Kylie Diskoyu Evimize Getiriyor!

Kylie Minogue 15. stüdyo albümü ‘DISCO’yu geçtiğimiz hafta yayımladı.

Haberin Devamı

Gerçekten enteresan bir sene 2020. Yılın büyük çoğunluğu şu ana kadar evlerde, konserlerden ve kulüplerden uzak bir şekilde geçerken en nefis dans albümlerinin de yayımlanması bu zamana denk geldi. Seneyi bu anlamda ısıtan ilk albüm Dua Lipa’nın ‘Future Nostalgia’sı oldu, ardından Lady Gaga acaba yayımlamaz mı derken ‘Chromatica’yı çıkarttı ve şimdi Kylie hepsinin üzerine diskonun ruhuna uygun nefis bir albümle karşımızda.

Bundan 12 sene önce, ben henüz Ankara’da master öğrenciliğimi yaşarken, final döneminde buhrandan buhrana koşarken, Kylie Minogue turnesi kapsamında İstanbul’a gelmişti. Tabi ki o konseri kaçırmadım! Yolda ders çalışarak günü birlik İstanbul’a gelip Kuruçeşme Arena’da Kylie Minogue’u boğaza nazır izlemiştim. Bu yazıyı yazarken ve özellikle konu da disko temalı olunca o konserin havası hep gözümün önündeydi.

Haberin Devamı

‘DISCO’, Kylie Minogue’un belki de en iyi bildiği müziği icra ettiği albümlerden biri olmuş. Yeni albümünde dans müziğinin temellerine sadık kalan sanatçı, içinden geçtiğimiz bu karanlık, belki de biraz umutsuzluğun yükseldiği dönemde adeta ilaç gibi geldi. Sanatçı 15. albümünün hazırlıkları için 2019’un sonbaharında stüdyoya girmiş. Aslında ilk başlarda bir konsept belirtmeksizin yeni şarkılar üzerinde çalışırken konu kendi kendiliğinden diskoya gelmiş. Bir önceki turnesi sırasında içlerindeki Studio 54 havasının yeşermesi, turnesinin setlist’ini bu temaya uygun hazırlamaları aslında ‘DISCO’nun tohumlarını da o günlerde atmış.

Covid gölgesinde geçen bu yaz ortasında ‘DISCO’dan ilk single olarak ‘ Say Something’ yayımlanmıştı. Eylül ayında ‘Magic’ i ikinci single olarak yayımlayan Kylie, albümün çıkışıyla birlikte özel bir konser düzenledi. Kulağa ne güzel geliyor konser kelimesi ve fakat bu konser de günümüz koşullarına uygun dijital bir albüm lansmanıydı.

Ekim ortasında duyuruları yapılan ‘Infinite Disco’ konseri 7 Kasım Cumartesi günü bilet alan hayranları tarafından izlenebildi. Yaklaşık 30 bin adet bilet satılan konserde sanatçı hem yeni albümü ‘DISCO’dan şarkılara yer verirken, hem de önceki albümlerinden en sevilen şarkılarına da yer verdi. 14 şarkılık konserden ‘Real Groove’ şarkısının performansı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Nerdeyse tüm müzik eleştirmenleri Kylie Minogue’un böylesi bir dönemde disko albümü yayımlamasından ve yaydığı pozitif enerjiden ötürü ayakta alkışlamakta haklılar. Kylie sayesinde yepyeni, enerjik ve dans dolu şarkılarıyla pandemi döneminde her ev birer dans pistine dönüşecek.

Haberin Devamı

Yıldızlar: Magic, Say Something, Last Chance, Monday Blues, Supernova, Celebrate You

Oscar’ımı Verdim Gitti: Miss a Thing, Real Groove,

Sam Smith’in Duygular Treni: ‘Love Goes’

Ekim sonunda Sam Smith’in merakla beklenen 3. stüdyo albümü piyasaya çıktı.

Sam Smith aslında söz konusu albümü geçtiğimiz Haziran’da yayımlayacaktı. Hatta albümün adı da ‘To Die For’ olacaktı. Kapağı, albümün tüm konsepti bambaşkaydı. Pandemi Mart ayında tüm dünyada yayılınca, sanatçı hem albümün ismini, hem de içeriğini değiştirmeye karar verip yayımlanma tarihini ileri bir tarihe ötelediğini açıkladı.

İkinci stüdyo albümü ‘The Thrill Of It All’ Sam Smith’in parlayan yıldızını en tepeye çıkartan albümdü. Bu nefis albümün turnesi o kadar etkileyiciydi ki, Sam Smith bu konserlerde devleşti. Diğer yandan sahne korkusu bu turne döneminde büyüyen sanatçı, yaşadığı bu stresten ötürü psikolojik olarak da etkilendiğini birçok söyleşisinde zaman zaman belirtmişti. Turne bitti, Sam Smith kendisini gündemden uzaklaştırdı, ailesine ve arkadaşlarına kavuştu. Evinden uzakta olmanın yarattığı boşluğu bu dönemde yeniden dolduran sanatçı, kendisiyle ilgili de farkındalıklarını arttırdığını imkan bulduğu her anda sosyal medyasından paylaşmıştı.

Haberin Devamı

Bu dinlenme süreci Sam Smith’e iyi gelmiş olsa gerek, arka arkaya nefis şarkılar yayımladı. ‘Dancing With A Stranger’, How Do You Sleep’, Calvin Harris ile ‘Promises’ melankoli prensi Sam Smith’i dans üstadına dönüştürdü. Demi Lovato ile birlikte seslendirdiği ‘I’m Ready’ ile bence Sam Smith yaratıcılığında bir başka boyuta ulaştığını düşünüyorum. Hem daha cesur, hem daha farklı bir tondan şarkılar yaratabildiğini göstermeye başladı.

Geçen yılın en çok ses getiren albümlerinden birine imza atan Burna Boy ile bu yaz ‘My Oasis’i yayımlayan sanatçı, Eylül ayında ‘Diamonds’ single’ını çıkartmasıyla yeni albümünün detaylarını da duyurmuştu. ‘Love Goes’ adıyla Ekim’in sonunda yayımlanan albüm, duygusal şarkılarıyla akıllarda yer eden Sam Smith’i bize daha pop temalı bir albümle geri getirdi. Geçtiğimiz yıl yayımlanan Celine Dion’un muhteşem ‘Courage’ albümünde Sam Smith’in de şarkı yazarları arasında olduğu ‘For The Lover I Lost’ şarkısını ilk dinlediğimde keşke bu şarkıyı Sam Smith de seslendirse diye içimden geçirmiştim. Başka bir şey dileseymişim, bu nefis şarkı Sam Smith’in yeni albümünde düzenlemesi daha yürekleri dağlayan haliyle yerini almış. 

Haberin Devamı

‘Love Goes’ Sam Smith’in yeni şarkılarını merakla bekleyen herkesi ziyadesiyle memnun edecek zenginlikte ve enerjide nefis bir albüm. Bu kadar dolu dolu bir albüm gelince, insan ister istemez konser performansları için hayal kuruyor. Pandemi bitince canlı canlı Sam Smith izleme hayalim bu albümde tam anlamıyla tavana vurdu!

Yıldızlar: Young, Another One, So Serious, Dance

Oscar’ımı Verdim Gitti: Love Goes, Kids Again, For The Lover That I Lost

Yeni Çıkış

Vincent Baykal Ada – Gölgeler

Sapan grubuyla tanıdığımız Vincent Baykal Ada bu sene solo olarak yayımladığı şarkılarıyla her seferinde beni daha da heyecanlandırıyor. ‘Il Etait Une Fois’, ‘For You’, ‘Kids Again’, ‘Your Name’den sonra GTR Müzik etiketiyle ‘Gölgeler’ adlı yeni şarkısı yayımlandı.

Haberin Devamı

Indie Rock türünde ustaca gezinen Vincent Baykal Ada, söz ve bestesi kendisine ait ‘Gölgeler’in miks sürecinde hem Haktan İlhan’ın hem de kendisinin imzası yer alıyor. Şarkının mastering’ini Haktan İlhan yaparken, şarkının kapak fotoğrafını Hikmet Altınyıldız çekmiş. Vincent’ın 2020 senesindeki üretkenliği bir müziksever olarak beni çok mutlu ediyor. Devamında neler gelecek diye şimdiden merak ediyorum.

Tsar B – Unpaintable

Tsar B Ekim ayının sonunda nefis bir EP yayımladı. ‘Unpaintable’ adlı albümden ilk single olarak ‘Flitch’ tam anlamıyla bir pandemi dönemi üretkenliğiyle ortaya çıkmış. Sanatçı Instagram üzerinden ulaştığı Nova Twins’e yaptığı şarkıyı paylaştıktan sonra birlikte çalışma kararı almışlar. Tsar B’nin hazırlıklarına Nova Twins kendi dokunuşlarını ekleyerek ‘Flitch’i şu an duyduğumuz haline kavuşturmuşlar. Böyle bir dönemde Nova Twins ile uzaktan çalışarak hem şarkıyı, hem de videoyu tamamlamanın kendi kariyeri açısından çok değerli olduğunu belirten sanatçı, bu deneyimi hiç unutmayacağını belirtmiş.

5 şarkılık bu mini albümde çeşitli müzik türleri arasında kendi bakış açısıyla oldukça yaratıcı bir şekilde gezinen sanatçı pandemiden hemen önce Şubat ayında Salon İKSV’de biletleri kısa sürede tükenen nefis bir konser vermişti.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları