Saç ve cilt tipi yağlı olanların yaşadığı sorunlara çözümler

Araştırmalara göre yağ üreten bezlerin bulunduğu bölgelerde kırışıklıklar çok derin ve uzun olmuyor. Ayrıca bu bölgelerde cilt daha pürüzsüz ve kalın. Ama bu cilt tipi çeşitli sorunlara da yol açabiliyor. İşte onlardan bazıları için çözüm önerileri...

Haberin Devamı

Saç ve cilt tipi yağlı olanların yaşadığı sorunlara çözümler
Saçım/cildim
neden böyle?

Sebum cildinizdeki fazla yağlı bölgelerin başsorumlusudur ve yağ bezleri tarafından üretilir. Yağlı bir cilde veya saça sahip olan kişilerde yağ bezleri sayıca çoktur veya fazla çalışır. Yağ bezlerinizin fazla çalışmasının çeşitli sebepleri vardır. Mesela hormonal olabilir. Androjen olarak adlandırılan erkek hormonları (hem erkeklerde hem kadınlarda bulunur) sebum üretimini yönetir. Ergenlik dönemi gibi androjen miktarının fazla olduğu durumlarda daha çok sebum üretilir ve salgılanır. Eğer ergenlik dönemini geçirdiyseniz ve yağ bezleriniz yine de fazla sebum üretiyorsa bunun sebebi; genetik, sıcaklık, nem, sağlıksız beslenme, yanlış cilt bakımı ürünleri, stres ve hatta bazı ilaçlar olabilir.

Haberin Devamı

Sorun çıkmasını nasıl önlerim?

- Yüzünüze ve saçınıza sürekli dokunmaktan kaçınmayı deneyin.

- Her gün düzenli cilt bakımı yapın.

- Sabah uyandığınızda, gece yatmadan önce ve egzersiz yaptıktan hemen sonra yüzünüzü yıkadığınızdan emin olun.

- Beslenme düzeninize de önem verin. Şekerli ve yağlı besinlerden uzak durun. Bunun yerine balık ve yemiş gibi omega 3 yağ asidi ve B6 vitamini içeren besinlere yönelin.

Yağlı saç nasıl tedavi edilir?

- Eğer her gün yıkamanıza rağmen hâlâ yağlı saçtan musdaripseniz bunun sebebi olması gerektiğinden fazla yıkama olabilir. Fazla yıkamak saç derisindeki doğal yağları soyarak bu derinin kendisine gereken ortamı yaratabilmesi için daha fazla yağ üretmesine yol açar. Bunun yerine iki günde bir yıkamayı deneyin. Şampuanı saç derisine, saç kreminiyse saçlarınızın uçlarına uygulayın. Önce saç kremini, sonra şampuanı kullanmak duştan sonra saçınızda herhangi bir ürün kalıntısı kalmadığından emin olmaya yardımcı olabilir.

- Tarağınızı her gün temizleyin. Taraktaki saç ürünü kalıntıları ve ölü deri hücreleri saçınızın yağlanmasında etken olabilir.

- Saçınızı saç kurutma makinesiyle kurutmak faydalıdır. Isı saçın üst derisini kabartarak saç derisi yağının emilmesini sağlar.

Haberin Devamı

- Saç derinize elma sirkesi sürerek ve saç derisinin pH dengesini sağlaması ve fazla yağdan kurtulması için yıkamadan önce birkaç dakika bekletin. Bir diğer doğal yöntemse aloe vera uygulamak. Bir yemek kaşığı aloe vera’yla üç yemek kaşığı limon suyunu şampuan şişesinde karıştırın. Birkaç yıkamada bu karışımı kullanın.

- Yağlı saçı daha çok nemlendirmek her ne kadar kulağa mantıksız gelse de bu aslında oldukça önemli. Jojoba yağı içeren nemlendirici bakım ürünlerini tercih edin.

Yağlı cilt nasıl tedavi edilir?

- Yağ üretimini kontrol ederek yağlı ciltle mücadele eden asitleri içeren ürünleri kullanmaya çalışın. Doğal bir yöntem olaraksa ‘hamamelis’ yüksek tanin seviyesi nedeniyle damarları büzüştürerek cildi kurutmadan fazla yağı yok etmeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

- Nemlendirmeyi unutmayın. Yağlı cildi kontrol altına almak ve cildi nemlendirmek ayrı iki şeydir. Hiyalüronik asit gibi ciltteki yağı ve su üretimini dengeleyen bileşenleri içeren ürünler kullanın. Ek olarak ‘yağ içermez’ ve ‘sivilce yapmaz’ etiketi bulunan ürünlere yönelin.

Yazarın Tüm Yazıları