Kötü tedarikçi patron yaptı

Çocukluğundan itibaren ticarete ilgi duyar. Meşe de satar, plaj çantası da...

Haberin Devamı

Mimarlık okuduğu üniversite yıllarında ise ailesiyle evleri ayrıma talebi çalışma hayatının kapısını açar. Birçok işte çalışan Göktay Mutlu Soysal, 4 yıllık okulu 8 yılda tamamlar. Bir yandan çeşitli şirketlerde profesyonel iş hayatına devam eden Soysal, diğer tarafta ise eşi Burcu Soysal’la Aris Mimarlık’ı kurar. Yapılan dekorasyon işlerinde mobilya tedarikçisiyle yaşanan sıkıntıyı ortaklıkla çözen Soysal, daha sonra ise yoluna tek başına devam etme kararı alır. Bugün kurduğu Massa Mobilya ile birçok konut projesinin mobilya ihtiyacını karşılayan Göktay Mutlu Soysal’ın gündeminde hem mağazalaşmak, hem de sıra dışı bir fabrika kurma planı var...

Kötü tedarikçi patron yaptı

Haberin Devamı


GÖKTAY Mutlu Soysal... Erken yaşta ticaretle haşır neşir olan ve genç yaşta çalışma hayatına adım atarak basamakları birer ikişer çıkarak kendi işinin patronluğuna kadar yükselen başarılı bir girişimci... Bugün oldukça zor bir sektörde yoluna devam eden Massa Mobilya’nın kurucusu mimar Göktay Mutlu Soysal, hem girişimcilik serüvenini hem de gelecek planlarını anlattı. 1980 İzmir doğumlu olan Göktay Mutlu Soysal, anne ve babasının ziraat mühendisi olduğunu, yıllarca kamuda çalıştığını anlatarak, hikayenin devamını şöyle aktardı:

Kötü tedarikçi patron yaptı


İŞE DALINCA ÜNİVERSİTE UZADI
“Ekonomik olarak bir sıkıntı yaşamasam da benim hep ticarete karşı bir ilgim vardı. Toptancıdan meşe alıp arkadaşlarıma satıyordum. Kemeraltı’ndan deniz yatağı, çanta alıp sahilde satıyordum. Ortaokul ve lise yıllarında ise pek parlak bir öğrenci değildim. Ama lisenin son döneminde işin ciddiyetini fark ettim ve derslere asıldım. ODTÜ, Boğaziçi gibi planlarım vardı, ama üniversite sınavından bir gün önce talihsiz bir olay yaşadım. Otopark mafyasının saldırısına uğradım. Bu halde sınava girdim. Ve son tercihim olan Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandım. Aileme, ayrı bir eve çıkmak istediğimi söyledim. ‘Harçlık yok, kendi ayaklarının üzerinde duracaksın’ diyerek bu isteğimi kabul ettiler. Çalışmaya başladım. İnşaat ve mimarlık şirketlerinde tecrübe kazanarak, yükselmeye başladım. İyi de para kazanıyordum. Böyle olunca okulu askıya aldım. Evlenme planları yaparken, kayınpederim ‘üniversite bitirmeyene kız yok’ söylemiyle 7,5 yılda bitmeyen okul yarım dönemde bitti ve 2005’te mezun oldum. Üniversite boyunca iş anlamında önemli bir birikim sahibi oldum. Mezun olduktan sonra da önce İzmir’in önde gelen firmalarından Dekom Mimarlık’ta ardından da Temiz Metal’de profesyonel olarak kariyerime yön verdim.”

Haberin Devamı

Kötü tedarikçi patron yaptı


GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI VE...
Her iki kurumun da tasarım, işleyiş ve disiplinle ilgili tecrübe, deneyim için iyi birer okul olduğunu söyleyen Soysal, şöyle devam etti:
“Temiz Metal’de çalıştığım zaman eşim Burcu Soysal’a Aris Mimarlık’ı kurduk. Tabii, yeni açılan bir mimarlık ofisine kimse gelmiyordu. O dönem Ay Yıldız, konsept mağazaları için bir tasarım yarışması düzenliyordu. Biz de bu yarışmaya girdik ve birinci olduk. Firma bizden sadece tasarımı istese de ‘biz inşaatını da yapmak istiyoruz’ dedik. İlk başta bir dirençle karşılaştık, ama sonunda işi aldık. Ama ağır bir şartname hazırladılar. İzmir Kipa’da açacakları mağazayı bize verdiler. İşi sadece AVM kapandığında gece yapabiliyorduk. Gündüz kendi işime gidiyor, gece ise burada çalışıyordum. Tüm zorluklara rağmen 1 ayın sonunda mağazayı Ay Yıldız’a teslim ettik. Ve yarattığımız memnuniyetle bize 40 mağaza daha verdiler. Ben de 4,5 yılın ardından Temiz Metal’den ayrıldım ve eşimle birlikte çalışmaya başladım. Bu sürede ise mobilya ayağında tedarikçilerle sıkıntılar yaşanıyordu. Daha önce çalıştığım firmaya ortak olup, bu işi çözdük. Ama bir süre sonra ortak olduğumuz yapıda işler istediğimiz gibi gitmedi. Tek başıma yürüme kararı aldım. Ortakla yolları ayırdık. Ve temiz bir sayfa açmak adına da şirketin ismini İtalya’da bir kentten esinlenerek Massa Mobilya koyduk.”

Haberin Devamı

Kötü tedarikçi patron yaptı


BU YAPI BİZİ GÜÇLENDİRDİ
MASSA Mobilya, bugün ağırlıklı konut projelerinin mobilya ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. “Biz müteahhitlerle çalışıyoruz” diyen Göktay Mutlu Soysal, “Konutların mobilya ihtiyacını karşılıyoruz. Bunu da yaparken özel bir tarzla yapıyoruz. Mutfak, dolap, kapı ve vestiyerler üretiyoruz. Mimarlığın inşaat sektöründeki yerini çok iyi biliyoruz. Çalıştığımız firmaların sadece mobilyasını ele almıyoruz. Projeyi bir bütün olarak düşünüp, tüm projeyi mimari olarak ele alıp tasarlıyoruz. Bu özelliğimizden dolayı alanımızda İzmir’de güçlü bir yerdeyiz” diyor.


SIRADA MAĞAZALAR VAR
KONUT projelerinin yanı sıra küçük de olsa bireysel taleplere de yanıt verdiklerini paylaşan Göktay Mutlu Soysal, şöyle devam etti:
“Her ay bu tip taleplerle ilgili 4-5 proje üretiyoruz. Hedefimiz bunu daha da yaygınlaştırmak. Perakendede de gücümüze güç katmak istiyoruz. Bunun yolu da mağazalaşmaktan geçiyor. 2017’de bu planımızı şartlar doğrultusunda hayata geçirmek istiyoruz. İzmir, İstanbul, Ankara ve Bodrum’da shoowrom açmak istiyoruz. Yoğun bayilik talepleri alıyoruz. Ama ilk mağazaları kendimiz açacağız.”

Haberin Devamı


BU FABRİKA BAŞKA
ÜRETİMİ İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde yaptıklarını söyleyen Göktay Mutlu Soysal’ın gündeminde sıra dışı bir fabrika planı bulunuyor. Soysal, bununla ilgili planlarını şöyle aktardı:
“Burada üretimi ya da istihdamı arttırmak gibi yapıdan söz etmiyoruz. Biz Avrupa standartlarından klas bir fabrika kurmak istiyoruz. Klastan da kasıt, içinde fitness salonu, bilardo, çocuk oyun sahası gibi renkli bir yapının olması. Çalışma arkadaşlarımızın keyifli zaman geçirmesini istiyoruz. Türkiye’de olmayanı yapacağız. 2017’i görüp, ona göre bu yatırım planımızı hayata geçireceğiz.”

Kötü tedarikçi patron yaptı


İHRACAT PEK YAKINDA
TANITIMA önem verdiklerini söyleyen Göktay Mutlu Soysal, sektörel fuarlardan da geri kalmadıklarını belirterek, “En son katıldığımız fuardan iki büyük bağlantıyla döndük. Biri Avusturya’da 300 dairelik bir proje. Diğeri ise Kuveyt’te 90 daire. Bunların mobilya ihtiyaçlarını biz gidereceğiz. Bağlantı yaptığımız firmalar yabancı. Biz büyük kurumlarla iş yapıyoruz. Onların referans ve yönlendirmeleri şimdi bize yurt dışı kapısını açacak. Ayrıca, İstanbul’da da büyüme planlarımız var. Şu an belirli işler yapıyoruz, ama bunu daha da artıracağız. İstanbul’da bir ofis ve üretim tesisi açtık. Bu sayede, daha sıcak temaslar kurup fikir alışverişinde bulunabiliyoruz” diyerek gelecek planlarını aktardı.

Haberin Devamı


SON KULLANICIYA DA DOKUNUYORUZ
ALANINDA iyi isimleri bünyelerine katarak faaliyetlerine yön verdiklerini söyleyen Göktay Mutlu Soysal, yaptıkları işi ömürlük, hatta evladiyelik olarak tanımlıyor. Soysal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kültürümüzde mobilyalar öyle elektronik eşyalar gibi değiştirilmez. Ömürlüktür ve her zaman anılarımızda yer alır. Biz de bunu sağlamak adına müşteri memnuniyeti kıstasımızı artırdık. Yalnızca inşaat şirketini memnun etmek bize yetmedi. O evi alacak, içinde oturacak kişiye de ulaşıyoruz. Bu yüzden belirli periyotlarda mobilyalarımızı kontrol ediyoruz. En dayanıklı ürünler bizim mutfağımızdan çıkıp, kullanacak kişilerin mutfağına girsin istiyoruz. Buradan aldığımız güçle de büyüyoruz.”

 

KISA KISA
* Dekorasyon işlerinin de devam ettiğini anlatan Göktay Mutlu Soysal, “Burada da birçok markayla çalışıyoruz. Aris Mimarlık projeleri çiziyor. Bu yıl 700 dairelik projeye imza attı. Tabii, bu dairelerin mobilyasını da Massa üretti” diyor.
* Bu yılı yüzde 40’lık büyüme ile kapatacaklarını söyleyen Göktay Mutlu Soysal, 2016 sonunda 10 milyon liralık bir ciro beklentilerinin olduğunu paylaştı.
* 60 kişilik bir ekiple yollarına devam ettiklerini aktaran Göktay Mutlu Soysal, yılda ortalama 2 bin mutfak ürettiklerini söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları