Türk turizmi gaza gelir mi

G7 ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat getirme kararından saatler sonra Rusya, üç gün bakımda kalan Kuzey Akım-1 boru hattını süresiz kapattı. Yıllık yaklaşık 60 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin yüzde 99.6’sını ithal eden Türkiye’nin, her ne kadar Ukrayna-Rusya krizi sebebi ile dünyada artan enerji fiyatlarıyla karşı karşıya olsak da gazının kesilmesi gibi bir durum ön görülmüyor. İşte bu nedenle kışın ısınma sorunu yaşayacak Almanlar, ısınmak için rotayı Akdeniz’e çevirdi. Öyle ki bir market 22 gün, uçak dahil 599 Euro’ya (yaklaşık 11 bin TL) Side’de tur satıyor. Peki, durumun turizme faydası ne? Madem ucuz tatil mümkün, biz niye yapamadık? Sordum.

Haberin Devamı

Türk turizmi gaza gelir mi

PEŞİN PARA ÖDEYİP TÜM OTELİ KAPATIYORLAR

TUR Operatörleri Platformu sözcüsü ve turizmci Cem Polatoğlu’na ilk sorum, Almanların nasıl olup da 599 Euro’ya (yaklaşık 11 bin lira) hem de uçak dahil, 22 gün Side’de tatil yapabildikleri ama bizim yapamadığımız oldu. Şöyle yanıtlıyor: “Çünkü onların tur operatörleri tüm oteli, gelseler de gelmeseler de kapatıyor. Yani otel şunu biliyor ki bu kış boş geçmeyecek. Bunu yapabilecek Türk tur operatörü yok. Hangi müşterinize güvenip, parayı peşin ödeyip tüm oteli kapatacaksınız? Yapamazsınız.”

KAZANÇ ALIŞVERİŞTEN

Peki, turizmcinin kazancı ne? Kazancın otel için ödenen ücret değil otel dışında yapılan alışverişten geldiğine vurgu yapan Polatoğlu, “Tur operatörleri yurtdışından gelen turistler için ‘çarşı’ desteği alır. Gelen turistler ekstra tur, kuyumcu, derici, halıcı, hediyelik eşyaya götürülür. Tüm bunlardan da ‘komisyon’ alınır ki bu komisyon kişi başı 100 Euro’yu bile (gelen turistin milliyetine bağlı olarak) bulabilir. Bunu düşünerek, ‘Nasıl olsa çarşı payı var’ diyerek ucuza tatil satılabilir. 599 değil 400 Euro’ya bile satılır. Çarşının, esnafın da kazancı olacak tabii bunun üstüne. Yerli turistle bunu yapma şansınız yok. Türk turiste ne halı ne deri ne kuyum ne de hediyelik eşya aldırtırsın. Ören yerlerine de pek ilgisi yok yerli turistin, kültür turizmi ayrı zaten. Ekstralar sıfır olunca da Türkiye pazarına aynı fiyat ile çıkamıyorsun” diyor.

Haberin Devamı

Türk turizmi gaza gelir mi

KIŞ ‘SICAK’ GEÇECEK

Kaç kişi gelir? Ekim-kasım rezervasyonlarının yüzde 60-70’inin dolduğunu söyleyen Polatoğlu, diyor ki: “Burada dikkat edecek nokta yani benim kişisel gözlemim siyasetçilerin itidalli açıklamalar yapması yönünde çünkü ‘Türkiye-Yunanistan arasında bir savaş çıkar mı?’ endişesi var yabancı turistte. Onun dışında geçen sene sadece Almanya’dan kışın 500 bin civarında misafir gelmiş. Bu yıl bu koşullarda bu sayı artar, çok rahat bir milyon turist gelir. Kış Türk turizmcisi için ‘sıcak’ geçecek gibi.”

Haberin Devamı

OTELCİLERİ SICAK PARA CEZBETTİ

PROFESYONEL Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu’na da sorum benzer: ‘Madem 11 bin liraya (599 Euro) tatil satılabiliyor, biz neden pahalı tatil yapıyoruz?’ Şu an bir tatil sitesinden 21 gün Antalya-Side’den bir otel ayarlamaya kalkarsınız her şey dahil en ucuz fiyat 25 bin 443 lira ki buna ulaşım dahil değil, neredeyse Almanya’dan verilen fiyatın iki, üç katı. Şöyle cevap veriyor: “599 Euro’nun 300’ü ulaşım ve diğer harcamalar olsa 300 Euro otele kalır, yani günlük 14-15 Euro (300 TL) eder bu da. Yani ne desem bilemedim. Bu hesap Türk turizminin bittiğini gösteriyor. Kimse bunun bir başarı olduğunu söylemesin. ‘Bedavaya tatil yapın’ demek bu. Yani bu otelde kaç personel var? Nasıl temizlenecek? Ne yedirip içerecekler gelen insanlara? Hiç gerçekçi değil.”

Haberin Devamı

ÇARŞININ ETKİSİ OLMAZ

Gelen turistin alışveriş yapmasının bir etkisi olmaz mı peki? ‘Olmaz’ diyor Karcılıoğlu ve şöyle devam ediyor: “Günlüğü 14-15 Euro’ya tatil arayan bir turist belirli bir gelir düzeyindedir. Çok parası olan böyle bir promosyon almaz. Gelecek olanlar emekli, işsiz Almanlar. Onlar da sanıldığı kadar çok harcamaz. Kaldı ki Alman tur operatörleri aylardır tek tek otel gezip, ‘Kışın açık tutun, şu kadar kişi getirelim’ dedi. Turizmci de sıcak paranın cazibesine kapıldı çünkü pandemi falan derken iki yıldır zaten borçlandılar, krediler var.

‘Al gülüm ver gülüm’ olmuş biraz.”

Türk turizmi gaza gelir mi

DOĞALGAZ DEĞİL PANDEMİ ETKİSİ VAR

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) seçimleri için Doğu turuna çıkan ve Bitlis’te yakaladığım Başkan Firuz Bağlıkaya, kış turizmin hareketleneceğini ama bu hareketlenmeyi Avrupa’da yaşanan doğalgaz sıkıntısına bağlamanın yanlış olacağını söylüyor: “Yani doğalgaz tasarrufu yapacaklar diye ‘Hadi bir kayak tatili yapalım’ demez kimse. Seyahatler bu yıl yeni açıldı. İnsanlarda özlem var. Tüm dünyada da buna bağlı olarak turizm hareketliliği var. Bu yıl kısıtlamasız ilk kış olacak. Bu hareketlilik Avrupa ülkelerinde 2019’un iki katı, biz de 2019’u yakaladık. Türkiye de o potada yani. Dolayısı ile kış turizmi açısından yoğunluk bekliyoruz ama direkt doğalgaz ile bağlantılı değil bu hareketlenme.”

Haberin Devamı

EMEKLİLER GELİR

Alman hükümeti artan enerji fiyatlarının vatandaşlara yansımasını azaltmak için bir defaya mahsus kişi başı 300 Euro ödeme yaptı. Bunun turizme bir yansıması olur mu? TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya,Antalya-Side bölgesine bir hareketlilik getirebilir bu. Kışı daha sıcak ülkelerde geçirmek isteyen ve doğalgaz sıkıntısının da motive edeceği, İspanya-Yunanistan-Türkiye çanağında özellikle, Alman emekli turistler olabilir. Zaten halihazırda her kış Türkiye’yi tercih eden Alman emekliler de var. Bu sebeple Türk turizmi ziyadesi ile bu işten payını alacaktır” diyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları