Roman kahramanları yazarlarıyla yürüdü

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nin bu yıl beşinci kez düzenlediği ‘Dünya Roman Kahramanları Festivali’nin renkli görüntüleri yine gündem oldu.

Haberin Devamı

Okulun edebiyat öğretmeni, şair Ercan Yılmaz’ın öncülüğünde düzenlenen festivalde öğrenciler sevdikleri roman kahramanlarının kılığına girerek onları canlandırıyorlar.

Roman kahramanları yazarlarıyla yürüdü

Okulun önündeki yolda yaptıkları yürüyüşün videosunu çekerek paylaştılar sosyal medya hesaplarından.

En önde Kafka’nın ‘Dönüşüm’ hikâyesinin bir sabah böcek olarak uyanan kahramanı Gregor Samsa var. Hemen yanında elinde baltası ve kanlı kıyafetleriyle ‘Suç ve Ceza’dan çıkıp gelmiş Dostoyevski’nin Raskolnikov’u. Her öğrenci bir roman kahramanına dönüştürmüş kendisini. Bu yıl festivale katılan usta yazar Latife Tekin de öğrencilerin arasındaydı ve onlarla birlikte yürüyordu. Yarattıkları kahramanlarla yürümek bir yazar için eminim çok farklı şeyler ifade ediyordur.

Roman kahramanları yazarlarıyla yürüdü

Öğrenciler Latife Tekin’in ‘Berci Kristin Çöp Masalları’ romanının atmosferini yaratmak için okul bahçesine bir gecekondu kurmuşlar ve kahramanı Sırma’yı canlandırmışlar. Ama gecekondu rüzgârdan yıkılmış. “Hoş bir duyguydu, yürüyüş sırasında ‘Acaba şimdiye kadar kaç roman kahramanı, karakteri yarattım?’ diye aklımdan geçti” diyor Latife Tekin.

Haberin Devamı

GREGOR SAMSA EN ÖNDE

Latife Tekin ve Serkan Türk daha sonra festival kapsamında düzenlenen ‘Yazarken ve Yaşarken’ başlıklı söyleşide öğrencilerle bir araya gelmiş. Ercan Yılmaz’ın paylaştığı fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla Gregor Samsa bütün konuşmaları en önden dinleyerek festivalin bu yılki yüzü ve en çok ilgi gören kahramanı olmuş.

Öğrencilere edebiyatı sevdiren, ilgiyi artıran ve empati yapmalarını sağlayan festival geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet edilmişti.

Büyük tepki alan bu şikâyet neyse ki ciddiye alınmadı. Okul yönetimini de ayrıca festivallerine sahip çıktıkları için kutlamak gerekir.

Roman kahramanlarının yürüyüşü okulun önüyle sınırlıymış. Bir video çekimi kadar. Adapazarı’nın sokaklarında şenlik havasında bir geçit yapsalar güzel olmaz mı?

Haberin Devamı

MİLLİ MÜCADELE’NİN ROMAN KAHRAMANLARI

21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü ilk kez 2012’de İstanbul’da Maltepe Üniversitesi’nde ilan edilmişti. Maltepe Üniversitesi bu yıl 21-23 Aralık tarihleri arasında düzenlediği 7. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali’ni ‘Millî Mücadele Romanları ve Kahramanları’ temasıyla gerçekleştiriyor.

Bugün, Milli Mücadele’yi anlatan türkülerin seslendirileceği bir konserle başlayacak festivalin açılış konuşmasını yazar Ahmet Ümit yapacak.

Daha sonra Prof. Nabi Avcı, Prof. Dr. İlber Ortaylı ile şair ve yazar Hilmi Yavuz bir oturum gerçekleştirecek.

Festival oturumlarında Halide Edib Adıvar, Kemal Tahir, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Rıfat Ilgaz, Ercüment Ekrem Talu, Nâzım Hikmet, Şükûfe Nihal, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi yazar ve şairlerin eserlerinde Milli Mücadele’nin nasıl anlatıldığına dair konuşmalar yapılacak.

Haberin Devamı

Oturum aralarında ise Marmara Koleji, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, Kocaeli Anadolu Lisesi, Pangaltı Ermeni Lisesi ve Kırımlı Fazilet Olcay Anadolu Lisesi öğrencileri gösterilerini yapacaklar.

Hem Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nin ve diğer okulların etkinlikleri hem de Maltepe Üniversitesi’nin üç günlük toplantısı, bu festivalin sadece kostümlü bir gösteri olmadığının kanıtı.

KİTAP ADLARI PİŞTİ OLDU

CAN Yayınları yazar Melike Koçak’ın öykü kitabı ‘Hiçkuşu’nu yayınladıktan sonra fark ediliyor ki 2014 yılında aynı adla çıkmış bir kitap daha var. Bunun üzerine yayınevinin çağdaş edebiyat editörü Cem Alpan sosyal medya hesabından bir özür mesajı yayınladı:

Roman kahramanları yazarlarıyla yürüdü

“Yayınevi olarak kontrol etmemiz gerekirdi. O nedenle başta Yıldız İlhan olmak üzere kitabın editörü Nermin Sarıkaya ve Kibele Yayınları adına Sayın Eşber Yağmurdereli’den özür dileriz.”

Haberin Devamı

Çok sık rastlanan bir durum değil ama belli ki bir yayın kazası olmuş. Yayıncılık tarihimize düşülecek ilginç notlardan biri.

Yazarın Tüm Yazıları