Bir 20 milyar kilometreyi daha devirdik

BUGÜN yılın ilk günü, bu satırları yazarken eski yılın son günündeyim henüz.

Haberin Devamı

Ne demek eski yılın son günü?

Yani Dünyamız kendi etrafında 365 tam tur attı. Eğer Ekvator’da yaşasaydık, yerimizden hiç kıpırdamasak bile bu 365 günde 14.6 milyon kilometre yol kat etmiş olacaktık.
Tabii bu son 365 günde Dünyamız sadece kendi etrafında dönmedi. Bir de Güneş’in etrafında bir tam tur attık. Dünyamız, Güneş’in etrafında bir tam tur için 940 milyon kilometre yol kat etmiş oldu.
Dünyamız sadece kendi etrafında ve Güneş’in etrafında dönmüyor; bir de bütün Güneş Sistemi’yle birlikte galaksimiz Samanyolu’nun etrafında dönüyoruz. Güneş Sistemi ve elbette biz de, bu yolculuğumuzu saniyede 220 kilometre hızla sürdürüyoruz. (Yanlış okumadınız saniyede 220 kilometre, saatte değil!)
Eh illa zamanı Dünya’nın Güneş etrafında bir tam turunu yapması olan yıl ile hesaplayacaksak, bir yılın 31.5 milyon saniye sürdüğünü unutmayalım; 31.5 milyon ile 220’yi çarptığımızda, Güneş Sistemimizin galaksimizin etrafında dönerken ne kadar yol aldığını bulabiliriz: Yaklaşık 7 milyar kilometre.
Galaksinin etrafında bir tam turun 220-250 milyon yılda tamamlanabileceği hesaplanıyor. Yani ‘Galaktik yıl’ hayli uzun bir süre.
Ölçeğimizi biraz daha büyütelim; en yakın komşu galaksi Andromeda. Samanyolu ile Andromeda birbirlerinden 2.5 ışık yılı uzaktalar ama birbirlerine doğru ‘düşüyor’lar, kabaca saniyede 110 kilometre hızla. Yani iki galaksi birbiriyle çarpışmaya 3.5 milyar kilometre daha yaklaştılar. (Çarpışma da kabaca 4 milyar yıl sonra gerçekleşecek, şimdilik kaygılanmaya gerek yok.)
Tabii evrende sadece Dünya veya sadece Güneş Sistemimiz veya sadece galaksimiz hareket etmiyor. Samanyolu ve komşumuz Andromeda ile birkaç galaksiden daha oluşan ‘yerel grup’umuz da, toplu halde evrenin geri kalanına göre hareket halinde.
Biliyorsunuz evrenimiz genişlemeye devam ediyor ve bizim dünyadan bakış açımıza göre değerlendirdiğimizde, biz ve komşu galaksilerimiz hep birlikte Centaurus takımyıldızına doğru ilerliyoruz. Saniyede 627 kilometre hızla.
Bu bizim için baş döndürücü olan ama evren açısından yavaş kabul edilmesi gereken hızla bir dünya yılında evrenin içinde kat ettiğimiz mesafe 20 milyar kilometre.
Bütün bu idrak edilmesi zor mesafeler, büyüklükler içinde kendi hayatımızın dertleri bize küçük gözükmeye başlıyor ister istemez.
Bütün okuyucularıma bugün başlayan 20 milyar kilometrelik yeni yolculuklarında başarılar dilerim.
Umarım Dünyamız, Güneş Sistemimiz, galaksimiz ve komşu galaksilerimiz bu 20 milyar kilometreyi kat ederken, ülkemize barış ve demokrasi gelir; bizler huzuru, mutluluğu ve sağlığı buluruz.
İyi seneler...

NOT

Haberin Devamı

Hesaplar ve temel fikir aslında Scientific American dergisinin web bloglarında yer alan Caleb Scharf’ın bir yazısından alıntıdır.

Yazarın Tüm Yazıları