SXSW 2017'de neler var?

Bu sene 31.si düzenlenen, dünyanın birçok ülkesinden binlerce kişinin katıldığı dijital, teknoloji, film, müzik ve oyun trendlerinin gündem olduğu meşhur SXSW konferansı 10 Mart itibariyle Texas Austin’de başladı.

Haberin Devamı

19 Mart’a kadar devam edecek olan bu büyük organizasyonda katılımcılar dijital dünyanın tüm trendlerine en yakından tanık olup, film ve müzik dünyasının en özel etkinliklerine katılma şansını yakalayacaklar.

Binlerce katılımcının merakla beklediği etkinlik süresince Austin şehri tüm limitlerini sonuna kadar zorlasa da, her yerde ve her köşede yüzlerce insanın oluşturduğu kuyrukları görmek adeta bu konferansın bir gerçeği. Kendi adıma bu sene özellikle geçtiğimiz yıldan da edindiğim SXSW tecrübesiyle, doğru zamanda doğru yerde olarak, oturumları takip etmek kesinlikle çok  kolay oldu.


İŞTE BU SENENİN TRENDLERİ…
Geçtiğimiz sene SXSW’da neredeyse her yerde karşıma çıkan VR(Virtual Reality) Sanal Gerçeklik uygulamaları bu sene de bir hayli kendine yer edinmiş durumda. Benzer şekilde bu senenin en sıcak konularından birisi de Bot teknolojileri. Diğer yandan oturumlarda özellikle ‘dijital/bilişim iş dünyasındaki kadının yeri’ odaklı söyleşiler geçen sene olduğu gibi bu sene de yine yoğun şekilde yer alıyor. Bu sene bir diğer yükselen konu ise TV’de son dönemde yükselen yemek-mutfak temalı projeler. Konferansın merakla beklenen müzik oturumları henüz yeni başlarken, oturumlardan arda kalan zamanlarda yeni sanatçı ve grupları merak eden binlerce kişi bu performansları izlemek için sıraya girecek. Benim bu sene merakla beklediğim iki performans var: Banks ve Jimmy Eat The World. Özellikle Banks’i 3 senedir İstanbul’da canlı izlemek için ümitle beklerken, bu sene SXSW’da üstelik iki akşam izleyeceğim için çok heyecanlıyım. 

Haberin Devamı

SXSW 2017de neler var


SXSW’DA GAME OF THRONES RÜZGARI
Tüm dünyayı kasıp kavuran Game Of Thrones dizisinin yapımcıları David Benioff ve D.B. Weiss’in bu konuşmacı olduğu oturum SXSW’ın bu seneki en gözde toplantısıydı. Elbette dizinin yapımcılarından ziyade bu oturumun moderasyonunu yapacak olan dizi oyuncuları Arya (Maisie Williams) ve Sansa (Sophie Turner)’nın da sahnede olması bu buluşmayı çok daha farklı bir seviyeye taşıdı.

Haberin Devamı

Deyim yerindeyse dizinin yapımcılarını sorguya çeken Arya ve Sansa kardeşler, oturum boyunca yazın yayınlanacak olan 7. sezona dair en ufak bir ipucu vermediler. David Benioff Game Of Thrones’un oyuncu seçimlerinin tahminlerinden de zor geçtiğini belirtirken, özellikle Arya karakteri için 300’den fazla oyuncu arasından Maisie Williams’ı seçtiklerini belirtti.

Diziye konuk oyuncu olarak kimlerin gelmesini isterdiniz sorusuna yapımcılar bu sene için Ed Sheeran’ın küçük bir rol ile katılacağı ipucunu vermesi oturumun en heyecanlı anlarından biriydi. Özellikle Ed Sheeran hayranlığından ötürü Maisie Williams’a bu jesti yapmak istediklerini belirten David Benioff, çekimlerin bir hayli zorlu geçtiğini söylerken Ed Sheeran’ın dizideki rolüyle ilgili daha fazla detay vermediler.

Haberin Devamı

Yapımcılar söyleşi boyunca birçok soruyu aynı şekilde Arya ve Sansa’ya yöneltseler de, ikili tüm sorulardan oldukça esprili cevaplarla sıyrılmayı becerdiler.  Özellikle Arya’nın cast seçimi için Sansa ile yaptıkları deneme çekiminde Sofie ve Maisie’nin kimyasının en iyi uyumu verdiğini itiraf eden yapımcılar, ikilinin dizi boyunca büyüyerek ortaya çıkarttıkları karakterlerle gurur duyduklarını defalarca dile getirdiler. Bu arada Maisie ve Sophie tıpkı dizideki gibi gerçek hayatta da kız kardeş gibi yakın bir ilişkideler. Öyle ki bu ikili dizinin çekimlerinden birkaç ay sonra, hayatlarını değiştiren bu olayı kendilerine anı kalması için diziye başladıkları tarihin dövmesini kollarına yaptırmışlar.

Haberin Devamı

Çekimleri 300 günden fazla süren 7. sezon için yazın gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Söyleşide 7. sezona dair verilen tek detay, beklediğimize değecek bir yeni sezonun yolda olduğuydu. Temmuz ayına şurada kaç ay kaldı zaten!

SXSW 2017de neler var
Fotoğraf: Utkan Emre Başar


SONG TO SONG PRÖMİYERİNİ YAPTI
Bu sene SXSW’in film bölümünde adından en çok söz ettiren çalışma Terrence Malick’in yönettiği ‘Song To Song’ filmi oldu. Film 2 çiftin aşk hikayesi ve müzik yolculuğunu konu alırken, Rooney Mara, Ryan Gosling, Michael Fassbender ve Natalie Portman gibi isimlerin başrolde olması elbette filmin heyecanını daha da bir farklı seviyeye taşıyor.

17 Mart’ta Amerika’da vizyona girecek olan filmin çekimleri 40 günlük bir zaman diliminde tamamlanmış. SXSW’da Michael Fassbender ile yönetmen Malick’in katıldığı filmin perde arkasının konuşulduğu oturumda, Malick özellikle çekimlerden sonra ellerinde 8 saatlik bir filmin olmasından ötürü epey zorlandıklarını belirtti. İlk başta mini dizi formatını bile düşündüklerini itiraf eden Terrence, özellikle filmin uzunluğu konusunda yapımcılar ile birden çok kere toplantılar yaptığını ve geldikleri son noktanın kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Filmin SXSW’daki prömiyer kuyruğunu aşıp izleme şansına sahip olamadığım için biraz buruk olsam da, Türkiye gösteriminin çok uzakta olmadığını hayal ederek kendimi şimdilik teselli ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları