Daha mutlu uyanmanın 9 yolu

Sabahları zor uyanıyor, enerjik hissetmekte zorlanıyor musunuz? Uykunuz size yetmiyor mu? Daha keyifli sabahlar için reçetemiz burada.

Haberin Devamı

Atalarımız doğru söylüyor: Erken kalkan yol alır. İşte kanıtı: Amerikan psikoloji dergisi ‘Emotion’da yayımlanan bir çalışmaya göre sabah erken uyananlar gece geç yatanlara oranla daha mutlu. Ancak sabahları mutlu uyanmak kolay değil. Eğer yataktan söylenerek kalkıyorsanız bu saydığım rutinlere göz atın.
Uykudan üç saat önce kafeini kesin
Güne daha kolay başlamanın en iyi yolu geceden başlayan sağlıklı alışkanlıklarınızın olmasıdır. Uyumadan en az 3 saat önce kafein, alkol ve şekerli yiyecek-içecekleri tüketmeyi bırakın. Bu, geceleri tuvalete kalkma sayınızı da azaltmanıza yardımcı olacak. İyi bir gece uykusu sabah daha tazelenmiş ve güne hazır uyanmanıza yardımcı olur.
Duş alın
Bu bir efsane değil, tamamen doğru. Sabah güzel bir duş almak uyanmanıza yardımcı olur. Bazı çalışmalar sabahları duş almanın yaratıcılığı bile geliştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu yüzden sabah kahveniz için mutfağa koşmadan önce banyoya koşarak size iyi hissettiren sıcaklıkta bir duş alın.
Gülümseyin
Sabah uyanmak herkes için zordur. Derin nefes alın ve gülümseyin. Yapılan bir çalışma stresli zamanlarda gülümseyen kişilerin, gülümsemeyenlere göre daha düşük kalp atım hızı olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

10 dakika spor
Sabahları 10 dakika egzersiz yapmak beyninizdeki endorfini artırabilir ve modunuzu yükseltebilir. Eğer 10 dakikalık egzersiz için bile yataktan kalkamıyorsanız, birkaç dakika esneme hareketi yapın. 5 dakika esneme hareketi yapmak zihninizin rahatlamasına ve sabahları sert olan kaslarınızın yumuşamasına yardımcı olur.
Alarm sesinizi değiştirin
Her sabah, yüksek sesli klasik alarm seslerini duymak strese yol açabilir. Alarm sesinizi, sert ve ısrarlı çalan alarm sesleri yerine kuş sesi veya şelale gibi huzur veren seslerle değiştirin. Yapılan araştırmalar, hareketli veya yüksek tempolu müziğin de mutlu hissetmeyi sağladığını gösteriyor. Sabahları hazırlanırken sevdiğiniz şarkı listesini açıp güne harika bir başlangıç yapın.
Nanenin gücü
Yapılan araştırmalar nane gibi kokuların ruh halinizi pozitife çevirmeye, odaklanma sürenizi ve atikliğinizi artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayrıca, nane yağı işinizde de veriminizin artmasına yardımcı. Kokulu yağ veya mumları yatağının yanına koymak veya sabah dişlerinizi fırçaladıktan sonra şekersiz naneli sakız çiğnemek aradığınız zindeliğe kavuşmanıza yardımcı olabilir.
Kahve deyip geçmeyin
Kahvaltı yapmak, enerji seviyenizi yükselterek gün içinde daha fazla yemenizi önlemeye yardımcı olur. Kompleks karbonhidrat, protein ve biraz sağlıklı yağ içeren bir kahvaltı tüketin. Kahve içmek de sabah rutini için iyi bir seçenektir. Kahve tüketmek sadece uyanmanıza yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda tip2 diyabet, karaciğer ve kalp hastalığı gibi hastalık risklerinizi azaltan faydaları vardır.
Biraz güneş ışığı alın
Uyanmakta zorluk çekiyorsanız, biraz ışık yardımınıza koşabilir. Yatak odası ışığınızı ve güneş ışığının girebileceği her türlü kapalı yeri açın. Işık, uyku hormonu melatonin salgılanmasını bastırır ve vücudunuza kalkma zamanı geldiğini söyler.
Şifoniyerinizi düzenleyin
Eğer şifoniyerinizde fotoğraf veya hediyelik eşya gibi şeyler yoksa, artık koymanızın zamanı geldi demek. Uyandığınız zaman aile ve arkadaşlarınızın fotoğraflarına ya da samimi olduğunuz bir şeylere bakmak size bir rahatlık hissi getirerek modunuzun yükselmesine yardımcı olabilir. Şifoniyerinize anlam taşıyan fotoğraf veya hediyelik eşyalar koymayı deneyin.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 12.30’da Sony Channel, Digiturk 51. kanal ve D-Smart 52. kanalda yayımlanmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları