Miami’ye İstanbul çıkarması

SİYASİ iklim ne kadar yeni fırtınaların işaretini verse de, ekonomi 2018 yılı için ne kadar belirsizlikler içerse de sanatın yeri ayrı ve güçlü bir oyuncu olarak kalmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir ay önce New York Christie’s müzayede evinde Leonardo Da Vinci’nin “Salvator Mundi” tablosunun 450 milyon dolara satılmış olmasının başka bir açıklaması olabilir mi?

Tabloyu alan kişinin de Financial Times’ın dünkü haberine göre, Suudi Arabistan’ın pek tanınmayan prenslerinden Bader bin Abdullah bin Muhammed bin Farhan olduğunu söylesem?

Ve hatta bu kişinin Leonardo’yu, yolsuzluk operasyonu başlatan veliaht Prens Muhammed Bin Salman adına satın almış olduğunu eklesem?

Contemporary İstanbul’un (CI) 12 yıldan beri ana sponsoru olan Akbank’ın davetlisi olarak gezdiğimiz ziyaret Art Basel Miami Beach fuarında “sanatın gücünü” gördük, yaşadık.

Çin’den Latin Amerika ve Afrika’ya dünyanın farklı ülkelerinden 3 bine yakın galerinin, 100 binin üzerinde sanatseverin akın ettiği Miami’deki fuar“Sanat Dünyasının Olimpiyatları” diye tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Sanat fuarları arasında iş hacmi olarak en büyüğü.

IC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin tahminine göre, 2.5 ila 3 milyar dolarlık bir satışı söz konusu.

Bu yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında, 16.’sı düzenlenen Art Basel Miami Beach’e Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin yanı sıra Contemporary İstanbul (CI) da önemli bir çıkarma yaptı.

İSTANBUL’UN SANAT YATIRIMLARI

Fuarın açıldığı gün, uluslararası koleksiyonerlerin, sanatseverlerin katıldığı “İstanbul Miami ile Buluşuyor” davetinde Ali Güreliİstanbul sanata yaptığı yatırımlarla iddialı” mesajını veriyor.

Konuşmasında, Koç Çağdaş Müzesi’nin İngiliz mimarlık ofisi Grimshaw, Ferko’nun Levent’teki sanat alanının Norman Foster, yeni İstanbul Modern Müzesi’nin Renzo Piano tarafından tasarlandığını, AKM’nin ise Tabanlıoğlu tarafından yenileceğini söyleyen Güreli “Bu yatırımlar İstanbul’un yıldızını daha da parlatacak” diyor.

Miami’ye İstanbul çıkarmasıIC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile birlikte davete ev sahipliği yapan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise “Burada davet düzenleme amacımız Contemporary İstanbul’un uluslararası sanat camiasına daha iyi entegre olması. Benzersiz bir tarihe, kültüre sahip İstanbul’un bir çağdaş sanat şehri olarak da bilinmesi” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Venedik Bienali’nde de, Miami’de de IC olarak varlık göstermemiz, burada etkinlik yapmamız bir anlamda Türkiye’nin de tanıtımı oluyor. IC’ye katılan yabancılar da bir Türkiye’nin gönüllü elçileri oluyor” diye ekliyor.

Suzan Sabancı Dinçer, fuar döneminde Miami’deki canlılığa dikkat çekerek sanatın bir şehre kaliteli turistin gelmesine büyük katkıda bulunduğunun altını çiziyor.

Bilet fiyatları 60 ila 36 dolar arasında değişen Art Basel Miami Beach fuarına gelirsek, plaj sözcüğünün geçmesi boşuna değil.

KAPALIÇARŞI’DAN 3 DOLARA GÖMLEK ALAN MİLYARDER

Zira Art Basel Miami Beach kapsamında gezilen yan fuarlardan bazıları kumsalın üzerine yerleştirilen dev çadırlarda geziliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’den 3 galerinin katıldığı (Zilberman, Galerist, Binyıl) etkinlik eylül ayında İrma kasırgasından oldukça etkilenmiş olan şehrin her kesimine yayılmış.

Şehrin her yerinde sürprizler var.

Yoksul, bakımsız bir bölge iken yerel yönetimin desteğiyle bir sanat mahallesine dönüştürülen Wynwood’da benzersiz sanat galerisine dönüşmüş depoda örneğin ABD’nin en önemli koleksiyonlarından birini “Margulies Koleksiyonu”nu gördük.

30 yıldır koleksiyonerlik yapan Martin Margulies sohbetimizde,  Türkiye’nin ilk çağdaş müzesini kuran Sevda ve Can Elgiz tarafından İstanbul’a davet edildiğini söylüyor.

Orta yaşın üzerindeki koleksiyoner, İstanbul’da Kapalıçarşı’dan 3 dolara gömlek satın aldığını gülerek ve gururla anlatıyor.

Haberin Devamı

Modern sanatın yaşayan en önemli sanatçısı Alman Anselm Kiefer’in eserlerine milyonlarca dolar yatıran bir kişiden söz ediyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları