Davos zamanı

‘Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 47’ncisi bugün “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik” ana temasıyla İsviçre’nin Davos şehrinde başlıyor. 3 gün sürecek zirveye anayasa değişikliği oylaması nedeniyle Ankara’dan sadece Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek katılırken, Türk iş dünyası ise yoğun ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

İSVİÇRE’nin Davos şehrinde bugün “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik” temasıyla başlayacak ve 21 Ocak’a kadar devam edecek ‘47. Dünya Ekonomik Forumu’na (DEF) bu yıl anayasa değişikliği oylaması nedeniyle Ankara’dan oldukça düşük bir katılım var.

Son dakikada bir sürpriz olmadığı takdirde, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dışında DEF’e Türkiye’den siyasetçi katılmıyor.

Adı programda yer alan ve “Avrupa Piyasaları” panelinde konuşmacı gözüken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de son anda Davos’a gitmekten vazgeçti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın beklendiği Davos’ta bu yıl Türkiye başbakan düzeyinde temsil edilmiyor.

Değişiklik olmadığı takdirde sadece Mehmet Şimşek “G20 Gündemi- Büyüme” panelinin konuşmacıları arasında.

Davos’a iş dünyasının katılımcıları arasında ise Ali Koç, Ferit Şahenk,  Agah Uğur, Begümhan Doğan Faralyalı, Vuslat Doğan Sabancı,  Hanzade Doğan Boyner, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Feyhan Yaşar, Ebru Özdemir, Zafer Kurtul, Hakan Binbaşıgil, Aclan Acar, Hüsnü Akhan, Levent Çakıroğlu, Korhan Kurdoğlu, Fırat Çeçen, Kaan Terzioğlu ve Tamer Saka ilk gözüme çarpan isimler.

Haberin Devamı

Ayrıca B-fit’in kurucusu sosyal girişimci Bedriye Hülya ile Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu’nun adları da yer alıyor katılımcı listesinde.

Koç, Doğan, Doğuş grupları Dünya Ekonomik Forumu’na kalabalık ekiplerle katılırken, yıllardan beri düzenli olarak Davos’a gelen Güler Sabancı, Eczacıbaşı’nda bayrağı Atalay Gümrah’a devreden Erdal Karamercan bu yıl yok.

Çakışan saatler nedeniyle katılamadığım oturumlarda aldığı notları paylaşan Karamercan’ın eksikliğini hissedeceğim.

Davos zamanıMUHTAR KENT İLK KEZ YOK

Önümüzdeki mayıs ayına görevini devretmeye hazırlanan Coca Cola CEO’su Muhtar Kent de gelmiyor bu yıl Davos’a. Yıllardan beri Davos’a gelen ünlü isimlerle, Türkiye’den gelen iş insanlarını, siyasetçileri buluşturan renkli, eğlenceli Coca Cola daveti Kent olmayınca yapılmıyor doğal olarak.

Davos’ta yıllardan beri kader birliği yaptığımız Meral Tamer ile Osman Ulagay da yok ne yazık ki.

Haberin Devamı

Nobel ödüllü bilim insanlarının bir araya getiren akşam yemeğine Aziz Sancar’ın katılıp katılmayacağını merak ettim.

O da gelmiyormuş.

Peki Davos’ta bu yıl neler konuşulacak?

Dünya Ekonomik Forumu’nun kısa önce yayınlamış olduğu “Küresel Riskler 2017 Raporu” bunun ipuçlarını veriyor aslında.

2017 YILININ KÜRESEL RİSKLERİ

Rapora bakarsanız, iklim değişikliği, gelir eşitsizliği, etnik, kültürel ve dinsel çatışmaların tetiklediği sosyo-ekonomik gerginlik, istihdamda dengeleri alt üst edebilecek robotlaşma, yapay zekayı kapsayan teknolojik gelişmeler risklerin başında geliyor.

Öte yandan ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı, İngiltere’nin AB’den çıkmasının yol açacağı belirsizlikler de var riskler arasında.

Haberin Devamı

Risklerin çoğaldığı, belirsizliklerin ve karmaşıklığın arttığı bir ortamda, Davos’un bu yılki teması da olan sorumlu liderlere her zamankinden fazla iş düşüyor.

Ekonomiyi canlandırma, küresel dayanışma, kapitalizme çeki düzen verme ve ‘4. Sanayi Devri’ne  hazırlanma liderlerin başa çıkmak zorunda kalacakları şeyler.

Bakın DEF CEO’su Prof. Klaus Schwab, “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik’ ile ilgili Financial Times gazetesindeki  söyleşisinde ne diyor?

“Liderlerin duyarlı olmaları, başkalarıyla empati kurmaları önemli. Liderlik ayrıcalık üzerine inşa edilemez. Sorumlu lider olmak için sürdürülebilir, samimi çabalarla, kişisel çıkarları bir yana bırakarak insanların güvenini kazanmak gerekir.

Haberin Devamı

Davos zamanı12 TRİLYON DOLARLIK FIRSAT 380 MİLYON İSTİHDAM

“İŞ ve Sürdürülebilir Gelişme Komisyonu“, geçtiğimiz yıl Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu sırasında 16 Ocak tarihinde kurulmuştu. İş ve finans dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra sivil toplum, işçi örgütlerini, uluslararası kuruluşlarını bir araya getiren komisyonun tek Türk üyesi Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı.

36 kişilik komisyonun amacı, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2015 yılı eylül ayında onayladığı, Türkiye’nin de imzaladığı 17 tane “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi” nin iş hayatındaki takipçisi olmak.

Öte yandan söz konusu komisyonun, dün açıkladığı ve Davos’ta tartışılacak olan “Daha İyi İş, Daha İyi Bir Dünya” raporu çarpıcı rakamları ortaya koyuyor. Rapora göre, sürdürülebilir iş modelleri, 2030 yılına kadar 12 trilyon dolar değerinde ekonomik fırsat  ile 380 milyon istihdam yaratabilir.

Haberin Devamı

12 trilyon dolarlık ekonomik fırsat dört alanda olarak hesap edilmiş ki dağılımları şöyle: Enerji 4.3 trilyon, Şehirler 3.7 trilyon, Gıda ve Tarım 2.3 trilyon, Sağlık ve İyi Yaşam 1.8 trilyon.

Sizce Türkiye bu fırsatları hangi alanlarda yakalayabilir?

Bu arada 2030 yılına kadar süresi olan BM hedefleri için aşağıdaki linke bakıp, inceleyebilirsiniz. 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/gila-benmayor/bm-surdurulebilir-kalkinma-hedefleri-ni-onayladik-uygulamaya-bakalim-30183390.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları