Baba kurdu o büyüttü

Küçük yaştan itibaren akaryakıt sektöründe çalışan babasının izinden yürür.

Haberin Devamı

 

Bakkalda çalışıp esnaflığı öğrenir. Mustafa Aslan, 18 yaşında aile işletmesinde finans sorumlusu olur. Bir yandan üniversiteye devam eden Aslan, diğer tarafta ise iş hayatında basamakları bire birer çıkar. 2001’de kurduğu Asmira Petrol ile denize açılır. Babasından aldığı bayrağı daha da yukarı taşır. Mustafa Aslan, Asmira Group’la bugün akaryakıttan denizciliğe, lojistikten yatçılık ve yiyecek içeceğe kadar birçok kulvarda yoluna devam ediyor. Yurtdışına da açılan Mustafa Aslan, gıda, yatçılık ve lojistik alanında yatırım planları yapıyor.

Baba kurdu o büyüttü

 

Haberin Devamı

MUSTAFA Aslan... Kuşaklar arası uyumla başarıyı yakalamış bir iş insanı. Baba mesleğine farkındalık katarak geliştiren Asmira Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1980 İzmir doğumlu olan Mustafa Aslan, işin fitilini babası Ayhan Aslan’ın ateşlediğini söyledi. “Babam Ayhan Aslan’ın asıl mesleği pamukçuluk” diyen Mustafa Aslan, hikayenin devamını şöyle aktardı:


PAMUĞA KARŞILIK YAKIT
“Manisa Alaşehir’de çırçır tesisi olan babam, ‘çiftçiden pamuk alıp, karşılığında da akaryakıt satarım’ mantığıyla da yeni bir sektöre adım atar. 1966’da Torbalı’da akaryakıt istasyonu açar. Tabii, uzun yıllar İzmir Ticaret Borsası’nda da pamuk alım-satımı yapar. 1980’de ise pamuk işini sonlandırarak odağını tamamen akaryakıt sektörüne kaydırır. 70’li yıllarda kömürden fuel oile geçiş sürecinde ilk tedarikçilerden olur. Bu hamleyle katma değerli işlerle birlikte bir sermaye birikimi başlar. 1977’de bir gemiye ortak olur. Önce balık yağı çeken bu gemi, sonra akaryakıt tankerine dönüşür. Karadan sonra denizde de akaryakıt süreci başlar. Daha sonra ise babam bu alanda tek başına yoluna devam eder. 90’lı yıllarda ikinci gemiyle işleri büyütür.”

Haberin Devamı


ÇIRAKLIKLA BAŞLADI
İş hayatına ilk resmi adımı İzmir Amerikan Lisesi’nden mezun olduğu 1998 yılında attığını söyleyen Mustafa Aslan, aslında çocukluğundan itibaren işin içinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Burada babamın özgüven kazanmam adına yaptığı hamlelerin payı büyük. Esnaflık kültürünü öğrenmemiz adına İzmir Alsancak’ta açtığı markette yaz tatillerinde çıraklık yaptım. 12’den 16 yaşına kadar bu böyle devam etti. 16 yaşında kasiyerliğe terfi ettim. 18 yaşında ise akaryakıt sektöründe resmen ön muhasebe ve finans alanında resmen çalışmaya başladım. Tabii, babamla çalışmaya karar verdiğim için de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nü ite kaka bitirdim. Ama sonra İzmir Ekonomi Üniveristesi’nde İşletme dalında MBA yaptım.”

Haberin Devamı

Baba kurdu o büyüttü


BEŞİ 22’YE ÇIKARDI
Aile şirketinde çalışmaya başladığı dönemde karanın dışında denizde gemilere yakıt ikmali yapıldığını söyleyen Mustafa Aslan, o yıllarda yenilik adına çalışmalar yaptığını paylaştı. Aslan, “Yurtdışında petrol alım-satımı, brokerlik yapıyordum. 2000’de de gemilerin dışında yatlara da yakıt ikmaline başlayınca, babam denizcilik odağında kendi şirketimi kurmamı söyledi ve 2001’de Asmira Petrol faaliyete geçti. 2010’da da yeni bir oluşuma giderek Asmira Group’u kurduk. Babamdan görevi devraldığımda 5 limanda vardık, şimdi ise 22 liman ve marinadayız. Kuzey’de Karabiga’dan Güney’de Antalya’ya kadara olan bölgede yurtdışına çıkan gemi ya da yatlara ihracat kapsamında akaryakıt ikmali yapıyoruz” diyerek Asmira’nın bugün akaryakıt, denizcilik, lojistik, yatçılık ve yiyecek içecek sektörlerinde ulusal ve uluslararası faaliyet gösteren bir grup şirketi haline geldiğini paylaştı.

Haberin Devamı

Baba kurdu o büyüttü


ŞİMDİ DE MONTENEGRO’DA

AKDENİZ çanağında yatlara yakıt ikmali konusunda en iyi hizmeti veren firmalardan biri konumuna geldiklerini söyleyen Mustafa Aslan, “Kuşadası Setur Marina, Didim D-Marin, Bodrum Turgutreis D-Marin ve Göcek D-Marin’de bulunan tüm akaryakıt operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Son 6 yıldır Türkiye’deki tüm yat pazarının yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ni biz karşılıyoruz. Doğuş Grubu ile olan iyi ilişkilerimiz çerçevesinde Montenegro yaptıkları yatırımlarının tüm akaryakıt operasyonlarını işletmek üzere anlaştık. Orada ortaklı bir yapıyla şirket kurduk ve Asmira’yı yurtdışına taşıdık. Mayıs ayında faaliyete geçiyoruz. Bu yatırımımızla birlikte de 3-4 yıl içerisinde Adriyatik’te önemli bir aktör olmayı hedefliyoruz” diyerek gelecek planlarını aktardı.

Haberin Devamı


GIDA DA VARIZ

GIDA alanında da faaliyetlerinin bulunduğunu ifade eden Mustafa Aslan, şu bilgileri paylaştı: “Doğuş Grubu, Didim D-Marin’in içinde bulunan bir alanı bizim işletmemizi istedi. Tapasmira ismiyle bir mekan açtık. Bu benim yıllardır hayalini kurduğum bir işti. Bunun yanı sıra Ege Genç İş İnsanları Derneği’nden 12 arkadaşımla da bu yıl hizmete giren bir ortaklığa imza attık. NAPPO Pizza markasıyla bir restoran açtık. Burada şubeleşme planları var. Grup olarak orta vadede büyümeyi planladığımız alanlardan biri de gıda. Bir diğer alan ise lojistik. Önce kendi yakıtlarımızı taşıyarak başladığımız, ama bugün önemli şirketlere de hizmet verdiğimiz bir lojistik şirketimiz var. Hedefimiz gelecekte akaryakıt taşımacılığının yanına niş ürünler eklemek. Ayrıca, farklı sektörlerde de yatırımlarımız gündeme gelebilir.”

KISA KISA

* Mustafa Aslan, yaklaşık 10 yıl önce bayrağı baba Ayhan Aslan’dan devraldığını söyleyerek, “Kurucumuz babam, danışma kurulu başkanı sıfatıyla da fikirlerini bizimle paylaşıyor” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları