Kılıçdaroğlu’nun anketler ve suçlamalara yanıtı

AK Parti kurulduğu günden bu yana kamuoyu yoklamalarına önem veren, düzenli anket yaptıran bir parti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta CNN Türk-Kanal D ortak yayınında, “Ankara’daki yarışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Kamuoyuna yansıyan haberlerde yarışın başa baş gittiğine dair iddialar yansıdı. Bu konudaki görüşünüz nedir?” sorusuna “Çok açık ve net bir şey söyleyeyim. Benim artık bu anketlere vesaire güvenim kalmadı. Çünkü geçtiğimiz seçimlerde gördük. Doğru dürüst bir tanesi belki yakın tutturuyor. Yüzde 100 tutturma diye bir şey yok. Ama çoğu açık ara kaybettiler, bu işi tutturamadılar” yanıtını verince, tartışma başladı.

Haberin Devamı

O günden bugüne “anketlerin manipülasyona dönük olduğu” iddiaları da gündeme geliyor. Peki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anketlerle ilgili ne düşünüyor? Merak ettim, kendisini aradım ve sorularımı yönelttim.

SOKAĞA GÜVENİYORUZ

CHP Genel Başkanı, anketleri takip ettiklerini, sonuçlara, sordukları sorulara ve verilen yanıtlara baktıklarını belirterek, “Biz aslında ankete değil, sokağa güveniyoruz. Şöyle: Bir yere toplantıya giderken, sokaktaki insanların, esnafın gösterdiği ilgiye bakıyoruz. İlgi eskiye göre çok daha fazla, daha güzel bir ilgi var. Anketçiler çalışıyorlar. Kendi görevlerini yapıyorlar” dedi. Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan “başıma bir şey gelir korkusu” ile yüreğindeki yanıtları vermeyenler olduğunu da iddia etti: “Anketler bu haliyle bile Erdoğan’ı mutlu etmiyor, ‘korku’ ortadan kalksa anketler çok daha fazla mutsuz edecek kendisini” dedi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN ANKET SONUÇLARINDAN RAHATSIZ

Kılıçdaroğlu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AK Partili kurmayların anketlere ilişkin açıklamalarını hatırlattım. AK Parti’nin eskiden anketlere güvendiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Anketçiler aynı anketçiler. Şimdi o insanlara güven duymadığını ifade ediyor. Niye güven duymadığını ifade ediyor? Çünkü sonuçları kendisini tatmin etmiyor, rahatsız o sonuçlardan. Ama asıl düşünmesi gereken, Türkiye bu hale neden geldi? 17 yıldır ülkeyi yöneten bir insan nasıl olur da böyle bir olumsuz tabloyu Türkiye’de yaratır, asıl bunu sorgulaması lazım. Anketçileri sorgulamanın bir mantığı yok ki” yanıtını verdi.

Peki CHP anket yaptırıyor mu, sonuçlar nasıl? CHP Genel Başkanı, Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Antalya ve Bursa’da durumun gayet iyi olduğunu söyledi.

ANKARA TARTIŞMASI

Anketlerle ilgili tartışma Ankara sonuçları özelinde başlamıştı. Ben de CHP Genel Başkanı’na Ankara’yı ayrı bir başlık olarak sordum. Kılıçdaroğlu, “Mansur Bey önde görünüyor. Mansur Yavaş Türkiye Cumhuriyeti başkentine kimlik kazandıracak. Başkent kimliği kazandıracak” yanıtını verdi.

KARARSIZ SEÇMENE ÇAĞRI

Anketlerle ilgili tartışmalar sürse de hemen hepsinde dikkati çeken kararsız ve sandığa gitmeyecek seçmenin oranının yüksek olabileceği vurgusu. CHP Genel Başkanı, telefon konuşmamızda bu konuya da değinerek “Bu seçimlerin önemli olduğunu bilmelerini ve sandığa giderken vicdanının sesini dinlemelerini istiyorum. 17 yılda ellerinde her türlü imkân vardı, her türlü yönetim gücü vardı. 17 yılın sonunda memleketi getirip soğan kuyruğuna muhtaç ettiler. Dolayısıyla vatandaşın sorgulayarak, haklarını kullanarak sandığa gidip oy kullanmasını istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

BAHÇELİ’YE ANKARA YANITI

Partisine ve kendisine ‘Cumhur İttifakı’ndan yöneltilen iki suçlamayı da sorma fırsatım oldu. İlki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “HDP Ankara’da kimin yanında? Ankara zillete bulanmış, Türkiye düşmanlarının arkasına saklanmış CHP’nin eline geçmemelidir” açıklaması. Kılıçdaroğlu, bu suçlamaya karşı “Ankara Kuva-yi Milliye ruhunun yükseleceği bir kent olacak” dedi.

SEÇİM SLOGANI KAHVEHANEDE DOĞDU

İkincisi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Seçim sloganları Pensilvanya’dan belirlendi” suçlaması. CHP Genel
Başkanı, sloganın İznik’te vatandaşlarla bir kahvede sohbet ederken ortaya çıktığını anlattı. Kılıçdaroğlu, “Vatandaşlarla sohbet ederken ‘Martın sonu inşallah bahar olur’ dendi ve orada doğdu” dedi. FETÖ ile mücadele edilmesini istediklerini belirtti ve Fettah Tamince ile ilgili iddiaları tekrarladıktan sonra ekledi: “Sorun iktidarın ikiyüzlü siyasetinde. Garibanlar içeride, parası olanlar dışarıda.”

 

Yazarın Tüm Yazıları