Teknolojik göç İzmir’i büyütecek

İzmir’in 5 teknokentinden biri olan ve 101 firmaya ev sahipliği yapan İzmir Bilimpark, susuz çamaşır makinesinden otonom robotlara kadar birçok alanda proje geliştiren girişimciye ev sahipliği yapıyor. Genel Müdür Kayahan Dede ise kente bir teknoloji göçünün yaşandığını söylüyor, “Biz yüzde 100 doluyuz. Bu talebe cevap vermek adına, büyüme kararı aldık. 15 kat büyüyeceğiz. 3 yıl içinde firma sayısını 500’ün üzerine çıkaracağız” diyor.

Haberin Devamı

 Teknolojik göç İzmir’i büyütecek

BUGÜN ülke ekonomisi için katma değer yaratan, proje geliştiren, ihracat yapan, istihdam sağlayan, üreten birçok girişimciye ev sahipliği yapan tam 101 teknoparkımız var. Bunların şu an 87’si aktif durumda. Bu aktif ve değer yaratan teknoparklardan biri de İzmir Bilimpark... İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı Teknoloji Geliştirme Bölgesi, marka ismiyle de İzmir Bilimpark; İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Borsası, İTOB OSB gibi İzmir’in önde gelen 16 kurum ve kuruluşunun ortaklığıyla 2012 kuruldu. 2015 yılında da faaliyete geçen İzmir Bilimpark’ın çalışmalarından büyüme hedeflerine kadar birçok konuyu Genel Müdür Kayahan Dede ile konuştuk.

Haberin Devamı

Teknolojik göç İzmir’i büyütecek

ODAĞIMIZDA ÜRETİM VAR
İzmir’deki 5 teknoparktan biri olan İzmir Bilimpark’ın Menderes’te bulunan İTOB OSB içerisinde yer aldığını söylüyor Kayahan Dede, teknoparkların genellikle üniversite kampüsleri içine kurulduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor:
“İzmir Bilimpark bir organize sanayi bölgesi içinde kurulu ve bu özelliğiyle İzmir’de tek, Türkiye’de ise sayılı teknopark modelline sahibiz. Bu özelliğimizle; teknopark bünyesinde yürütülen AR-GE, tasarım ve yazılım çalışmalarının inovatif yapıları yüksek ve ticarileşme/üretilebilme hazırlıkları tamamlanmaya yakın. ‘Üretime dayalı teknopark’ söyleminden güç alan İzmir Bilimpark, kurulduğu ilk günden itibaren İzmir sanayi ve ticaret dünyasının ilgisine çekti. Organize sanayi bölgesinde bulunmak, 10’a yakın şirket içi girişimcinin de hayalini gerçekleştirmesine olanak sağladı. Bugün 4 bin 500 metrekarelik AR-GE binamız hali hazırda 101 firmayla yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Tabii, kurulduğumuz günden bu yana projesi tamamlanan ya da büyüyerek bölgeden ayrılan 400’e yakın girişime de ev sahipliği yaptık.”

Haberin Devamı

YATIRIM İÇİN SIRA BEKLİYORLAR
İzmir Bilimpark, küçük bir teknopark olmasına rağmen her yıl 30 milyon TL’ye yakın bütçesi bulunan AR-GE projeleri yürütüyormuş. Son dört yılda da projelerden de 500 milyon liralık bir gelir söz konusuymuş. Aynı dönemde ihracat geliri ise 10 milyon doları aşmış. Bölgedeki 100’ün üzerinde AR-GE firmasında 400’e yakın mühendis, yazılımcı ve tasarımcılardan oluşan nitelikli personel çalışıyormuş. Bunların 20 kadarı da yabancı uyrukluymuş. “Bu kapsamda İzmir Bilimpark kentin nitelikli istihdam deposu olarak da görülebilir” diyor, Kayahan Dede... Dede, hem kente hem de bölgeye olan ilginin varlığına da dikkat çekiyor. Bu ilgilinin arkasında da birçok neden olduğunu paylaşıyor... Kayahan Dede, “İzmir’e teknolojik göç yaşanıyor. Burada da İstanbul’da beklenen depremin büyük bir etkisi söz konusu. Deprem beklentisi nedeniyle girişimcilerin rotasını İzmir’e çevirdiğini söyleyebiliriz. Aralık 2023 itibariyle 27 firma/girişimci bölgemizde faaliyet yürütmek için İzmir Bilimpark Ön Başvuru Formu doldurdu. Başvuruların şekli incelemeleri bölge yönetim ofisinde yapıldıktan sonra değerlendirme komisyonuna sevk edilecek. Öte yandan bölgemizde büyümek isteyen firmalardan yaklaşık 800 metrekare, bölgemizi arayıp bölgede yer almak isteyen 40’a yakın firmadan 5 bin metrekarenin üzerinde ofis talebi bulunuyor” diyor.

Haberin Devamı

Teknolojik göç İzmir’i büyütecek

FİZİKSEL KAPASİTE 15 KAT ARTACAK
Kayahan Dede, hem İzmir’e hem de İzmir Bilimpark’a olan talebe yanıt vermekte zorlandıklarını söylüyor. Bu nedenle büyümenin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, ekliyor:
“İzmir Bilimpark, yüzde 100 doluluğa ulaşmış durumda. Onun için büyümek için çalışmalar başlatıldı. Bölgemizde iş dünyasına ve girişimcilere çok cazip yatırım fırsatları sunan toplam 20 bin metrekarelik çeşitli büyüklükte parseller bulunuyor. AR-GE ofis binası, test merkezi, laboratuvar, prototip üretim merkezleri, veri merkezi, biyo-teknoloji laboratuvarları, yüksek teknolojik ürün üretim atölyeleri, sosyal donatı alanları gibi bölgenin tamamını kapsayan bir kampüs yatırımı için çalışmalar sonuçlanmak üzere. Bu sayede İzmir Bilimpark’ın fiziksel kapasitesinin 15 kat artmasının sağlanması hedefleniyor. 3 yıl içinde İzmir Bilimpark 500’ün üzerinde yerli ve yabancı AR-GE, tasarım, yazılım firması ile 3 bin 500’ün üzerinde nitelikli istihdama ev sahipliği yapacak. Çok dinamik bir AR-GE inovasyon ve girişimcilik ekosistemine sahip olacağız.”

Haberin Devamı


EĞLENCE YERİNE
EĞİTİM VE SAVUNMA
DİJİTAL oyun girişimciliğinde de önemli çalışmalara ev sahipliği yaptıklarını söylüyor Kayahan Dede, “İzmir Bilimpark olarak dijital oyun sektörünün eğilim ve trendlerini sektörün genel bakış açısından daha farklı yorumluyoruz. Özellikle girişimcilik ekosistemindeki değişen nesille birlikte multidisipliner olabilecek projelerin daha hızlı gelişeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda oyunlar artık eğlence veya spor amaçlı olmaktan çıkıp başta eğitim, sağlık, şehircilik, savunma, ekonomi kurumsal işletme gibi alanlarda birer araç olarak kullanılacağını düşünüyoruz. Bu nedenle sektörün ilerleyen yıllarda daha sofistike ve multidisipliner bir hal alacağını ön görüyoruz. İzmir de ‘dijital oyun girişimciliğini’ en başından beri sahiplendi ve destekledi. İnsan kaynağı noktasında da iyi durumdayız” diyor.

Haberin Devamı


OTONOM ROBOTLAR DA VAR
SUSUZ ÇAMAŞIR MAKİNESİ DE
İZMİR Bilimpark, birçok girişimci ve önemli projeye de ev sahipliği yapıyor. Bugün 101 firmanın bulunduğu bölgede, öyle ki asansördeki karşılaşmalarda bile yeni işbirliklerin fitili ateşleniyor. Kayahan Dede, bölgede bulunan bazı firmaların çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Otonom robotlar geliştiren de var. Geliştirdiği küçük robotlarla otel, hastane, kütüphane gibi yön bulma konusunda asistan desteği ihtiyacı bulunan alanlarda insansız çözümler üreten de. Görme engelliler için tablet geliştiren de bulunuyor, hızlı test kitleri üreten şirket de İzmir Bilimpark’ta yer alıyor. Susuz çamaşır makinesi, elektrikli araçlar için şarj sistemleri de bölgemizde hayata geçen birkaç girişimden biri. Bu girişimlerin kiminin ünü yurtdışına kadar yayıldı. Yeni işbirlikleri doğurdu. Önemli bir başarı hikayesi yazılıyor burada.”

KISA KISA

* Kayahan Dede, bölgedeki firmalar tarafından toplam 50 Fikri ve Sınai Hak başvurusu yapıldığını, bunları içerisinden 27 tanesinin de tescil edildiğini, diğerlerinin ise tescil alma sürecinde olduğunu söylüyor.

* İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Tasarım Yönetimi Opsiyonu’ndan 2010 yılında mezun olan, üzerine de mühendislik işletmesi eğitimi alan 1985 doğumlu Kayahan Dede, teknoparklar içinde en genç yöneticilerden biri olarak da dikkat çekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları