Bu AKM İstanbul’a yakışır

Taksim’deki yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) inşaatında sona yaklaşıldı. Kaba inşaatının yüzde 90’ı tamamlanan merkezin 29 Ekim’de açılması planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKM’nin dünyadaki en önemli 10 kültür merkezi arasında yer alacağını söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul nihayet kendisine yakışan bir kültür merkezine kavuşuyor. 2008’de boşaltılan ve 2018’de de tamamen yıkılan Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine yapılan yeni binanın inşaatında son aşamaya gelindi. Dünya standartlarında bir kültür merkezi Taksim’de küllerinden doğarak yeniden kültür hayatındaki yerini almaya hızlı bir şekilde hazırlanıyor.

Bu AKM İstanbul’a yakışır

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy medya kurumlarının yöneticileriyle dün bir araya gelerek kaba inşaatının yüzde 90’ı tamamlanan yeni AKM binası hakkında bilgi verdi. Galataport’tan başlayıp Galata Kulesi’yle devam eden Beyoğlu Kültür Yolu projesinin açılacak yeni AKM binasıyla tamamlanacağını söyleyen Bakan Ersoy bu çapta bir merkezi inşa ederken amaçlarının İstanbul’u dünya çapında öncü bir kültür sanat şehri yapmak olduğunu söyledi.

Bu AKM İstanbul’a yakışır

Haberin Devamı

100 BİN METREKARE KAPALI ALAN

Atatürk Kültür Merkezi’nin dünyadaki en önemli 10 kültür merkezi arasında yer alacağını söyleyen Bakan Ersoy, “Atatürk Kültür Merkezi’nin 100 bin metrekarelik bir kapalı alanı var. Bu projeyi yaparken amacımız İstanbul’un dünya çapında öncü kültür sanat şehri olmasıdır. Atatürk Kültür Merkezi’nin açılış tarihini Cumhurbaşkanımız 29 Ekim olarak açıkladı. Merkezin kaba inşaatının yüzde 90’ı bitti. 1.8 milyar liraya tamamlamayı düşünüyoruz. Merkez dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında 32 ay gibi kısa bir sürede inşaatı tamamlanmış olacak” diye konuştu.

100 KİŞİLİK ÖZEL KADRO YÖNETECEK

Atatürk Kültür Merkezi’nin yapısı itibarıyla farklı bir yönetim modeline ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan Ersoy, bu yüzden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Döner Sermaye İşletmesi’nin içinde farklı bir birim oluşturulduğunu belirtti: “Böylece AKM’ye profesyonel yönetici atanma hakkı tanındı. Ayrıca konusunda uzmanlaşmış bir ekip işin başında bulunacak. Örnekleri Las Vegas’ta görülebilecek son teknoloji sahne mekanikleri uygulanıyor. Bunları işletmek için uzman kadrolar alınacak. Bu kararname ile dışarıdan 80 tane uzman kadro atanabilecek. Bakanlık’tan da 20 kişilik bir uzman kadro bu ekibe dahil edilecek. 100 kişilik özel bir kadro AKM’yi yönetecek. Atatürk Kültür Merkezi’nde aynı zamanda bir sanat danışma kurulu oluşturuyoruz. Bu sanat danışma kurulu dünyada ve Türkiye’de isim yapmış sanatçılarla görüşüyor. AKM’de içerik üretimi için destek alınacak onlardan da. Ayrıca Bakanlığa bağlı genel müdürlükler de bu kurulun içinde yer alacak.”

Bu AKM İstanbul’a yakışır

Haberin Devamı

OPERA SALONU KIRMIZI KÜRENİN İÇİNDE

Taksim’in yeni simgesi olacak Atatürk Kültür Merkezi’nin ilk göze çarpan yanı binanın içindeki devasa kırmızı küre. Bu kürenin içinde Merkez’in en önemli bölümü olan 2 bin 38 kişilik büyük opera salonu bulunuyor. Mimar Murat Tabanlıoğlu salonun balkonlarına çıkan merdivenlerde bir önceki binanın mimarı olan babası Hayati Tabanlıoğlu’na selam göndererek eski binadaki merdivenleri andıran bir tasarım kullanmış. Büyük salondaki sahne çukuru 118 kişilik bir orkestrayı alacak büyüklükte. Sahne ve sahne gerisi ise en büyük prodüksüyonlara yetecek hacme sahip.

805 KİŞİLİK TİYATRO SALONU

Yeni AKM’nin eskiden otopark olarak kullanılan bölüme uzanan ek binasında 805 kişilik bir tiyatro salonu var. Burası çok amaçlı bir salon olarak da kullanılacak. Tiyatro gösterileri dışında konserler de verilebilecek. Aynı zamanda bir kültür sokağı oluşturulacak. Bu kültür sokağının içerisinde en önemli noktalardan biri de iki katlı kütüphane olacak. 683 metrekarelik bu alanda müzik, sanat, mimarlık gibi temel disiplinlere ait kitaplar bulunacak. AKM’nin içinde barındırdığı faaliyetler konusunda ihtisaslaşmış bu kütüphane, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak olacak.

Haberin Devamı

GENÇ MÜZİSYENLERE KAYIT İMKÂNI

Merkezde üç katlı bir müzik platform bölgesi oluşturulacak. Müzik aletleri sergisi ve müziksel deneyim alanı olacak. Ayrıca müzik tarihinde önemli bir yere sahip sanatçılara da bu alanda yer verilecek ve anıları canlandırılacak. Özellikle genç müzisyenlerin hedeflendiği AKM müzik kayıt stüdyosu kurulacak. Ekonomik imkânlarla bu müzik stüdyosundan yararlanabilecekler. Üretimlerini burada yapabilecekler.

ÇOCUK SANAT MERKEZİ

Küçük yaşta çocukları kültür ve sanatla tanıştırabilmek için 3-11 yaş arası çocukların yararlanabileceği bir atölye de bulunacak binada. Çocukların ritm, koro, çalgı, drama, resim gibi alanlarda çalışma yapabilecekleri bir çocuk sanat merkezi. Onların yeteneklerinin keşfedilip yönlendirilebileceği bir merkez olacak burası da.

Haberin Devamı

Binanın dışındaki cam bölümde bir sergi salonu ve küçük bir cep sineması bulunacak. Toplantı sergi, konser vs etkinliklerin yapılabileceği çok amaçlı bir salon da burada yer alacak. Bir tasarım ürünler mağazasıyla kafe şeklinde bir kitapçı dükkânı da merkezin ticari alanları olarak hizmet verecek. Merkezde 423 araçlık bir otopark yer alacak.

LOGO HAZIR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir soru üzerine Atatürk Kültür Merkezi adının değişmeyeceğini, hatta yeni logoyu hazırlattıklarını söyledi. AKM yazan yeni logo, binanın simgesi kırmızı küreden esinlenilerek yaratılmış.

Bu AKM İstanbul’a yakışır

Yazarın Tüm Yazıları