Mühendis olamadı ama...

Babasının bobinaj dükkanının önünü süpürerek işe başlar.

Haberin Devamı

Bir yandan okur, diğer taraftan da burada çalışır. Babasının, ‘mühendisliği kazanamadın ama dükkanı kazandın’ sözü hayatında yeni bir sayfa açar. Doğduğu evin alt katında 1985’te borçla, 2 işçi ve 1 makineyle kendi firmasını kurar. Küçük bir odada başlayan üretim sürecini bugün 3 bin 500 metrekarelik kapalı alanı olan bir fabrikaya dönüştüren Deniz Gündüz, bugün hem Türkiye’de hem de yurtdışında birçok sanayi kuruluşu için transformatör üretiyor. Trafo üretiminin yanı sıra ortaklı bir yapıyla organik koku giderici işi yapan Deniz Gündüz, ayrıca turizm alanında da yeni bir yatırım için çalışma içerisinde.

Mühendis olamadı ama...

Haberin Devamı


DENİZ Gündüz... Her şeye sil baştan başlayan ve gece gündüz çalışarak bugünlere gelen başarılı bir isim... İzmir’in ilk bobinaj ustalarından olan babasının açtığı yolda ilerleyerek Gündüz Trafo’yu kuran Deniz Gündüz, hem girişimcilik öyküsünü hem de gelecekle ilgili planlarını anlattı. Esnaf bir babanın tek erkek çocuğu olarak 1962’de dünyaya gelen Deniz Gündüz, dedesinin yazları bağcılık, kışları ise fırıncılık yaptığını belirterek, babasının iş hayatına küçük yaşta İzmir’in tek bobinajcısının yanında çırak olarak başladığını söyleyerek, hikayenin devamını şu sözlerle anlattı:


O SÖZ YENİ BİR KULVAR AÇTI
“Baba çırak olarak adım attığı iş yerinde sanatı öğrenir. Hatta askerliği sırasında da kendi işini yapar. 1950’li yıllarda da ortaklı bir yapıyla İzmir Basmane’de küçük bir dükkan açar. Bobinajın yanı sıra oto elektrik işi de yapar. Daha sonra ise dükkan 1. Sanayi Sitesi’ne taşındı. Ben de ilkokul yıllarında bu dükkanda çalışmaya başladım. Tabii, patronun oğlu olmak bu alandaki geleneği değiştirmedi ve ben önce kapının önünü, ardından da dükkanın içini süpürerek işe başladım. Zamanla işi öğrendim. Babamın yönlendirmesiyle de Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’nü okudum. Daha sonra girdiğim üniversite sınavını kazanamadım. Elektrik mühendisliği okumak istiyordum. Babam o zaman, ‘üniversiteyi kazanamadın ama dükkanı kazandın. Üzülme, belki şimdi mühendis olamıyorsun ama çok çalışırsan ileride yanında mühendis çalıştırırsın’ sözüyle hayatıma yeni bir yön verdim.”

Haberin Devamı


DOĞDUĞU EVDEN MARKA ÇIKARDI
Babasının ortağının büyümek, işleri geliştirmek gibi bir tavrının bulunmaması Deniz Gündüz’ün kariyerinin de belirleyicisi olur. Ortaklarının tutumu nedeniyle işyeriyle olan bağını kestiğini söyleyen Deniz Gündüz, “Benim de doğduğum Tepecik’te 2 katlı evimiz vardı. O evin giriş katında işe koyuldum. İki işçi ve bir makineyle işe başladım ve 1985’te Gündüz Trafo’yu kurdum. Beş kuruş param olmadan yola çıktım. O zaman ağırlıklı İstanbul’dan gelen trafo üretimine başladım. Gece gündüz çalıştım. İki katlı evin üst katında uyuduğum 5-6 saatin dışında kalan tüm zamanımı alt kattaki ‘çalışma alanında’ geçirdim. Zamanla işleri büyütmeye, ithal edilen bazı ürünleri üretmeye başladık. 1995’te ise İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne geçtim. Ve bugün hem Türkiye’den hem de yurtdışından birçok sektörde faaliyet gösteren sanayi kuruluş için trafo üretiyoruz. Dünyada ne varsa aynısını biz de üretiyoruz” diyerek geldiği aşamayı paylaştı.

Haberin Devamı

Mühendis olamadı ama...


DOKTORA ALİAĞA’DA
YOĞUN bir iş hayatı olan Deniz Gündüz, sivil toplum kuruluşları ayağında da hayli aktif. 2009’de Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda meclis üyeliğine seçilen Gündüz, “Daha önce iş hayatına gömülü bir şekilde çalışıyordum. EBSO ile hayatımda yeni bir sayfa açıldı. Ve 2013’de EBSO Yönetim Kurulu Üyesi oldum. 2015’te de Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetimine girdim. EBSO meclis üyeliği benim için okuldu. Yönetim kurulu üyeliği ise mastır aşaması. Şimdi de Aliağa ile doktoramı yapıyorum” diyor.


TERZİ GİBİYİZ
KİŞİYE özel kıyafet diken terziler gibi sektöre, ürüne ve projeye göre elektrik makineleri ve transformatörler ürettiklerini söyleyen Gündüz, sanayinin yüzde 97’sinin gereksinimlerine yönelik üretim gerçekleştirdiklerinin altını çiziyor. Doğrudan ve dolaylı yoldan ihracat yaptıklarını anlatan Gündüz, şu bilgiyi verdi: “10 yıl önce dünyanın önde gelen 3 elektrik malzemesi üreten firmasından bir tanesi adına bitmiş ürün üretmeye başladık. Fransız firmanın tam güvenceyle ürünlerini nihai olarak tamamlatıp kendi markasıyla satışa sunduğu tek onaylı firmayız. Bunun gibi birçok sanayicinin de sorunlarına çözüm buluyoruz.”

Haberin Devamı

Mühendis olamadı ama...


BABASININ DEDİĞİNİ YAPTI
ÜNİVERSİTEYİ kazanamadığı dönem babasının söylediği sözü uygulamaya geçiren Deniz Gündüz, “Bugün yaklaşık 60 olan çalışanımızın 4’ü mühendisten oluşuyor. Onların ve benim 35 yılı aşkın deneyimimle şirketi daha da ileri taşımak için çalışıyoruz. Başarıyı yakalamak için de AR-GE ve inovasyona ağırlık veriyoruz. Sektör ve firma beklentilerine yönelik farklı üretimler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda şu an TUBİTAK desteğiyle hayata geçirdiğimiz ve ticari ürüne dönüştürmek için de çalışma yürüttüğümüz bir projemiz var. Bu da birçok sektör için avantaj sağlayacak çalışma olacak. Biz her yaptığımız işte bir farkındalık yaratıyoruz. Öncü rolümüz var” diyerek çalışmalarını anlattı.

Haberin Devamı

Mühendis olamadı ama...


SIRADA TURİZM VAR
“Parayı hedef seçmedim, yaşamak için araç olarak görüyorum” diyen Deniz Gündüz’ün, iki farklı alanda daha yatırımı bulunuyor. Gündüz, yatırımlarla ilgili şu bilgileri aktardı: “Ortaklı bir yapıyla organik koku giderici işi yapıyoruz. Almanya’dan ürünü getirip Kemalpaşa’daki tesisimizde işleyip piyasaya sunuyoruz. Ağırlıklı belediyelerle iş yapıyoruz. Bir de turizm alanında çalışmalarımız var. Orhaniye’de kendi teknelerimizi bağladığımız bir alanımız var. Burayla ilgili bir şirket kurduk. Marinacılık, restoran gibi alanlarda yatırımlarımız olabilir. Şu an araştırmalar sürüyor. Her an o alanda bir yatırımı hayata geçirebiliriz.”

KISA KISA
* Yüksek gerilim dışında irili ufaklı geniş üretim bantlarının bulunduğunu söyleyen Deniz Gündüz, yılda yaklaşık 100 bin trafo ürettiklerini ifade ediyor.
* Deniz Gündüz, bugün elde ettiği başarıda önemli bir payın sürekli onu destekleyen eşine ait olduğunu söylüyor. Gündüz, “İkinci kuşak da işin içinde. Psikoloji mezunu kızım şu an insan kaynakları ve sevkiyattan sorumlu. Endüstri Mühendisliği okuyan oğlum da ilerde bize katılacak. Her ikisi de benim geçtiğim aşamalardan az da olsa geçtiler” diyor.
* Deniz Gündüz, üretimde kullandıkları birçok makinenin de kendi imalatları olduğuna dikkat çekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları