'Canavarlar' karikatür dünyasını karıştırdı

Kadıköy’deki Müze Gazhane’de 19-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Cartoon İstanbul Karikatür ve Mizah Festivali’nde sergilenmek üzere karikatürist Ersin Karabulut’un alandaki bir duvara uygulanan ‘Monsterland’ (Canavar Diyarı) adlı çizimi sosyal medyada gelen tepkiler üzerine kaldırıldı.

Haberin Devamı

Bu olaydan sonra tabii ki sosyal medya çarşısı karıştı ve hem ‘gelen tepkilere’ hem çizimi ‘kaldırma kararı alanlara’ hem de bu karara ‘ses çıkarmayanlara’ karşı bir eleştiri bombardımanı başladı.

İBB Karikatür Festivali kapsamındaki eserlerin seçiminde kendilerinin etkisinin olmadığını açıklayarak kararı organize komitesinin aldığını söyledi.

Oksijen’in haberine göre festivalin organizasyon ekibi de görselin İBB ile ilgisi olmadığını söyleyerek “Festival alanına birçok çizim geliyor, hepsi deneniyor ancak İBB içeriğe karışmıyor. Zira görselin kâğıtta duruşu ile duvardaki çıkışı arasında farklar olabiliyor. Söz konusu görsel de tepki çektiği için değil, pikselleşme nedeniyle oluşan görüntü sorunu nedeniyle kaldırıldı” açıklamasında bulunmuş.

Canavarlar karikatür dünyasını karıştırdı

Bu açıklama pek gerçekçi bulunmamış ki karikatür dünyasından pek çok isim sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla hem çizime tepki gösterilmesini hem de alınan kararı eleştirdi.

Haberin Devamı

‘Otisabi’ karakterinin yaratıcısı karikatürist Yılmaz Aslantürk çizimin kaldırılması kadar bu olaya ses çıkarmayan karikatüristleri hedef aldı. Bir diğer tepki ise Karabulut’un çizdiği mizah dergilerinden açıklama yapılmamasınaydı.

Aslantürk Twitter hesabından şunları yazdı: “İstanbul Gazhane’de yapılacak mizah, karikatür ve resimli roman festivali nedeniyle duvara asılan Ersin Karabulut’un çizdiği bir illüstrasyon malum çevrenin -bitmek bilmeyen- hassasiyeti yüzünden kaldırıldı. Zafer naraları atarak kendilerine başka bir hedef bulmak için uzaklaştılar. Yani bir kaleyi daha ele geçirdiler. Buraya kadar -değil ama- normal, beni asıl şaşırtan hiçbir çizer arkadaşın, meslektaşın bu konuda tek satır dahi bir şey söylememiş olması. Festivale katılacak onlarca çizerden biri bile tepki göstermedi yahu. Ortağı olduğu dergi dahi ses çıkarmadı. Çok acayip çok.”

Ersin Karabulut deseni 3 yıl önce Fransız bir derginin korku özel sayısı için çizdiğini, son olarak ‘Monsterland’ ismiyle bir NFT haline getirdiğini belirterek olayın festivale gölge düşürmesini istemediğini söylüyor. Canavarların görüntüsünden rahatsız olanlar, eminim gölgesinden memnun kalacaktır.

Haberin Devamı

BİZ BÜYÜDÜK VE KİRLENDİ DÜNYA

ÇOCUKLARIN sanatsal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 41 yıldır aralıksız düzenleniyor Uluslararası Pınar Çocuk Resim Yarışması.

Canavarlar karikatür dünyasını karıştırdı

Bu yıl yarışmaya Ege Bölgesi’nden 2 bin 770, Marmara Bölgesi’nden 2 bin 208, İç Anadolu Bölgesi’nden bin 288, Akdeniz Bölgesi’nden bin 218, Karadeniz Bölgesi’nden 557, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 474, Doğu Anadolu Bölgesi’nden 284, özel eğitim uygulama okullarından 114, KKTC’den 109, Azerbaycan’dan 34, Almanya’dan 32 ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden 17 olmak üzere toplam 9 bin 105 başvuru yapıldı.

Akademisyen sanatçıların ağırlıkta olduğu jüride kültür sanat gazetecileri de bulunuyor ve son birkaç yıldır jüride ben de görev alıyorum.

Haberin Devamı

Bu yılın kazananları hafta sonu yaptığımız toplantıda belirlendi.

İlköğretim çağındaki çocukların katıldığı yarışmaya en çok başvuru Ege Bölgesi’nden yapılmıştı.

Yarışmaya gelen resimlere bakınca en çok ressamın neden Karadeniz Bölgesi’nden çıktığını anlıyorsunuz.

Renklerle ilişkisi bambaşka Karadenizli çocukların.

‘Benim gözümden dünya’ teması verilmişti yarışmada konu olarak. 7-8 yaşlarındaki çocuklar evlerini, anne babalarını, hayvanları ve yeşillikler içinde doğayı çizmişler çoğunlukla.

Yaşları ilerledikçe resimlerinde çevre kirliliği, savaşlar, doğal felaketler çıkıyor ön plana. Sahip çıkmaya, korumaya çalışıyorlar yaşadıkları dünyayı.

Farkındalıkları artıyor.

Haberin Devamı

Yeni Türkü’nün Murathan Mungan’ın sözlerini yazdığı şarkısı devreye giriveriyor sanki bir anda: “Yenik düşüyor her şey zamana/Biz büyüdük ve kirlendi dünya.”

Seçilen 12 asil kazanana tablet ve profesyonel resim aletlerinden oluşan resim çantası, 17 yedek öğrenciye de yine profesyonel resim aletlerinden oluşan resim çantası hediye edilecek. Ödüllerini de 16 Haziran tarihinde Eskişehir Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek törenle alacaklar.

İLBER HOCA’DAN 19 MAYIS ARMAĞANI

ONLINE eğitim platformu Neo Skola, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın hazırladığı ve anlattığı ‘Atatürk’ü Anlamak’ eğitimini ‘19 Mayıs Armağanı’ olarak yayınlayacak. Ortaylı, Selanik’teki doğumundan Osmanlı’nın son yıllarına, Cumhuriyet’in kuruluşundan kültür devrimine kadar Atatürk’ün fikirleri, idealleri ve hayata geçirdiği projelerini dönemin dünyasıyla karşılaştırmalı olarak değerlendirecek. Beş ders ve 16 bölümden oluşan eğitim kısa bir süre için herkesin katılımına açık. Eğitim www.neoskola.com/ataturku-anlamak adresinden izlenebilir.

Canavarlar karikatür dünyasını karıştırdı

Online eğitimlerine 2018’de başlayan platform, halihazırda 47 eğitmenin 56 eğitimini sunuyor. ‘21’inci Yüzyılın Köy Enstitüleri olmayı’ hedefleyen ve bu doğrultuda kapsamlı bir eğitim kütüphanesi oluşturan kurumun eğitmenleri arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Selçuk Şirin, Koç Ergin Ataman, Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, Levon Bağış, Makşut Aşkar, Mehpare Çelik, Özgür Mumcu ve Esra Keskin gibi kendi alanında uzman isimler bulunuyor.

MÜZİKLERİNİ ŞİMDİ HAYATA ÇIKARDILAR

GENÇ sanatçıların adlarını duyurma fırsatı sunan Roxy Müzik Günleri’nin kazananları da belli oldu bu hafta. Türkiye’nin dört bir yanından kendi müziğini yapmak isteyenleri bir araya getirerek sektöre ve müzisyene göstermelerini sağlayan, Türkiye’nin en uzun soluklu, canlı müzik platformu olan ‘21. Yüzdeyüz Roxy Müzik Günleri’ne rekor bir katılım vardı bu yıl. Bunda şüphesiz iki yıllık pandemi önlemlerinin de etkisi oldu. Türkiye’nin her yerinden rekor bir katılım ile 339 grubun başvurduğu yarışmanın final gecelerinde, İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Nevşehir, Trabzon’dan 12 grup sahne aldı.

Canavarlar karikatür dünyasını karıştırdı

Yarışmanın birincilik ödülünü Ankara’dan Yasin Topçu, ikinciliği Ankara’dan Yüzen Oda, üçüncülüğü ise Antalya’dan Social Inclusion Band kazandı. En İyi Performans Ödülü’nü İstanbullu Mojave grubundan Ege Soydan alırken, Jüri Özel Ödülü Ankara’dan Begüm Çelebi’nin, Roxy Özel Ödülü de Nevşehir’den Duran Tokluca’nın oldu.

Haberin Devamı

Kazanlara para ödülleri ve enstrüman çekleri, klip çekimi, stüdyo kullanım haklarının dışında finale kalan grupların hepsi Milyonfest’in çeşitli festivallerinde sahne alabilecek. Uzelli Müzik tarafından 12 finalist için toplama kayıt albümü yapılacak.

Yazarın Tüm Yazıları