Koray Durkal

Disiplinli oyunun ödülü

4 Ağustos 2023
Adana Demirspor’da yeni teknik direktör Kluivert, Montella’dan devraldığı görevi onun bıraktığı felsefeyle devam ettireceğinin sinyalini ilk maçta vermişti.

 Hollandalı çalıştırıcı, Montella’nın bıraktığından farklı olarak, tempoyu sürekli artırmak yerine orta alanı kalabalık tutarak oyuncularının kondisyonunu daha uzun dakikalara yaymak istiyor. Bunun da beraberinde aynı akıcılığı ve keyfi vermediği bir gerçek. Cluj’un ilk maçtaki 1-1’i korumak için sürekli savunmada kalarak alanları çok iyi kapatan sert bir anlayış sergilediği bir 45 dakika izledik. Hücumda sadece temsilcimizin hata yapmasını beklediler. Adana Demirspor uzun süre bu kurguyu bozacak pozisyonları üretemedi ancak ilk yarının sonlarında kornerden gelen gol oyunda kartların yeniden dağıtılmasını sağladı.

KIRMIZI KARTA RAĞMEN KOPMADILAR

ikinci bölümde de Adana Demirspor baskın oyununu sürdürdü. Ta ki 65. dakikaya kadar. Semih’in alamayacağı hava topuna çıkması ve Gravillon’un gereksiz müdahale arzusu hatalar zincirini de beraberinde getirerek penaltıya sebep oldu. Buna bir de Kluivert’ın oyunu okumadaki eksikleri eklenince elde ettiğimiz avantajı tamamen rakibe kaptırdık. Adana Demirspor’un eksik kaldığı dakikalarda disiplinden kopmayıp oyununu sürdürmesi son dakikada gelen Ndiaye golüyle taçlandı ve turu getirdi. Yine de şunu söylemek lazım Kluivert ihtiyacı olan zamanı bir üst tura çıkarak kazandı.

Yazının Devamını Oku

Dünyanın en değerli takımı artık Arsenal

1 Ağustos 2023
Altı sezondur zirvede yer alan Manchester City ikinci sıraya indi.

İngiltere Premier Lig şampiyonluğunu Manchester City’e kaptıran Arsenal, yaptığı son transferlerle dünyanın en değerli takımı unvanının sahibi oldu. Son 6 sezondur listenin zirvesinde yer alan Manchester City, Londra ekibinin son üç transfere harcadığı 231 milyon Euro sonrası ikinci sıraya düştü. Dünyanın en değerli kadrolarına sahip kulüpler sıralamasının ilk 11’inde 7 İngiliz ekibi yer alırken sadece 3 takım 1 milyar Euro ve üstünde bir değere ulaştı. Paris Saint-Germain ile hâlâ sözleşme yenilemeyen ve Real Madrid’e imza atması beklenen Kylian Mbappe’nin durumu listeyi yeniden şekillendirecek en büyük unsur olarak görülüyor. Şu anda 991 milyon Euro değere sahip olan İspanyol kulübü, Fransız futbolcuyu transfer etmesi halinde listenin zirvesine yerleşebilir.

DÜNYANIN EN DEĞERLi KADROLARINA SAHiP KULÜPLER (milyon Euro)

1. Arsenal 1.21
2. Manchester City 1.19
3. PSG 1.02
4. Real Madrid 991
5. Bayern Münih 954,5

Yazının Devamını Oku

Arda, bizi hayrete düşürüyor, Bernabeu ona aşık olacak

22 Temmuz 2023
İspanyol Gazeteci Roncero, Real Madrid’in transferine övgüler yağdırdı.

Real Madrid Kulübü, Fenerbahçe’den transfer ettiği Arda Güler için özel bir gelişim planı hazırladı. Barcelona’nın daha fazla kas kütlesi kazanması için Pedri’ye hazırladığı özel çalışmanın bir benzerini Arda için planlayan kulüp, genç oyuncunun alt vücut hacmini genişletirken üst tarafını daha da güçlendirmek istiyor.

Teknik direktör Carlo Ancelotti gelecek sezon uygulatmak istediği yeni dikey ve dinamik futbol formatına Arda’nın kısa sürede adapte olmasını istiyor. Bunun için takımın vazgeçilmez kondisyoneri Antonio Pintus şimdiden kolları sıvamış durumda. Vinicius Jr ve Rodrygo’nun geçirdiği fiziksel değişimin bir benzeri Arda’dan da istenirken, genç oyuncu, istenilen seviyeye kısa sürede gelmek için antrenmanlarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

AS gazetesinden Tomas Roncero, Arda Güler ile ilgili yazdığı köşe yazısında, kulüpten genç futbolcu hakkında aldığı görüşleri okuyucularına şu sözlerle aktardı:

“Onunla halüsinasyonlar görüyoruz. Topla bizi hayrete düşüren şeyler yapıyor. Bernabeu ona aşık olacak.”

R.MADRiD STAT DEĞiL DARPHANE YAPTIRIYOR

Jude Bellingham, Arda Güler ve Endrick gibi genç yetenekleri kadrosuna katan Real Madrid bir yandan da yeni stadın çalışmalarını sürdürüyor. Genel olarak kulübün stratejisi yeni yıldızlarla yeni statta bir gelecek inşa etmek. Bunun için 2024 yılının ortalarına kadar beklemek zorunda olan kulüp, stadın tam kapasiteyle çalışmaya başlamasıyla yılda 100 milyon Euro gibi bir gelire sahip olmayı planlıyor.

Kulüp sadece maç günlerinden değil, otoparktan özel etkinliklere kadar pek çok alandan bu parayı kazanacak.

KADIN KALECiLERiN KABAHATi NE?

Yazının Devamını Oku

En çok kazanan teknik direktörler listesine Gerrard da girdi

20 Temmuz 2023
Suudi Arabistan takımlarının transfer piyasasında estirdiği fırtınanın teknik adamları pas geçmesi tabii ki imkansızdı.

Al-İttifak takımıyla yıllık 18 milyon Euro karşılığında sözleşme imzalayan Steven Gerrard, bir anda dünyanın en çok kazanan teknik adamları listesine girdi.

Atletico Madrid’in hocası Diego Simeone’nin yıllık 34 milyon Euro ile liderliğini koruduğu listede, Manchester City’den Pep Guardiola 23 milyon Euro ile ikinci sırada yer alırken, Liverpool’un hocası Jürgen Klopp, tıpkı Gerrard gibi yılda 18 milyon Euro kazanıyor.

SUUDİLER SADECE YILDIZLARA DEĞİL, GENÇLERE DE YATIRIM YAPIYOR

Yaptığı birbirinden pahalı transferlerle futbolda dengeleri değiştiren Suudi Arabistan yeni bir proje için harekete geçti. Cristiano Ronaldo’dan Karim Benzema’ya kadar pek çok yıldızı transfer eden Suudiler genç oyuncuları daha fazla oyuna dahil etmek için gençlik geliştirme programını hayata geçirdi.

Yeni Oyuncu Edinme Merkezi’ne liderlik etmesi için, futbol direktörü olarak Chelsea’de 10 yıl boyunca bu işi son derece başarılı bir şekilde yürüten Michael Emenalo’yu göreve getiren Suudi Arabistan Ligi yetkilileri, bu modelle sürdürülebilirliği teşvik etmek için kulüplere mümkün olan en iyi uzmanlığı ve yönetimi sağlayacak.

2023-2024 sezonu için yaş sınırını 18’den 16’ya indirerek ligdeki genç Suudi oyuncuların oyun süresini artırmayı planlayan projede ayrıca, 35 kişilik kadrolardaki 10 oyuncunun 2025-2026 sezonun da 21 yaşın altında olması gerekecek. Yeni strateji, genç Suudi oyuncular için sağlam ve net bir yol sağlayacak. 2026-2027 sezonunun başlangıcına kadar ligdeki kulüplere, akademilerinden mezun olan 8 ‘yerli’ oyuncuyu 25 kişilik ana kadrolarına dahil etme zorunluluğu getirilirken bu oyunculardan 4’ü altyapılardan mezun olan isimlerden seçilecek.

ŞAMPİYONLAR LİGİ'Nİ ROKETLERİ

Yazının Devamını Oku

Kylian Mbappe devrildi, yeni kapak yıldızı Erling Haaland

15 Temmuz 2023
EA Sports’un 2024 için tasarladığı oyunun kapağında Mbappe’nin yerine Haaland yer aldı.

Dünya futbolunun patronu FİFA ile ortaklığını sona erdiren EA SPORTS’un 2024 için tasarladığı oyun kadar kapak yıldızının kim olacağı da merakla bekleniyordu. Son üç yılın kapak yıldızı Kylian Mbappe’nin tanıtım kapağında yer almayışı haftalardır gündemdeydi. Tüm soruların yanıtı geçtiğimiz gün Amsterdam’da yapılan lansmanda netlik kazandı.

EA Sports FC 24’ün yeni kapak yıldızı Eerling Haaland oldu. Lansmanda sahne alan oyuncu yeni imajı ve kıyafetiyle de büyük dikkat çekti. Geceye Haaland’ın yanı sıra Ronaldinho, Luis Figo ve Didier Drogba gibi eski futbolcular da katıldı. Play Station’da ön siparişe açılan oyunun fiyatları ise şöyle:

Standart sürüm: 1.400 TL

Ultimate sürüm: 2.000 TL

AVRUPA’NIN EN ‘DENGESiZi’ iNGiLiZLER

Avrupa futbolunun önemli kulüpleri büyük gelirlere rağmen özellikle transfer dönemindeki imzalar nedeniyle gelir gider dengesini bir türlü tutturamıyor. Avrupa’nın bu anlamdaki en kötü 10 takımı arasında İngilizler başı çekerken, İspanyollar’ın bu listede yer almaması dikkat çekti. PSG ise gelirine göre daha çok harcama yapmasıyla yine dikkatleri çekmeyi başardı. İşte gelir gider tablosunu dengeleyemeyen 10 takım.

AVRUPA’DA GELiR-GiDER DENGESi EN FAZLA AÇIK VEREN 10 KULÜP

TAKIM GELiR GiDER FARK

Yazının Devamını Oku

Fransa 5 büyük ligin dışında kaldı, yeni 5 numara Hollanda

12 Temmuz 2023
Avrupa’da alınan kötü sonuçlar sonucu yerlerini kaptırdılar.

UEFA, Avrupa kulüplerinin 2022-23 sezonundaki verilerini güncelledi. Avrupa kupalarındaki kötü performansları nedeniyle Fransızlar 5 büyük ligin dışında kaldı.

Fransa Ligue 1, son 5 sezonun puan toplamına dayanan genel klasmanda ‘5 Büyük Lig’ arasında yer alsa da, 2023-24 sezonu başlar başlamaz yerini Hollanda Eredivise’ye devredecek. 2023- 24 sezonu başladığında UEFA sıralaması şöyle görünecek:

ADALILAR HÂLÂ ZiRVEDE

· 1-) İngiltere: 86.928 puan
· 2-) İspanya: 73.427 puan
· 3-) İtalya: 69.284 puan
· 4-) Almanya: 67.267 puan

Yazının Devamını Oku

100 milyon euro verip Katar'da Barcelona adıyla kulüp açacaklar!

3 Temmuz 2023
Geçtiğimiz hafta Barcelona Kulübü Başkanı Joan Laporta’nın başında olduğu bir heyet Katar’a ziyarette bulundu.

Burada Baladi Holding yetkilileriyle bir araya gelen Laporta ve beraberindekilere, ülkede bir FC Barcelona oluşturulması teklifinde bulunuldu. Bir kulübe isim hakkının verilmesiyle gelecekte diğer büyük Avrupa takımlarının da dikkatini çekeceklerini düşünen Katarlı iş adamlarının teklifi Laporta tarafından olumlu karşılandı. Laporta, modelin yasalara uygun şekilde dikkatlice oluşturulmasını isterken, Katar tarafının olası bir işbirliği durumunda Barcelona’ya 100 milyon Euro’nun üstünde bir ödeme yapması bekleniyor. Bu tür bir anlaşma Manchester City’nin, City Group aracılığıyla New York City ile ABD’de yaptığı işbirliğine benzer olacak.

DOKTORLARIN MESSI'Sİ DE SUUDİ ARABİSTAN'DA

Suudi Arabistan’ın transfer çılgınlığı ünlü futbolcularla sınırlı değil. Aynı zamanda kulüplerin en iyi profesyonellerini de transfer ediyor. Sevilla Kulübü’nde tıbbi hizmetler bölümünün başkanı olan ve şu anda İspanyol ekibine danışmanlık yapan Juan Jose Jimenez de Suudi Arabistan Ligi’ndeki dört büyük takımdan biri olan Al Hilal’e gidecek. Suudi ekibi haftalar boyunca Lionel Messi’yi almak için sınırsız tekliflerde bulunmuş ancak bu transferi bitirememişti.

DEV LİGLERE VALENCIA ALTYAPISI DAMGA VURDU

Valencia bu sezon La Liga’da zor zamanlar geçirdi hatta bir ara düşme tehlikesiyle bile karşı karşıya kaldı. Yine de bu kötü dönemi atlatmayı başardı. Tabii konu sadece Valencia’nın bu sezonki performansı değil.

Kulübün futbol akademisinin aralıksız üretmeye ve kalıcı başarılar yakalamaya devam etmesi. Bu sezon Avrupa’nın 5 büyük liginde forma giyen 30 futbolcu Valencia altyapısından yetişti. Geçmişten günümüze bu isimler arasında David Silva, Raul Albiol, İsco, Rafa Mir ve Ferran Torres’i saymak mümkün.

Peki akademi bugüne kadar neleri başardı?

Yazının Devamını Oku

Futboldaki City devriminin sırrı bu fotoğrafta saklı

1 Temmuz 2023
Manchester City, İstanbul’da Şampiyonlar Ligi’ni kazanıp üçlemeyi tamamladığında yaklaşık 70 kişi kupanın etrafında bir araya gelerek kutlama yapmıştı. Bu fotoğraf aslında sadece bir kutlamayı değil City’nin arka planında ne denli büyük bir ekibin olduğunun bir göstergesiydi.

Manchester City Başkanı Khaldoon Al Mubarak yakın zamanda bu ekibe işaret ederek şunları söylemişti: “İnsanlar sadece sahadaki, akademideki, gruptaki en iyi yetenekleri değil, aynı zamanda dünyanın en iyi teknik direktörlerinden bazılarını, dünyanın en iyi scoutların dan ve spor personelinden bazılarını yetiştirmemizi takdir ediyor. Kazandığımız başarılar, bu grubun yaptığı harika işin bir kanıtı. Dünyanın 1 numaralı futbol markasıyız.”

Evet, Al Mubarak son derece haklı. Son birkaç yıldır Manchester City, perde arkasında akademi, perfor mans, tıp, analiz, koçluk ve veri bilimini kapsayan devasa bir imparatorluk kurdu.

PERFORMANS VE SAĞLIK: HAALAND, 61 MAÇLIK PERFORMANSINI ONLARA BORÇLU

Bu birleşik departman, oyuncuları mümkün olduğunca zinde ve güçlü hale getirirken aynı zamanda sakatlıklara karşı korumakla da görevli. Departmanın görevleri, yetenek bilimi, güç ve kondisyon, spor bilimi, beslenme, psikoloji, fizyoterapi, osteopati ve daha fazlasını kapsıyor.

Teknik direktör Pep Guardiola geçen sezon takımın fiziksel olarak geliştiğini, hem geçişte hem de topa hakim olarak takımlara farklı şekillerde zarar verebileceğini vurdularken: "Her zaman arka odadaki en önemli bölümün fizyoloji olduğunu söyledim. Bacaklara bakıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Daha önce Team Sky bisiklet takımıyla çalışan fizyoterapist ve masör Mario Pafundi, Erling Haaland ile yakından ilgilendi, hatta Norveç Milli Takımı’nın maçlarında bile ona eşlik etti. Sonuçta Haaland bu sezon City için tam 61 maç oynadı. Bu rakam önceki sezon Dortmund’dakinden 26 maç daha fazla anlamına geliyordu.

YARDIMCI ANTRENÖRLER: JOHN STONES'U BAMBAŞKA BİR OYUNCUYA DÖNÜŞTÜRDÜLER

Juanma Lillo, geçen yıl Katar ekibi Al-Sadd’ın başına geçtiğinde birçok kişi Pep Guardiola’nın taktiksel bir beyni kaybettiği için sorunlar yaşayacağını düşünüyordu. Guardiola bu boşluğu Enzo Maresca ile doldurdu. İtalyan teknik adam yeni fikirler sundu.

Yazının Devamını Oku