Bursaspor gücünü ekonomik kullanmalı

Sezon öncesinde; kulübün içerisinde bulunduğu mali yapı nedeniyle geçiş yapmak durumunda kaldığı ‘gençleştirme’ hamlesinin, gerek kondisyon, gerekse deneyim eksikliği nedeniyle bir takım sorunlar oluşturabileceğine işaret etmiştik.

Haberin Devamı

Nitekim, sezon başlangıcıyla birlikte 3 müsabaka geride kalırken söz konusu noktanın dezavantajlarını kulüp saha içerisindeki her kademede hissediyor.
Şimdiden başlayan ve sezon sonunda bulunacak konumu peşin hükümle kaydeden olumsuz ve yapıcılıktan uzak eleştirilerden bağımsız olarak şunun ısrarla altını çizmek gerekiyor ki; bu çocuklar mücadele anlamında ellerinden geleni ortaya koyuyor.
Özellikle Batman Petrol Spor müsabakasındaki savunma disiplini başta olmak üzere oyuncuların diğer karşılaşmaların da belli bölümlerinde ortaya koydukları arzu, istek bireysel bazdaki gelecekleri açısından umut vaat edici.

YEŞİL BEYAZLILAR İKİ AÇIDAN DEZAVANTAJA SAHİP

Takım konusuna gelecek olursak; mevcut ekonomik şartların getirdiği kısıtlı kadroda bir takım yeterli olmayan çabalar izliyoruz.
Öncelikle; oyuncular her ne kadar başarılı bir sezon öncesi kampı, çalışmaları geçirmiş olursa olsun daha yeni profesyonelleşen ve yaşları oldukça genç bu oyuncuların, fizyolojik olarak bu lige hazır gelişimlerini sağlayabilmesi çok kolay değil.
Elbette fiziksel dayanıklılığa ve mental güce dayalı bu arenada, rakiplerle aynı seviyede mücadele edebilmek için de benzer özelliklere sahip olmak gerekiyor.
Bursaspor bu noktada hem kondisyon hem deneyim açısından oldukça büyük bir dezavantaja sahip.
Üzerine bir de hemen yoğun fikstür ile lige girilmesi, rakip deplasmanların futbola aç ve iştahlı bir şekilde takımlarını destekleyerek baskı altına almaları, iki deplasmandaki mağlubiyetin etkenlerinden.

Haberin Devamı

DEPLASMANDA MAÇI ÇEVİRECEK ÖZ GÜVEN YOK

Son oynanan Çorum Futbol Kulübü deplasmanında da durum farksız olmadı.
Yeşil beyazlı oyuncular, mücadelenin önemli bir bölümünde ciddi bir direnç ortaya koymalarına karşın bir noktaya kadar bu direnci taşıyabildiler ve sonrasında deneyim ile bireysel güç kapasitesi devreye girdi.
Zaten o andan sonra takım da yeniden eşitliği sağlayabilecek reaksiyonu gösteremedi.
Bunda da hem fiziken yorgun düşülmesi, hem mental açıdan bu deplasman kültüründe maçı çevirecek öz güvenin henüz deneyimle oyunculara aşılanmaması önemli bir faktör.

Haberin Devamı

VÜCUT DİLLERİ KULÜBEDEN ANLAŞILMALI

Bursaspor’un bu mağlubiyetlerinde ve geride kalan 3 müsabakaya baktığımızda da teknik heyetin de mutlaka çıkaracağı dersler olacaktır.
Örneğin; git gide kondisyonu düşen ve mücadele gücü de zayıflayan takımda ilk değişiklik, 2-1 geriye düştükten hemen sonra geldi, hatta 3 oyuncu birden değişti.
Maçın son 10 dakikasına girilirken...
Bu denli dezavantaja sahipken ve 5 değişiklik hakkı da varken, oyuncuların vücut dilleri dahi kulübe tarafından doğru anlaşılamadı.
Üstelik maç aynı anlarda gerçekleşen 3 değişiklik ile tamamlandı.

TEKNİK EKİP OYUNCULARA FAZLA YÜKLENİYORx

Batman Petrol Spor mücadelesinde de benzer bir durum gördük.
O maçta da; ilk yarıdaki zorunlu değişiklik haricinde teknik heyet, ikinci yarıda 2 kez değişikliğe başvurdu.
Bakın, Batman Petrol Spor müsabakasında ilk 11 oynayan 10 oyuncu, hemen 3 gün sonrasında Çorum gibi bir deplasmana çıktı ve bu oyuncular 80 dakikaları gördü. Hatta 7 oyuncu da her iki maçta da tam süre aldı.
Özellikle sezon başını yaşadığımız şu anlarda hiçbir şey tam anlamıyla gerçekleşmemiş, kondisyon yüklemeleri yeterli seviyeye gelememiş ve takım da oturmamışken bu denli oyunculara yüklenmek, onları da ciddi oranda yıpratabilir.
Ki, zaten Çorum Futbol Kulübü mücadelesinde sonradan oyundan düşmeleriyle bunun sinyallerini gördük.

Haberin Devamı

GENİŞ ROTASYON YOK AMA KONDİSYONU DÜŞÜYOR

Elbette kulübeye baktığımızda Bursaspor’un çok fazla seçeneğe, geniş rotasyona sahip olmadığını görüyoruz.
Ancak git gide kondisyonu düşen bir oyuncudan alınacak fayda, tamamen enerjisi yüksek bir isimden alınacak faydanın önüne geçemez sanırım.
Haliyle Bursaspor, 8 günde 3 maçlık bir periyoda da girmişken rotasyon kaçınılmaz gibi görülüyor.
Rotasyonu da doğru ifade etmek gerekir ki o da; yedek oyuncuların bir anda ilk 11’de olacağına yönelik değildir.
Rotasyon, iskelet kadro içerisinde kondisyon ve performans bazında yapılan değerlendirmeler sonucunda birkaç değişiklik ile takımı başka bir seviyeye getirebilmektir.
Dünya futbolunda da bunun örneklerini görebiliyoruz.
Haliyle Sivas Belediye Spor mücadelesinde de yine aynı oyuncuları görmek, henüz sezon başından çok ciddi anlamda oyuncuların üzerine mental ve fiziksel açıdan yük bindirmek olacaktır.
Umuyoruz ki teknik heyet bu noktada dokunuşunu hissettirecek.

Haberin Devamı

RAKİPLERİ ONLAR KADAR CİDDİYE ALMALI 

Tüm bunların yanı sıra; Bursaspor’un artık, kendi çizgisinin ve değerinin de farkına varması gerekiyor.
Bakın bugün hangi deplasmana gidilirse gidilsin, ‘Şampiyon’ apoletiyle karşılanıyor kulüp.
Bunu hem Afyon’dan yansımalarda gördük, hem de Çorum’da.
Dolayısıyla rakipler ciddi oranda Bursaspor’a saygı duyuyor, bugünkü durumundan bağımsız olarak bir mücadele ortaya koyuyor.
Bursaspor’un da rakiplerin kendisini ciddiye aldığı kadar rakiplerini ciddiye alması gerekiyor.
Yalnızca ‘Bursaspor’ markası adı altına geçerek, forma ağırlığının kazanımlar oluşturacağını düşünmek, bizleri bu noktaya getiren detaylardan biri oldu.
Haliyle artık Bursaspor’un, rakibi her açıdan ciddiye alarak ve çok daha önemlisi kendisine duyulduğu gibi, saygı duyarak, gerekirse de haddini bilen ya da akılcı bir futbol oynayarak sahada mücadelesini ortaya koyması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları