Bandırma tarıma arkasını dönmemeli

Bandırma, uzun yıllardır yaz tatillerine başlarken ya da bitirirken yolculuğumuzun zorunlu durağı... Tarihi milattan öncesine uzanan ilk adı “güvenilir liman” anlamına gelen Panormos olan ilçe, bugün 150 bin nüfuslu bir sanayi kenti.

Haberin Devamı

Sanayinin hızla gelişmesinde limanın büyük payı var. Ancak Bandırma sanayileşmenin bedelini çarpık kentleşme ile ödemiş.

SANAYİ BÖLGESİ KALMADI

Bugünlerde bölgede yeni bir sanayi hamlesinden söz ediliyor. Malum bir süredir sanayiinin İstanbul sınırları içinden çıkartılması tartışılıyor, İstanbul çevresinde ise uygun arsaya sahip sanayi bölgesi kalmadı. Liman, demiryolu, yapılan ve yapılmakta olan köprülerle sanayiinin yeni adresinin Bandırma, Balıkesir, Çanakkale olması düşünülüyor. Bu durum düşünceyi de aşmış, tarlalar, arsalar henüz planı bile yapılmayan bölgede el değiştirmiş.

Geçen hafta Hürriyet gazetesinin düzenlediği ‘Bandırma Ekonomi Zirvesi’nde tartışmaların özünü bu konu oluşturdu.

Bandırma sadece sanayi değil turizm ve tarımda önemli bir bölgenin ortasında. Bugüne kadar planlı bir sanayileşme yapılamayan, Bağfaş gübre fabrikası ile çevre sorunları yaşayan Bandırma’da bundan sonra nasıl bir sanayileşme planı uygulanacak.

Haberin Devamı

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın ev sahipliğinde düzenlenen akşam yemeği ve ertesi gün yapılan zirvede sanayicisinden turizmcisine tüm Bandırmalılar bu soruya yanıt aradı.

Sevindirici olan tüm Bandırmalıların ortak görüşü, bundan sonra çevreye duyarlı olmayan sanayiinin Bandırma’ya girmemesi yönündeydi.

İHMAL ETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Sanayileşme önemli, Türkiye hızla artan genç nüfusuna iş, aş vermek zorunda. Ancak ben Bandırmalıların bir şeyi ihmal ettiğini düşünüyorum.

Bandırma Türkiye’nin tarım alanları açısından en verimli bölgelerinden birinde yer alıyor. Ancak bir yandan rant tutkusu, diğer yandan tarımın Türkiye’de gözardı edilen bir ekonomik alan olmasının da etkisi ile tarım alanları yok oluyor.

Oysa dünyanın geleceğinde gıda güvenliği çok önemli. Petrol ve su kadar toprak da stratejik öneme sahip. Tarım Türkiye’nin gelecekte güvenlik kartı.

Bandırma’nın henüz bir planı yok. Türkiye’nin en zengin ve şanslı bölgelerinden birine sahip Bandırma’nın geleceğinin doğru politikalarla planlanması için ortak akla ihtiyaç var.

Ortak akıl ise kişisel beklentilerle, siyasi kavgalarla olmaz!

Yazarın Tüm Yazıları