Pandeminin gölgesinde

TOFAŞ Basketbol Takımı, çok zor bir süreçten geçerken; 11 kişide (4 oyuncu) COVID-19 vakasına karşın, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun lig regülasyonları gereği –ki erteleme için 6 oyuncunun ya da 1 başantrenör ve 1 yardımcı antrenörün aynı anda COVID-19 pozitif olması gerekli- Anadolu Efes karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Aslında mücadele öncesine baktığımızda her iki ekibin de, mental açıdan ciddi zorluklar yaşadığını gördük.
TOFAŞ Basketbol Takımı, mevcut COVID-19 vakalarıyla sıkıntılı bir dönemi atlatmaya çabalarken; Anadolu Efes de, yoğun maç fikstüründe Euroleague’deki üst üste kayıpları sonrası Bursa’ya geldi.
Pota altı oyunlarıyla Bursa temsilcisi, mücadeleye iyi bir başlangıç yaparken, hücumda üst üste hatalar yapan Anadolu Efes karşısında da skor avantajını elde etti.
Fakat, İstanbul temsilcisinden ikinci periyotta gelen 39 sayı, tüm hesapları alt üst ederken bu bölüm aynı zamanda maçın kırılma anı da oldu.
Sonraki dakikaları, her iki ekip de dengede götürürken, mücadelenin seyir zevkini yükseltecek ölçüde sertlik ve rekabet de, parke üzerine yansımadı.

Haberin Devamı

NORMAL ŞARTLAR DIŞINDA BAŞA BAŞ BİR MAÇ OLURDU

Pandeminin, basketbolu ne denli büyük etkiler gösterdiğini daha önce de çokça kez ifade etmiştik; bu mücadele de, etkilerin bir göstergesi oldu.
Zira her iki ekip de, normal şartlarda karşılaşmaları halinde gerek lig deneyimleri, gerekse kadro kaliteleriyle birlikte oldukça başa baş, heyecan dolu bir mücadeleye imza atardı.
Maçlar kazanılır, kaybedilir, telafi de edilir; o sebeple her şeyden önemlisinin bir kez daha sağlık olduğunu vurgulamakta fayda var.
Diliyoruz ki, TOFAŞ daha önce olduğu gibi bu süreci de sıkıntısız bir şekilde atlatacaktır; camiaya acil şifalar.

HAKAN DEMİR’DEN EKSİK KADRO GÖNDERMESİ

Yeniden maça dönecek olursak;
Anadolu Efes karşısında eksik bir kadro ile mücadele ettiklerini belirten TOFAŞ Başantrenörü Hakan Demir, “Bugün eksik bir kadro ile mücadele ettik. İstediğimiz gibi de hazırlanamadığımız bir maçtı. Maçın ilk periyodunda iyi mücadele ettik ama ondan sonra geri kalan periyotlarda istediğimiz mücadeleyi gösteremedik. Tekrar tam kadro olup en kısa zamanda bu sıkıntılı dönemi atlatıp daha iyi durumlara gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Anadolu Efes’te başantrenör Ergin Ataman ise maça iyi başlamadıklarını belirtti.

TOFAŞ 12 MAÇTA 7. MAĞLUBİYETİNİ ALDI

Ataman, “Daha sonra Doğuş ve Buğrahan’ın oyuna girmesiyle tempoyu artırmayı başardık, çok iyi savunma yaptık. İkinci çeyrekte savunma kaynaklı çok sayı bulduk, 39 sayı attık. Üçüncü çeyrekte de iyi oynadık, tempo bulduk. Bunda da benchten gelen oyuncuların katkısı vardı. Tabii ki TOFAŞ’ın eksikleri vardı, bu gözardı edilemez ama biz de 48 saat dolmadan maça çıktık. Euroleague’de çift maç haftasından sonra çok süre alan oyuncularımızın yorgun olması da normal. Önemli bir lig galibiyeti aldık, yolumuza yenilgisiz devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.
TOFAŞ Basketbol Takımı, bu sonucun ardından ligde 7’nci mağlubiyetini alırken, 5 galibiyeti bulunuyor.
Anadolu Efes ise ligde oynadığı 11’inci maçını da kazanarak, yenilgisizliğini sürdürüyor.

Haberin Devamı

BURSASPOR İSTANBUL’DA KAYIP

Fenerbahçe Beko deplasmanına çıkan Frutti Extra Bursaspor, oyunsal açıdan varlık göstermediği mücadeleden 90-54’lük farklı bir skor sonucu kaybetti.
Esasında takımın, hedef maçının bu maç olmadığını söylemek pek de yanlış olmaz fakat; Frutti Extra Bursaspor’un, başantrenör değişiminin ardından gerek oyun planlarında, gerekse oyuncu performanslarında bir şeylerin değiştiğini göstermesi gerekiyor.
Ne yazık ki son maçlar, bir şeyleri düzeltme yerine daha da yıkıcı bir hal almaya başladı.

BİREYSELLİK TAKIMA ZARAR VERİYOR

Daha önceleri hücum potansiyeli ile öne çıkan ekip, son zamanlarda öylesine üretkenlik sorunları yaşamaya başladı ki, Fenerbahçe Beko karşısında da sıklıkla zorlama atışları, bireysel çabaları gördük.
Şu net ki, bireysellik takıma ciddi ölçüde zarar veriyor.
Potaya yönelemeyen, çeşitli oyun varyasyonlarını da bir türlü parkeye yansıtamayan takım, sürekli olarak zoraki dış atışlara yöneliyor ki, oyuncuların pek çoğunun uzun süredir gününde olmadığını söylemekte fayda var.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM ÜRETME ARAYIŞINDA BULUNMADI

İlk yarıdaki rakibin top kayıplarına, pas aralarına karşın hızlı hücumlarla da ceza kesemeyen Frutti Extra Bursaspor, yalnızca 54 sayıda kaldı.
Belki kağıt üzerinde Fenerbahçe Beko’nun dinamik oyuncu yapısını ve savunmasını buna gösterebilirdik ancak takımın buna karşı bir çözüm üretemediği gibi, çözüm üretme arayışında da maalesef bulunamadığını gördük.
Aradaki farkın çoğalmamasında da İstanbul ekbinin fikstür yorgunluğu ve maçı rölantiye alması da etkili oldu.
Dolayısıyla; aslında ciddi potansiyele sahip ve ilk 5 sırayı kağıt üzerinde zorlayabilecek kapasitedeki takımın, daha fazla şeyler ortaya koyması gerektiği gibi, evvela bir mesaj vermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

İLÇE DEYİP GEÇMEYİN!

BİRÇOK kentin basketbolda, ilçe takımlarına rastlarız.
İlçe takımları; aidiyet duygusunun daha içten hissedildiği, spora yönlendirici iştahı kabartması, heyecanı ve başarısıyla da sınırları aşabilmeleriyle önem kazanır.
Türk basketbolunda da farklı bir yerleri vardır.
Bursa’da da BUDO Gemlik Basketbol, bu anlamda sergilediği mücadele ile sınırlarını aşarak, kentin bir değeri olabilmek için ciddi yollar kat ediyor.

DOĞRU VE PLANLI YAPILANMASI VAR

Finansal açıdan pek çok güçlüğe, zorluğa karşın doğru ve planlı bir yapılanma ile, karşılarına çıkarılan engellere rağmen parke üzerinde terini akıtmaya devam ediyor.
Bu yönden de takdir topluyor.
Bursa temsilcisi, geçtiğimiz hafta sonu karşılaştığı İstanbul Basket maçından 81-79’luk galibiyet elde ederek, değerli bir mücadeleyi geride bıraktı.

Haberin Devamı

BAŞARI ALGISINI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREK

3 maçlık kötü gidişata da son verirken; şu an ligde 4 galibiyet ve 6 mağlubiyet ile boy gösteriyorlar.
Başarıyı yalnızca maç skorlarından ibaret göreceksek, eleştiriler çok kolay olacaktır ancak, başarı algımızı kulüp yapısına ve hedeflerine indirgersek, o zaman daha iyi bir gelecek takımlarımızı bekleyebilir.
Bugün BUDO Gemlik Basket ile birlikte aynı zamanda Geçit Spor’un da mücadelesi, kulüplerin bu yapısıyla teşekkürü hak ediyor.

FUTBOLUN DIŞINDA, BASKETBOLA DA YATIRIM ŞART

Zira temsilcilerimiz, yalnızca bağlı bulundukları bölgeye değil, kentin tamamına, sınırları aşabilecek potansiyelde hizmet veriyor.
Bursa basketbolu adına, umut da vaat ediyorlar.
Bu sebeple; futbolun dışında, basketbola da yatırım şart.
Çünkü, futbolun matematiği daha karmaşıkken; basketbolda, doğru bir yapılanma ve planlama ile birlikte, iyi bir sinerji yakalayıp başarıya ulaşmak, nispeten daha basit denklemleri içerisinde barındırıyor.

Yazarın Tüm Yazıları