Kral lll. Charles’ın Türkiye resimleri

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybetmesi üzerine 73 yaşındaki oğlu Galler Prensi Charles, ‘Kral III. Charles’ adıyla resmen İngiltere hükümdarı oldu.

Haberin Devamı

Geç gelen krallıkla ilgili pek çok espri yapılsa da Prens Charles bu 73 yıl boyunca boş durmadı. Pek çok meşgalesinin yanında suluboya resim yapmak da vardı.

İngiliz resim geleneğinde önemli bir yeri olan doğa manzaraları onun da tutkunu olduğu bir tarzdı.

İngiltere ve İskoçya kırsalının yanı sıra İtalya, Fransa, Türkiye kıyıları, Hong Kong körfezi gibi seyahat ettiği ülkelerin sevdiği manzaralarını resmetmişti.

Kral lll. Charles’ın Türkiye resimleri

Fethiye

1991 yılında suluboya resim çalışmalarından oluşan bir albüm de çıkarmıştı Prens Charles. 73 tablonun yer aldığı ‘HRH The Prince of Wales: Watercolours’ albümü annesi Kraliçe Elizabeth’in önsözüyle yayımlanmıştı. Geliri prensin en sevdiği hayır kurumlarına bağışlanan albümde Türkiye manzaraları da yer alıyordu.

Haberin Devamı

Kral lll. Charles’ın Türkiye resimleri

Efes-Selçuk

Prens Charles’ın 1989 yılındaki Türkiye ziyareti sırasında yaptığı suluboya tablolarda Bodrum Kalesi, Fethiye ve Akdeniz manzaraları vardı.

Daha sonra Türkiye’yi pek çok kez ziyaret etmişti. Bu ziyaretlerinde de paleti ve fırçasını yanından ayırmamış.

Kral lll. Charles’ın Türkiye resimleri

Bodrum Kalesi

www.princeofwales.gov.uk  adresindeki resim galerisinin Türkiye bölümünün ‘Galler Prensi’nin suluboya koleksiyonu’nda da 1992 tarihli ‘Kaya Otelden Görünüm - Uçhisar Köyü - Kapadokya, 1992 tarihli Kekova manzarası’ (Kekora yazılmış) ve 1999 tarihli dört adet Türkiye’den doğa manzarası yer alıyor.

AŞK KAÇAMAĞINDA DA RESİM YAPMIŞ

Bu arada kısa bir Kraliyet Ailesi dedikodusuna girelim. Prensin 1992’deki Türkiye gezisi sanat amaçlı değil, daha çok bir aşk kaçamağıymış.

Diana’nın 20’nci ölüm yıldönümünde bu ziyaret İngiliz basını tarafından tekrar gündeme getirilmişti.

Haberin Devamı

Daily Mail gazetesi, İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın 1992 yılında, Prenses Diana ile evli olduğu sırada, şimdiki eşi Camilla Parker Bowles ile Türkiye’nin Ege kıyılarında yaptığı sekiz günlük tatilin fotoğraflarını yayımladı.

Habere göre çifte o tarihte, 2006’da hayatını kaybeden dünyaca ünlü Türk müzik yapımcısı Ahmet Ertegün eşlik etti.

SON SERGİSİ DEVAM EDİYOR

Kral lll. Charles, Britanya tahtının varisi Galler Prensi olarak son sergisini geçen temmuz ayında Londra’daki Garrison Chapel’de açmıştı.

Prens’in 1986’da kurduğu yardım kuruluşu The Prince’s Foundation’ın düzenlediği ve 14 Şubat 2023’e kadar devam edecek sergide Prens Charles imzalı 79 suluboya eser bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Cambridge Üniversitesi’nden ‘Bachelor of Arts’ derecesi alan, resim yapmaya 1970’li yıllarda başlayan ve ilk dönem çalışmalarını beğenmediğini belirten Kral lll. Charles, verdiği son röportajlardan birinde “En rahatlatıcı ve terapötik aktivitelerden biri” diye tarif ettiği resim yapma hobisiyle ilgili olarak “Ruhun, başka eylemlerin erişemediği kısımlarını canlandırıyor” diyor.

Kral III. Charles, 1988 yılında Hampton Court Palace’ta 50 eserini, 2018’de ise National Gallery of Australia’da 30 suluboya işini sergilemişti.

Kolay değil, 73 yıl kral olmayı bekledi. Dünya bir ressam kaybedip bir kral mı kazandı, zaman gösterecek.

Kral lll. Charles’ın Türkiye resimleri

SANAT SEZONU HIZLI BAŞLADI

Haberin Devamı

İstanbul’da sanat sezonu öylesine hızlı başladı ki haftanın her gününü sergi gezmeye ayırsanız üç aydan aşağı işin içinden çıkamazsınız. Ön izlemesi bugün başlayan 17. İstanbul Bienali, hafta sonu başlayacak Contemporary İstanbul ve onlarca müze ve galerinin yeni sergileri baş döndürücü bir sanat ortamı sunuyor İstanbul’da. Sadece açılan sergilerin ismi alt alta sıralansa sayfa yetmez. Görebildiklerimden kısa notlar vermeye çalışayım ben yine de.

Katılımı, gördüğü ilgiyi ve açılış performansını düşününce sezon açılışı geçen cuma akşamı geçici olarak İstanbul Modern’e ev sahipliği yapan Tepebaşı’ndaki Alexandre Vallaury binasında oldu.

Binanın eksi birinci katı Dirimart, Pera’daki yeni mekânı olarak Canan Tolon’un galerideki ilk kişisel sergisi ‘Tunnel Vision’u açtı. Çoklu resimden oluşan eser, tek parça dalgalı görünümü ile oldukça etkili ve hayatın akışını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Binanın ikinci ve üçüncü katında ise aynı anda Agah Uğur Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerden oluşan ve Halil Altındere küratörlüğünde hazırlanan ‘Bedenin Mücadele Alanındır’ sergisinin açılışı vardı. Türkiye’den ve dünyadan 40’tan fazla sanatçının elliye yakın eserini içeren sergi, cinsiyet politikaları, mücadele, özgürlük, sınırlar, göç, hafıza gibi can alıcı sorunları düşünmeye davet ediyor.

SANATÇI İLE ELEŞTİRMEN RİNGE ÇIKTI

Gecenin en ilginç anı ise sanatçı Gözde Mimiko Türkkan’ın 2022 tarihli ‘Kız Gibi Dövüş’ adlı enstalasyonu ve performansıydı.

Tayland boksunun yapıldığı bir ringden oluşuyor eserin yerleştirme kısmı. Performans ise Mimiko x La Tatare - ‘Hafif Temas Muay Thai Karşılaşması’ adını taşıyor.

Performansın tanıtımında şöyle deniyor: “Bedene, beden kimliğine ve toplumsal olarak inşa edilmiş kimlikleri gözlemlemek, anlamak ve deneyimlemek üzerine kurulu bir pratiğe sahip Türkkan, performansında yazar ve sanat eleştirmeni Bihter Sabanoğlu ile karşı karşıya ve yan yana geliyor.”

Kral lll. Charles’ın Türkiye resimleri

Normalde performansını La Tatare ile yapan Mimiko tesadüfen eleştirmen yazar Bihter Sabanoğlu’nun da aynı sporu yaptığını öğrenip ringe o gece onunla çıkmış.

Diğer kavramsal göndermeleri bir kenara bırakırsak sanatçı ve sanat eleştirmenini karşı karşıya getiren bu performansı başlatan gong, sanat sezonunun açılışını da yapmış oldu.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları