Tarım ve gıda ambarı

Ödemiş, bitkisel vehayvansal üretimyönünden çok özelbir bölge. Günlük 2bine tona yaklaşan sütüretimiyle Türkiye’nin en çoksüt üreten ilçesi konumunda.Tabii bu performans doğal olarakbölgenin bitkisel üretim deseninide yakından etkiliyor.

Haberin Devamı

Süt hayvancılığında yaşanan büyük gelişme, kaba yem bitkileri üretiminde de ciddi artışları beraberinde getirmiş durumda. Ülke genelinde silajlık mısır üretiminde İzmir ilk sırada yer alırken, Ödemiş toplam üretimin yaklaşık yüzde 5’ini tek başına sağlıyor. Patates üretiminde ise yine ülke genel üretiminin yüzde 7’si Ödemiş’te gerçekleşiyor. Yem şalgamı, kestane, yağlık zeytin, kiraz, incir, sofralık domates, turşuluk hıyar ve taze fasulye üretiminde ilçenin çok önemli bir performans gösterdiğini biliyoruz.

Süt hayvancılığında olduğu gibi son yıllarda büyük gelişme gösterdiği bir diğer tarımsal faaliyet ise süs bitkileri... Bu alanda yaşanan somut gelişmeler sonucunda Ödemiş, Türkiye’nin süs bitkileri sektöründe adeta bir yıldızı haline geldi. Yaklaşık 60 milyon adet üretim ve bu rakamın 4’te 1’i ihracat ediliyor. Küçük Menderes Havzası’nda Bayındır’la birlikte süs bitkileri üretim ve ihracatı, büyük bir gelecek vadediyor. Bu alanda hazırlanacak entegre bir yol haritasıyla bölge, dünya çapında bir merkeze dönüşebilir. Ödemiş, aynı zamana çok ciddi bir süt ve süt ürünleri üreticisi. Ancak bu alanda gelecek nasıl planlanabilir? Sektör ne kadar sürdürülebilir bir gelecek vadediyor? Üretim planlamasını kimler ve nasıl yapacak? Hızla artan üretimin beraberinde getirdiği ürün deseni değişikliğiyle yem bitkileri üretimindeki artışın yanı sıra aşırı su tüketiminin ortaya çıkardığı sulama sorunu karşısında ne yapmalıyız? Süt ürünlerinin markalaşması ve özellikle ihracata yönelebilmesi açısından neler yapılmalı? Bunları konuşup tartışmalıyız.

Yazarın Tüm Yazıları