Hayvanlara sahip çıkın

Şu soğuklarda kedi ve köpekler karlar içinde yaşam mücadelesi verirken, onları korumak, yemek vermek, bir yuva, bir sığınak yaratmak yerine, aklınıza gelen tek şey, onları sokaktan uzaklaştırmak için ekiplere haber verip, onları barınaklara attırmak mı?

Haberin Devamı

Kediler barınakta yaşayamaz. Onları geçici olarak koyduğunuz küçük taşıma kafeslerinde bile birkaç saat duramazlar. Yemeden içmeden kesilirler.
Oysa barınak nedir bilir misiniz, bilmezseniz bir gün lütfen kalkın gidin, şehrinize en yakın barınağı bir kez olsun görün. Görün ki orada hayvancıkları nasıl bir hayat beklediğini anlayın.
Bir arkadaşım aradı, otoparklarına bir kulübe koymuşlar. Şu soğuklarda sığınsınlar, donmasınlar diye. Hemen apartmandan komşular gelmiş, kapısına dayanmışlar. “Siz mi koydunuz bu kulübeyi buraya?
Alın bunu hemen, yoksa atarız” demişler.
Kendileri sıcacık evlerinde, kalın kışlık kıyafetleriyle, sıcak yemekleri önlerindeyken, ne anlarlar bir hayvanın çaresizliğinden?
Biliyor musunuz, CNN kanalında söz ettiler; bir kedi karda kışta ancak 3 gün açlığa dayanırmış, bir köpek ise sadece 5 gün.
Vicdanınıza seslenmek istiyorum. Lütfen onların da can taşıdığını unutmayın. Onlar için öngördüğünüz tek yaşam alanı barınak olmasın.
Mümkünse bir hayvanı evinize alın, geçici de olsa ya da ona sığınacağı kartondan bile olsa, bir yuva yapın. Önüne biraz mama koyun. 

Haberin Devamı

Gereken cezalar artık verilmeli 

Sosyal medyadan ya da televizyon kanallarından izlemiş olmalısınız. İki kafadar herhalde alkolü fazla kaçırmış olmalılar, zavallı bir kediciği koli bandıyla bantlayıp, yerlerde yuvarlıyor, “size paket göndereceğiz” diye kendilerince espri yapıyorlar.
Bu görüntüleri utanmadan sosyal medyada paylaşan iki kişi, yapılan suç duyurusu üzerine gözaltına alındı.
Bu kişiler, kediyi koli bandı ile sarmayı Japonya’da bir şakadan esinlendiklerini söylemişler. Bu görüntüler sosyal medyada yayıldıktan sonra hayvanseverler harekete geçmiş.
Yapılan suç duyurusu üzerine polis tarafından gözaltına alınan bu kişiler Çanakkale Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyelerinin savcılığa suç duyurusunda bulunmasının ardından soruşturma için emniyete alındı.
Ancak 546 TL para cezası ve bir özür diledikten sonra serbest bırakıldılar.
Change.org üzerinde sorumluların cezalandırılması için “Kediyi bantlayıp eziyet edenler cezasız kalmasın!” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı.
Kampanya metninde, “Sosyal medyada karşılaştığımız bir video görüntüsünde, Çanakkale’de yaşadığını söyleyen kişi bir kediyi bantlayarak işkence yapmaktadır.
Olayı gerçekleştiren kişiler hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında gerekli işlemlerin yapılmasını ve en ağır şekilde cezalandırılmasını sizlerden tüm hayvanseverler adına arz ediyoruz” denildi. Doğan Haber Ajansı’nın konuyla ilgili aktardığı habere göre Eceabat Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Necla Varol da yavru kediye işkence yapanlar hakkında şikayetçi olup, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Olayın medyada duyulmasının ardından kedi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince korumaya alındı ve üzerine yapıştırılan bantlar alınarak tedavi edildi.
Eziyet görüntülerini görür görmez kediyi sahiplenmek istediğini belirten Aylin Yılmaz adlı hayvansever, “Bu tür insanlar tedavi görmeli” dedi. Ardından şükürler olsun Aylin Yılmaz tarafından sahiplenildi.
Bu olay hayvanlarımızın ne kadar korumasız, vahşi insanların elinde oyuncak olduklarının tipik ve acımasız bir örneğidir.
Ve bu olaylarla yasalar düzelmediği sürece sık sık karşılaşacağız. Kedileri yakan, kuyruğundan sürükleyip denize fırlatan, köpekleri zehirleyen, tekmeleyen, onlara utanmadan tecavüz eden vahşi insanlara verilen en büyük ceza işte bu 546 TL.
Bir de utanmadan özür dilemişler... Peki ya o kediciğin çektikleri ne olacak? Kafamda tek bir düşünce var, acaba o tüylerine yapışmış koli bantlarını çıkarırlarken, nasıl bir acı yaşadı...
Böyle insanlarla aynı dünyayı paylaşmaktan utanç duyuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları