Gidek uzaya aya aya...

Savaşlar, ekonomideki gelişmeler, siyasetteki tartışmalar... Sizi bilmem ama bir bilimkurgu hayranı olarak, beni uzaya gitme fikri çok heyecanlandırıyor.

Haberin Devamı

Yaşım ve mesleğim uygun olsa kesin gitmek isterdim. Her ne kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bir defa yaştan dolayı gidemezsin” dese de ben yine de başvurumu yaptım. Bakan Varank ile Türkiye’nin uzay programı kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 10 gün boyunca görev yapılması programını konuştuk. Mustafa Varank aranan özellikleri şöyle anlattı:

VARANK: BEN DE GİDEMEM KLOSTROFOBİM VAR

“Genç ve dinamik olmalı. 10 yıl mecburi hizmeti olacak. Türkiye’de konferanslar verecek.

Uzay İstasyonu’nda bilimsel çalışmalar, deneyler yapacak. Buna uygun bir üniversiteden mezun olmalı.

Gidek uzaya aya aya...

Sağlık şartları önemli. Tansiyonu olmayacak, örneğin ameliyat geçirmemiş olacak.

Psikolojik testten geçecek.

Haberin Devamı

Uzaya gitmeden önce yaklaşık 8 aylık bir eğitim alacak.

(Siz gitmek ister miydiniz?) Ben gidemem. Öyle kapalı ortamlarda bulunamam. Klostrofobim var.

EKONOMİ BU HALDEYKEN UZAY LÜKS DEĞİL Mİ

Uzay bir lüks değil. Yarış hatta artık savaş. Rusya, Ukrayna’nın altyapısını vurunca Elon Musk’ın uyduları ile Ukrayna harekete geçebildi.

Artık dünyada etki oluşturmak uzaydan geçiyor. Hindistan’ın kişi başına düşen milli geliri 1900 dolar ama uzay çalışmalarında öndeler.

Uzay alanında yetişmiş gençler var, bu adımları atmazsak ben onlara ne alternatif sunacağım? Muhtarlara özel kalem mi yapacağım?

Sonraki hedeflerimiz aya insansız hava aracı göndermek, tüm uydu kabiliyetini tek elde toplamak, en büyük gözlemevini kurmak.”

Gidek uzaya aya aya...

‘CONNECTA T1.1 TÜRKİYE’NİN İLK ÖZEL SEKTÖR UYDUSU UZAYDA’

TÜRK astronottan önce Türkiye’nin A’dan Z’ye ilk özel sektör uydusu uzaya gönderildi. Plan-S bir yıldan kısa sürede ilk uydusu Connecta T1.1’i 25 Mayıs 2022 günü Türkiye saati ile 21:30 civarında Elon Musk’a ait “SpaceX Falcon 9 Transporter 5 Mission” roketi ile birlikte Florida, Cape Canaveral Kennedy Uzay İstasyonu’ndan fırlattı. Plan-S’in kurucusu ve Başkanı Sami Aslanhan ile de konuştum. Bakın neler söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin kamuya ait, dünyanın yörüngesinden yaklaşık 37.700 bin kilometre uzakta jeo-stratejik 7 uydusu var.

Connecta T1.1 ise dünya yörüngesine yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta. Tamamen özel sektör tarafından yapılan, gönderilen ilk uydu.

Daha küçük olan bu uydu, haberleşmede, araç ve hayvan takibinde, akıllı şehircilikte, orman yangınlarında kullanılabilecek.

Özel sektörün uzaya girişinin ilk atışı oldu.

Hedefimiz iki yılda 100, sonra da bin uyduya ulaşmak. Yani dünyanın üzerinde bir uydu ağı kuracağız.”

‘SINIRLARDAKİ ÖNLEMLERDEN HABERLERİ VAR MI’

GÖÇ, dünyanın başlıca sorunlarından... Savaşların ardından küresel ısınma ve hatta bazı bölgelerdeki kıtlık belli ki bunu daha da artıracak. Kamuoyunda Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki TIR’dan koşarak kalabalığa karışan kaçak göçmenler çok tartışıldı. Hatta “Hani sınırlarımızdan kuş uçurtulmuyordu?” eleştirileri gündeme geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu aradım. Bu konudaki açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

“TIR, jandarma tarafından Kuzey Marmara Otoyolu Dilovası Mermerciler gişe çıkışında durduruldu. Yabancı uyruklular sağa sola kaçtı, yakalama çalışmaları hemen başlatıldı. Gerekli açıklama da yapıldı. TIR yediemine verildi, parka çekildi.

Gidek uzaya aya aya...

Bu tek bir TIR’ın bir anlamı yok, yüzlerce kaçak göçmen yakalıyoruz.

Bizi eleştirenler oturdukları yerden eleştiriyorlar. Bundan yedi yıl önceki sınırla şu anki sınırı gördüler mi? Sınırlarımızdan haberleri var mı?

Sınırlarımız tel örgülerden ibaretti. Hiçbir şey yoktu. Şimdi duvar örüldü, çoğunluğu tamamlandı. Sadece duvar değil; gece görüşünden tel örgüsüne, hendeğine her türlü önlem de konuldu, konuluyor.

Sadece yeni yıldan bu yana tam 90 bin kaçak yakaladık. Hepsini deport ediyoruz.

Haberin Devamı

Şu an geri gönderme merkezlerimizde 20 bin kişi var. Onlar da deport edilecek.

Kaçak göçmenler konusunda sürekli takipteyiz, sürekli operasyon yapıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları