın Tüm Yazıları