O dershane ‘Uğur’lu geldi

Lisede iki dersten kalınca dershanenin yolunu tutar.

Haberin Devamı

Bir yıl uzattığı liseden mezun olduğunda da matematik öğretmeniyle o iki sınıflı Uğur Dershaneleri’ni borçla devralır. Enver Yücel, 19 yaşında kendini eğitim camiasının içinde bulur. Eski adıyla İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’nden mezun olsa da hiç öğretmenlik yapmayan Yücel, ağırlığını işletmeye verir. İşlerini büyüten Enver Yücel, Uğur Dershaneleri’nin yanına önce Bahçeşehir Koleji’ni, ardından da Bahçeşehir Üniversitesi’ni ekler. Bugün tüm Türkiye’ye yayılmış 150’ye yakın okulu bulunan Yücel, başta İzmir olmak üzere Ege’yi farklı bir yere konumlandırmış durumda. 50 milyon liralık yatırımla Bahçeşehir Kolejleri Fen ve Teknoloji Lisesi kurmaya hazırlandığı İzmir’de, Enver Yücel’in hedefinde ise yasanın çıkması halinde üniversite var...

Haberin Devamı

 O dershane ‘Uğur’lu geldi

ENVER Yücel... Köy Enstitüleri’nin kurucusu olan hemşerisi Hasan Ali Yücel’in eğitim bayrağını bugün farklı şekilde taşıyan başarılı bir girişimci... Eğitimden kazandığını yine bu alana yatırıp, birçok ilke imza atan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel ile girişimcilik serüvenini, İzmir odağındaki Ege yatırımları ve gelecek planlarını ile sektörü konuştuk. 1957 Giresun doğumlu Enver Yücel, ailesinin bu kentte tarımla uğraştığını anlatarak, hikayenin devamını şöyle anlattı:

O dershane ‘Uğur’lu geldi


50 LİRAYA 10 TAKSİT
“Ben de ortaokula kadar burada yaşadım. Daha sonra ise ‘Bu çocuk okur’ dediler ve beni İstanbul’a gönderdiler. Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı günlerim başladı. Her öğrencinin lisede okurken, üniversiteye girme derdi olurdu. Ben de Laleli’de 1968’de kurulan ve iki sınıfı olan Uğur Dershaneleri’ne başladım. O dönemde de 2 dersten kalmıştım. Okul bir yıl uzadı. Mezun olduğumda da dershanenin sahibi, ‘ben bu işi yapmayacağım’ dedi ve matematik öğretmenimle bana devretme teklifinde bulundu. Paramız olmadığını söyleyince de ‘olduğunda ödersiniz’ değince 1974’te dershanecilik serüvenimiz başladı. Dershane borcu olan o dönemin parasıyla 50 lirayı da 10 taksitle ödedik. Dershanenin bodrum katında uyudum. Temizliğini de kendim yaptım.”

Haberin Devamı

O dershane ‘Uğur’lu geldi


İKİ SINIFTAN 150 OKULA
Dershane için koştururken üniversiteyi de ihmal etmeyen Yücel, bugünkü ismi Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi olan İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’nü bitirir. Yücel. “Matematik öğretmeni oldum. Ama hiçbir zaman öğretmenlik yapmadım. İşin hep işletmecilik tarafındaydım. Her geçen gün öğrenci sayısını arttırdık. İki sınıfı 12’ye çıkardık. Bakırköy’e şube açtık. İsim yapmış öğretmenleri kadromuza katarak alanımızda iyi bir noktaya geldik. 1994’te ise Bahçeşehir Koleji’ni kurdum. Dünyayı gezip, onları örnek alarak kurduğum okul tutunca da 98’de Bahçeşehir Üniversitesi doğdu. Hem Uğur Dershaneleri hem de Bahçeşehir Koleji ile Türkiye’nin her yerine yayılmaya başladık” diyerek bugün yaklaşık 150 okulla, 150 bine yakın öğrenciye eğitim öğretim veren bir kurum haline geldiklerini paylaştı.

Haberin Devamı

O dershane ‘Uğur’lu geldi

 
GEÇ GELDİK
NEDENİ VAR

İZMİR’e biraz geç geldiklerini anlatan Enver Yücel, bunun nedenini ise şöyle aktardı: “İzmir farklı bir şehir. Bu işi iyi bilen, eğitim öğretim kalitesini sorgulayan bir kent. Güzel ve güçlü okulları da vardı. Biz de onun için böyle bir yere güçlü girmemiz gerektiğini düşündük ve dersimize iyi çalışarak İzmir’e adım attık. Önce Uğur Derhaneleri ile başladık. Tabii, şimdi onlar Uğur Okulları oldu. Sonra da Bahçeşehir Koleji’ni açtık. Güçlü kadrolar oluşturduk. Eğitime önem veren İzmirliler ve Egeliler bizi sevdi. Biz de süratle büyüme kararı aldık. Bugün başta İzmir olmak üzere Ege’nin her ili ile büyük ilçelerinde varız. Hedef ise bu sayıyı daha da artırmak.”

 

Haberin Devamı


İZMİR RUHU
TÜRKİYE’YE
YAYILACAK

İZMİR’in potansiyel ve birikimine inanan Enver Yücel, bunu kurduğu ‘Öğretmen Yetiştirme Merkezi’yle de farklı bir boyuta taşımış durumda. Yücel, “İzmir’de yetişen öğretmen çok iyi. Geçmişte İzmir’den İstanbul’a çok öğretmen transfer etmiştik. Şimdi kurduğumuz bu merkezde yetişen öğretmenlerimiz Türkiye’nin her yerine gidecek. Böylece İzmir’in sahip olduğu eğitimci ruhu her yere yaymış olacağız. Eğitim Fakültemizin desteğiyle bunu yapıyoruz” diyor.

 

 
DÜNYANIN EN İYİSİ

İZMİR ve Ege’yi ayrı bir yere konumlandırdıklarını anlatan Enver Yücel, bugünlerde büyük bir proje hazırlığı içinde olduklarını söylüyor. Yücel, “İlkini İstanbul’da açtığımız Bahçeşehir Kolejleri Fen ve Teknoloji Lisesi’ni İzmir’de de açtık. Şu an bu okul Güzelbahçe’de. Şimdi bunu daha bağımsız bir yatırıma dönüştürüp, bu alanda dünyanın en önemli liselerinde birini yapma hedefi koyduk kendimize. Okulu 50 milyon liralık yatırımla Bornova Çiçekli Köy’de kuracağız ve Türkiye’nin değil, dünyanın en iyisi olsun istiyoruz. Buradan mezun olacak öğrencilerin de dünyanın en iyi üniversitelerine gitmesini istiyoruz. Bu okul İstanbul’dakinden daha da büyük olacak” diyerek okulun bir yıl içinde açılacağını söyledi.

Haberin Devamı

O dershane ‘Uğur’lu geldi

 
120 MİLYON DOLARLIK
DÖVİZ KAZANDIRIYOR

TÜRKİYE’nin yanı sıra yurt dışında da faaliyet gösterdiklerini söyleyen Enver Yücel, “Amerika, Almanya, Gürcistan’da Bahçeşehir Üniversitesi var. Bu yıl da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olacağız. Türkiye’de ise en fazla yabancı öğrencisi olan üniversiteyiz. 104 ülkeden 3 bin yabancı öğrencimiz var. 20’ye yakın insan yurt dışında bizi anlatıyor. Bu üç bin öğrencinin de şöyle bir anlamı var. Her bir öğrencinin yıllık ekonomimize katkısı 40 bin dolar” diyerek, her yıl Türkiye’ye 120 milyon dolarlık bir döviz kazandırdıklarını aktardı.

 

 
EN BÜYÜK HEDEF
ÜNİVERSİTE

EĞİTİM sektörünün güçlü olduğu Ege’de birçok hedeflerinin bulunduğunu ifade eden Yücel, şöyle devam etti: “Burada eğitimin kıymetini bilen bir kitle var. Bunun nedenlerinden biri de velinin eğitim durumu. İzmir özelinde velilerimizin yüzde 75’i üniversite mezunu. Aynı dili konuşabiliyoruz. Yaptığımız yatırım anlaşılabiliyor. Onun için burada daha da büyüyeceğiz. Bir kaç yıl içinde İzmir’de 8 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Çalışan sayımızı da bin 600 olacak. En büyük hedefimiz ise üniversite. Şu an Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul dışında başka bir yerde şubeleşemiyor. Yasa çıkarsa gönlümüzde yatan şey üniversite.”

 

KISA KISA
* Özel eğitim sektörünün en büyük sıkıntısının arsa olduğunu aktaran Enver Yücel, “Arsada hiç sıkıntı olmasa daha güçlü yatırımlar yapmak mümkün. Bu alanda Türkiye’nin çalışması gerekiyor” diyerek arsa için teşvik verilmesi gerektiğini söylüyor.
* Bugün hem öz kaynaklar hem de franchise modeliyle büyüdüklerini aktaran Enver Yücel, yılda eğitime 150 milyon lira yatırım yaptıklarını vurgulayarak, “Son 5 yılda bu tutar 600-700 milyon lirayı buldu” diyor.
* Eğitim öğretime sanat ve sporun da dahil edilmesi gerektiğine inanan Enver Yücel, “Profesyonel bir spor kulübümüz olsun istiyoruz. Şu an iki takımla görüşme halindeyiz. Bunlardan biri de Gelişim Koleji Basketbol Takımı. Şu an net bir durum yok, ama gönlümüz İzmir’den yana” görüşünü paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları