Yeni Beko’lar bekliyoruz

İNGİLTERE’nin 2012 Olimpiyatları’ndan en büyük kazancı oyunlar sırasında dünyaya tanıtımı yapılan GREAT Kampanyası.

Haberin Devamı

İngiltere’nin finans, teknoloji, turizm, eğitim, sanat, spor, enerji gibi alanlarda sunduğu ticaret ve yatırım olanaklarını dünyaya duyuran kampanyanın 2012 yılından bu yana İngiliz ekonomisine katkısı 1.6 milyar pound. Londra bugün her yönüyle dünyanın en çekici başkentiyse bunda kampanyanın rolü de var.


Başbakan Cameron’un çalışmalarını yakından izlediği kampanyanın ortaklarından biri Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın İngiltere’deki muadili Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı UKTİ. İngiltere’de yatırım yapmış ya da ya yapacak olan Türk şirketleri mutlaka bir şekilde UKTİ’den destek alıyor. UKTİ’nin davetlisi olarak hem İngiltere’de yatırım yapan bazı Türk şirketlerini ziyaret ettik, hem Downing 10 numaradaki Başbakanlık ofisinden kampanya hakkında bilgi aldık. Kampanyanın Başkanı Clare Barnfather, katma değerleri yüksek şirketlere cazip gelmek istediklerini belirterek Beko’yu örnek veriyor ve “İngiltere’ye Yeni Beko’lar istiyoruz” diyor.

 

Haberin Devamı

İki günlük Londra turunda ziyaret ettiğimiz, yerel markalar satın alarak büyüyen Vestel ile Beko’nun yanı sıra, Silk&Cashmere, WTR-Aster, Emre Arolat Mimarlık ile neler konuştuk?


Yeni Beko’lar bekliyoruz

 

Notting Hill’de bir Türk markası


1993 yılında kurulan ve Zara, Top Shop, Marks&Spencer, Mango gibi markalara hem tasarım, hem tedarik hizmeti veren aile şirketi Aster Tekstil kendi markasını yaratmaya karar verince Londra’yı seçmiş.

 

Zira tasarım ofislerinden biri yıllardır burada.

 

WTR markasının Londra’daki direktörü Esin Koçali’nin verdiği rakama göre Aster’in İngiltere’deki yatırımı 2 milyon pound civarında.

 

Notting Hill filminin meşhur ettiği mahallede, Nişantaşı’ndan daha düşük kira bedeliyle ilk dükkânını açan WTR 5 yılda İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerde
5 mağazayı hedefliyor.

 

Haberin Devamı

Turquality’den marka desteği almaya çalışan WTR neredeyse tüm malzemelerini Türkiye’den sağlıyor.

 

Yeni Beko’lar bekliyoruz



Oxford’da 5 emlakçı dükkân arıyor


SILK&Cashmere’in sahibi Ayşen Zamanpur, İngiltere’deki Türk yatırımcılara ziyaret nedeniyle İstanbul’dan gelip Londra’daki dükkânında bizi karşılıyor. Kaşmir geleneği olan bu ülkede pazara girmekten kaçınmayan Zamanpur’un dükkânı Londra’da antikacıların yoğun olduğu ünlü Portobello sokağında.

 

Türkiye’de dört yıl önce “Black Friday” uygulamasını başlatan kişi olan Zamanpur geçtiğimiz günlerdeki “Black Friday”de bir aylık satış yapmış.

 

Londra’da bir dükkân ve 3 standı olan Silk&Cashmere’i büyütmeyi hedefliyor. “Şu anda 5 emlakçı bize Oxford Caddesi’nde dükkân arıyor” diyor.

 

Haberin Devamı

İngiltere’deki bürokratik işlemler için UKTİ’den geniş çaplı destek alan Silk&Cashmire bir anlamda ajansın “anahtar teslim” projesi. 26 ülkede 200 dükkânı olan Zamanpur’a göre İngiltere’nin yasal düzenlemeleri yatırımcının işini kolaylaştırıyor.

Zaha Hadid’in ofisinin yanında

EMRE Arolat Mimarlık’ın 2014 yılında Londra’da açtığı ofis İran asıllı ünlü İngiliz mimar Zaha Hadid’in ofisinin hemen yanında.

 

EAM’nin Londra temsilcisi Uygar Yüksel, “Amacımız hem uluslararası arenada tanınmak, hem de İngilizlere proje üretmek” dedi.


Yeni Beko’lar bekliyoruz


Vestel: Televizyonda pazarın yüzde 34’üne sahip

 

İNGİLTERE’de 1994 yılından beri faaliyet gösteren Vestel’in İngiltere’deki Genel Müdürü Paul Molyneux 30 yıl Sharp’ta Japonlarla çalışmış. Türklerin çalışma kültürünün Japonlara göre çok daha dinamik olduğunu söylüyor. Özellikle karar verme aşamasında Japonlara fark atıyoruz. “4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiren Vestel global bir oyuncudur” diyen Molyneux Vestel’in Avrupa televizyon pazarındaki payının yüzde 20 olduğunu belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Pazarlama Müdürü İskender Diker’in paylaştığı rakam ise çapıcı. Vestel televizyonda İngiliz pazarının yüzde 34’üne sahip ve yüzde 6’lık bir paya sahip olduğu beyaz eşyada hızla büyüyor. 2011 yılında satın aldığı İngiltere’nin en eski çamaşır makinesi markası Servis İngiliz tüketicinin aşina olduğu bir marka.Vestel’in 2006 yılında satın aldığı Finlandiya markası Finlux ise Turquality’den aldığı destekle internet üzerinden büyüyor.Bristol merkezli Ar-Ge şirketi Cabot ise 15 yıl önce Vestel’in portföyüne katılmış ve 24 kişilik ekibiyle bazı projeleri Manisa’daki Ar-Ge merkeziyle geliştiriyor.3 ödülün ve 15 patentin sahibi olan Cabot İngiltere’nin yenilikçi atmosferinde gelişip serpiliyor.

Haberin Devamı


Yeni Beko’lar bekliyoruz


İngiltere’deki her 5 evin birinde Beko bulunuyor

 

İNGİLTERE’de 25 yıllık bir geçmişi olan Beko’nun ürünleri her beş evin birinde.

 

Beko İngiltere Genel Müdürü Teresa Arbuckle’nin söylediğine göre 25 yılda tam 20 milyon Beko ürünü satılmış.

 

İngiltere’de yılda 330 milyon pound cirosu olan Beko, Arçelik’in Grunding, Blomberg, Leisure, Flavel gibi satın aldığı markalarla pazarın yüzde 16’sına sahip.

 

Leisure yine İngiliz tüketicinin iyi bildiği bir fırın markası.

 

Beko aynı zamanda ankastre mutfakların İngiltere’deki en büyük tedarikçisi.

 

Londra’da son yıllarda büyük bir patlama yaşayan inşaat sektörüne de hızlı bir giriş yapmış Beko mutfakları.

 

İngiltere’nin yılda 300 bin konut ihtiyacı olduğunu düşünürseniz Beko’nun bu sektörde büyüyeceğini tahmin edebilirsiniz.

 

Arçelik bu arada İngiltere’nin Silikon Vadisi gözüyle bakılan Cambridge’de Microsoft, HP, AstraZeneca gibi isimlerin olduğu bölgede bir Ar-Ge merkezi açmış. Merkez aynı zamanda bölgedeki Ar-Ge projelerini Arçelik ile paylaşacak.

 

Yani Ar-Ge şampiyonu Arçelik için yeni şampiyonluklar yolda.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları