Taylor Swift’ten Bir Sürpriz Daha: Evermore

Taylor Swift bu senenin en sürpriz dolu sanatçısı oldu.

Haberin Devamı

 

Geçtiğimiz Temmuz ayında yayımladığı indie esintili ‘folklore’ albümü 2020’nin en çok dinlenen çalışmalarından olurken ve hatta etkileri daha çok tazeyken Taylor Swift tıpkı ‘folklore’ gibi yine ansızın bir albüm daha yayımladı.

İlk albüm yayımlandıktan sonra rahatlayacağını düşünen sanatçı, şarkıların devamının geldiğini hissettiği için çalışmayı kesmemiş. Kendisinin de deyimiyle ‘folklore’a kız kardeş olarak gelen ‘evermore’ sonrasında aslında bir bütünlenme hissi oluşmuş. Folklore’da birlikte çalıştığı Aaron Dessner, Jack Antonoff’a ek olarak The National’dan Bryce Dessner da ekibe dahil olmuş.

Taylor Swift, 2019 senesinde çıkarttığı ‘Lover’ albümünden beri daha farklı bir yolda ilerliyor. Önceki yayımladığı altı albümüyle ilgili yapımcısıyla yaşadığı sorunlardan ötürü artık kendi başına ilerleyen Taylor Swift bu konuda aldığı yaradan mıdır bilinmez, son 1.5 yılda önceki albümlerinin yarısı kadar albüm yayınladı bile. Gerçekten bu hızla giderse geçmişteki albümlerinden daha çok albüm yayımlayarak bu yarışı önde bitirebilir.

Haberin Devamı

‘folklore’ ve ‘evermore’un yanı sıra Taylor Swift pandemi süresinde önceki albümlerini yeniden kaydettiğini de duyurdu. Taylor Swift adeta yemiyor, içmiyor sürekli şarkıları üzerine çalışıyor, sanki onlarla besleniyor. Eski yapımcısıyla yaşadığı bu savaşın ikinci perdesi muhtemelen önümüzdeki sene eski albümlerinin yeniden kaydedilmiş halleri yayımlanınca yaşanacak. O zamana kadar bu konuda heyecan dalgası bu bilgi düzeyinde aklımızda yerini koruyacak.

‘evermore’a geri dönersek, albümün ‘folklore’a yakınlığı sanatçının kendisinin de ifadesi olsa da, tek dinlemeyle içine girilecek ve yorum yapılacak bir çalışma değil. ‘folklore’u daha yeni yeni sindirmeye başlamışken 4.5 ay sonra ‘evermore’ bir gecede ortaya çıkınca ben de herkes gibi çok heyecanlandım. Gözlemlediğim kadarıyla Taylor Swift hayranı olmayan birçok kişi ‘folklore’ sonrası yaşadığı şoku ‘evermore’un ortaya çıkmasıyla bir kere daha yaşıyor. Daha önceden Taylor Swift dinlemeyen birçok müziksever ‘folklore’ ile başlayan bu yolda ‘evermore’ ile devam ediyorlar.

Haberin Devamı

‘evermore’ yine hikâye anlatımı üzerine kurulu, sözlerin daha önde olduğu, prodüksiyonun tıpkı ‘folklore’ gibi sade ve akıcı bir düzende hazırlanmış. ‘folklore’ da Bon Iver düeti ‘Exile’ herkesi şoklayıp, hayran bırakmıştı. ‘Evermore’da Taylor cömert davranmış tek değil 3 düet yapmış. Üstelik sadece Bon Iver’ın yanı sıra bu albüme The National ve HAIM de Taylor’a eşlik ediyorlar. En iyi bildiği şey olan müziği, çalışmayı hiç kesmeden sürekli üretmeye kendini adamış bir müzik insanı Taylor Swift. Özellikle böyle enteresan bir senede iki tane güçlü albümü bu kadar hızlı bir sürede hazırlayıp yayımlaması akıl almaz bir durum. Bu albümler Taylor Swift’in hem kendi kariyeri için bir dönüm noktası, hem de geçmişse dönüp baktığında tarihe bıraktığı unutulmaz bir iz olacak.

Haberin Devamı

Yıldızlar: willow, champagne problems, dorothea

Oscar’ımı Verdim Gitti: No body no crime, coney island, ivy, evermore

Yeni Çıkış

Kalben – Kahveyi Kavururlar

GQ Türkiye Men Of The Year ödülleri geçtiğimiz hafta sahiplerini buldu. Kalben bu prestijli ödül töreninde ‘Yılın Kadını’ ödülünü aldı ve törende nefis bir performansa imza attı. Önceki senelerden farklı olarak pandemi sebebiyle dijital olarak yapılan törenin en güzel bölümü Kalben’in gitarıyla çalıp söylediği nefis performansıydı, bunu burada söylemeden geçemeyeceğim.

Yakın zaman önce yayımladığı ilk türkü çalışması ‘Perişahı’nın Kızı’ndan sonra Kalben’den geçen hafta yepyeni bir çalışma daha geldi. Sanırım sevdiğim sanatçılardan sık aralıklarla yeni şarkılar dinlemek, özellikle de bu dönemde bir müziksever olarak bana çok iyi geliyor.

Haberin Devamı

Türk Kahvesi’ni dünyaya tanıtma görevini üstlenen Arçelik’in desteği ile Hybrid Community çalışmalarından doğan kahve projesine Kalben de tam kendine özgü nefis bir dokunuş ile dahil olmuş. Anonim bir eser olan Eskişehir türküsü olan ‘Kahveyi Kavururlar’ı yorumlayan Kalben, bu şarkı vesilesiyle kahvenin yarattığı sıcaklığı kendi ailesinden hatırladığı anılarla aktarmış. Türkülerin Kalben’in sesine çok yakıştığını bir kere daha görmek hem beni heyecanlandırıyor, hem de yeni şarkıların yolunu açtığını düşünüp mutlu oluyorum.

Hiko Hikmetov – Yollar

Hikmet Altınyıldız nam-ı diğer Hiko Hikmetov ilk single’ını geçtiğimiz hafta yayımladı. 2006 senesinden beri müzik dünyasının içinde yer alan adaşım Hikmet, çeşitli gruplarda davul çalıp, 2010-2017 yılları arasında da Sapan grubunda müzik yapıyordu. Benim kendisiyle tanışma şansım da Sapan ile olmuştu. Yaklaşık 3 senelik bir aradan sonra Hikmet ilk şarkısı ‘Yollar’ ile tüm dijital platformlardan dinleyicisiyle buluştu.

Haberin Devamı

‘Yollar’ı Hikmet kendi imkanlarıyla kaydediyor ama bu süreçte ona eski grup arkadaşı Vincent Baykal Ada da eşlik etmiş. Şarkının hissettirdiği sıcak hava melodik yapısı kadar Hikmet’in vokaline de bağlı. Sanatçı ‘Yollar’ın indie ile dream pop dünyasında gezindiğini belirtirken, yolda gelecek olan yeni şarkıların merak duygusunu da şimdiden bize işliyor.

Hend –Kaygan Yol

Hend’in yeni single’ı ‘Kaygan Yol’ Wonder Wheel Live etiketiyle yayımlandı.

 Erkin Sağsen aslında ‘Son Feci Bisiklet’ ve ‘Öfkeli Kalabalık’ gruplarında gitarist olarak müzik kariyerine devam ederken ‘Hend’ adıyla solo bir yolda da paralelde ilerliyor. 2019 senesinde Hend’in ‘Partbir’ adlı ilk Ep’si, 2020 senesinde ise önce ‘Lekem’ şarkısını ardından da şimdi ‘Kaygan Yol’u yayımlıyor.

Söz, müzik, düzenleme ve mix’i Erkin Sağsen’e ait olan ‘Kaygan Yol’un mastering’i Tahsin Güngör Aktürk ve Naci tarafından yapılmış. ‘Kaygan Yol’, hayatı çeşitli iniş çıkışlarıyla sorgularken, özgürlüğe giden yolu arayan yeni nesil bir şarkı. Yeni nesil dememin sebebi de aslında türler arasındaki geçiş hali ve bu sebeple de yenilikçi oluşu. Indie elektronik, hip hop, synth pop etrafında gezinen ‘Kaygan Yol’un klibi Barış Fert yönetmenliğinde çekilmiş.  

 

Yazarın Tüm Yazıları