#kitaptemelihtiyaçtır

İçişleri Bakanlığı’nın market tedbirleri genelgesinin hangi ürünleri kapsadığına dair kafa karışıklığı her gün yeni bir sürprizi çıkartıyor karşımıza.

Haberin Devamı

Sokağa çıkma yasağı kapsamında marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlerin satışının yasaklanması, neyin temel ihtiyaç olup neyin olmadığı tartışmasını da gündeme getirdi. İlk tepki, bazı marketlerde bant çekilen ürünler arasında hijyenik pedlerin de yer almasınaydı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, pedin hijyenik madde kategorisinde olduğunu belirterek, “Öyle bir yasak yok” açıklamasını yapmak zorunda kaldı.

#kitaptemelihtiyaçtır

Tam bu tartışmaların sürdüğü sırada bir başka fotoğraf daha sosyal medyanın gündemine geldi. O da önüne bant çekilmiş kitap raflarıydı. Belli ki satışı yasak kırtasiye ürünleri kapsamına alınmıştı kitaplar da. Edebiyat dünyasından pek çok isim bu fotoğrafı sosyal medyada paylaşıp tepkilerini dile getirdiler. Yekta Kopan’dan Ahmet Ümit’e, Buket Uzuner’e kadar.

Haberin Devamı

Bu görüntünün sorumlusu genelgeyi iyi anlamamış market yöneticisinin kafa karışıklığı olsa keşke. Ancak kitapçıların kapalı olduğunu düşünürsek Bakanlığın kitabı bir temel ihtiyaç maddesi olarak görmediği anlaşılıyor.

FRANSA’DA TEMEL İHTİYAÇ

Benzer bir tartışma Fransa’da da yaşanmış ve kitapçılar ‘temel ihtiyaç maddeleri satan ticarethaneler’ kapsamına alınmıştı. Böylece hafta sonları sınırlı sokağa çıkma yasağında kitapçılar da açık kalmıştı.

Neyin temel ihtiyaç maddesi olduğu ülkeden ülkeye de değişebiliyor demek ki!

BİENAL ERTELENDİ

BU yıl 11 Eylül’de açılıp 14 Kasım’a kadar devam etmesi planlanan İstanbul Bienali ne yazık ki yapılamıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı, küratörler Ute Meta Bauer, Amar Kanwar, David Teh ile tüm paydaş ve katılımcılar, yaşadığımız sağlık krizinin dünyanın dört bir yanında sürdüğünü ve önümüzdeki ayların belirsizliğini koruduğunu göz önünde bulundurarak, sergileri erteleme kararı aldıklarını açıkladılar. Bienal sergileri 17 Eylül - 20 Kasım 2022 tarihlerine ertelendi.

Küratör ekip daha önce yaptığı açıklamada “İnsan türünün yol açtığı bu sağlık krizi, hem derin bölünmeleri hem de toplumsal ve ekonomik yaşamı düzenleyen normların sürdürülebilir olmadığını gözler önüne serdi. Böyle bir dönemde bir güncel sanat bienalinin amacı ne olabilir?” diye sormuşlardı.

Haberin Devamı

Bu sorunun cevabını belki önümüzdeki yıl hazırlayacakları sergilerde vereceklerdir.

Ancak bu ertelemenin Türkiye’deki güncel sanat ortamına etkisinin büyük olacağını söylemek mümkün.

Dünyanın önemli çağdaş sanat etkinlikleri arasında kabul ediliyor İstanbul Bienali. Yabancı sanat basınının, sanatçının, eleştirmenin dikkati İstanbul’un üzerinde oluyor bienal süresince. Pek çok galeri, müze ve sanat fuarı da yeni sergilerini, etkinliklerini aynı tarihe denk getirmeye gayret ederek yaratılan bu sinerjinin içinde yer almak istiyordu.

Pandeminin dayattığı ağır koşullardan sonra bir de bienal ertelenince bu yıl sonbaharda başlayacak olan sanat sezonunu etkileyecektir. Çünkü İstanbul Bienali sanat ortamımızın önemli bir lokomotifidir.

GURURLANDIK

#kitaptemelihtiyaçtır


GEÇEN haftanın en güzel ve gurur veren haberi Türkiye’deki üç müzenin Avrupa Müze Forumu tarafından ödüllendirilmesiydi. Troya Müzesi, 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Aynı kategoride ‘2021 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’ Odunpazarı Modern Müzesi’ne verildi. Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi de aynı yarışmada ‘2021 Silletto Ödülü’nü aldı. Dünyadaki 88 müzenin arasından sıyrılarak ödülleri kazanmaları müzecilik alanında çıtayı nasıl ileriye taşıdığımızın kanıtı. Prof. Hüsamettin Koçan’ın kurduğu Bayburt’taki Baksı Müzesi de 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülmüştü. O meşhur sözün tam yeri geldi sanki. Bayburt Bayburt olalı bu kadar müzecilik ödülünü bir arada görmemişti.

 

Yazarın Tüm Yazıları