Antalya’dan dünyaya…  

Geçtiğimiz hafta Dubai’de bu bölgenin ünlü yapılarının dekorasyonunda imzası olan Türk şirketinin izlerini, bir grup gazeteciyle beraber sürdük.

Haberin Devamı

Mimari proje denince aklımıza ilk gelen inşaat sonra da dekorasyon oluyor, değil mi? Peki ya bir yapıda dekorasyon tanımına neler giriyor? Kaba inşaat dışında lambadan mobilyaya, duvardaki ahşap kaplamaya dek her türlü hareketli aksamı barındıran  geniş bir dekorasyon tanımını ben bu geziyle birlikte öğrendim diyebilirim. Bütünün parçası gözüyle bakıp geçtiğim irili ufaklı nice dekoratif unsurun mekan algımızı nasıl da etkilediğini fark etme, üzerinde düşünme fırsatı oldu. Bu küçük çaplı beyin fırtınasında yol gösteren, Antalya çıkışlı ve bugün Körfez bölgesinin ünlü projelerinin anahtar teslim dekorasyonunu yapan AHK’nın yönetim kurulu başkanı olan Haldun Kilit’in yorumlarıydı...

 

1996 yılında kurulan AHK, küçük bir mimarlık ofisi olarak başlamış. Bugün Türkiye ve Körfez Bölgesi’nde markalı otel ve yapıların dekorasyonunu “anahtar teslimi” üstlenen bir büyük çatıya dönüşmüşler. İmzaları olan iddialı otel projeleri arasında Dubai’deki Bulgari Hotel’i, St. Regis’i, Waldorf Astoria Palm’ı saymak mümkün. AHK Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Kilit, özellikle çalışmaları devam eden Bulgari Hotel’i ayrı bir yere koyduğunu gizlemiyor. Bulgari, doruğa ulaşan estetik çizgisini otelcilik alanında da sürdürdüğünden Dubai’de de ortaya çıkacak sonucun heyecan verici olacağı şimdiden belli...

Antalya’dan dünyaya…


Al Habtoor işbirliği
Körfez Bölgesi’ndeki çalışmalarına 2008 yılında başlayan AHK, Dubai’deki yapılanmasını bölgenin ünlü aile şirketlerinden Al Habtoor Group ile bir araya gelerek hayata geçirmiş.

Haberin Devamı


Haldun Kilit, turizm ve inşaatın yanı sıra otomotiv, eğitim gibi alanlarda da faaliyetleri olan Al Habtoor Group ile ilk otel yatırımlarının hemen sonrasında işbirliği yaptıklarını ve birlikte çalışmaya da devam ettiklerini anlatıyor. İmza attıkları ve en dikkati çeken projeler arasında Waldorf Astoria Palm Hotel ile grubun en büyük yatırımı olan Al HabtoorCity içerisindeki W Hotel, Westin Hotel ve hayli sükseli St. Regis Polo Hotel’i saymak mümkün. AHK ve Al Habtoor Group şu anda ortaklıklarının 4. otel projesini hayata geçiriyorlarmış. 

 

Haberin Devamı

AHK’nın Körfez bölgesinde başlayıp Kuzey Afrika’ya dek uzanan genişlikteki bir coğrafyada bu özel kurguyla çalışabilmesinin sırrı ne diye soruyoruz. Haldun Kilit, hemen ar-ge yatırımlarına verdikleri önemden bahsediyor: ”Kaba ve ince inşaat işlerinde sektöre girmeden önce 15 yıl boyunca ‘hareketli mobilya, kumaş, aydınlatma ve halı’ ar-ge’sine yatırım yaptık. Ardından üretim tesisimizi kumaş ve aydınlatma için kurduğumuz özel departmanlarla  genişlettik. Ayrıca Çin’de de Türkiye’de üretme imkanı olmayan ürünlerin ithalatını gerçekleştirdiğimiz bir ofisimiz bulunuyor.” 


Tasarımcı işbirlikleri
Biraz da AHK’nın Design Hotel başlığı altında ürettiği koleksiyonlar için işbirliği yaptığı Türk tasarımcılardan bahsedelim. Uluslararası tasarım dünyasında tanınan Aziz Sarıyer, Derin Sarıyer, Defne Koz, Ece-Oğuz Yalım gibi tasarımcılar ile birlikte ‘Hazır Otel Odası’ adlı bir proje gerçekleştiriyorlar. Derin, AHK’nın sadece çözüm değil, aynı zamanda şirket ortağı. Haldun Kilit, bu proje kapsamında iş ortaklarına birbirinden farklı 35 tip otel odası sunabildiklerini anlatıyor. Özellikle Körfez bölgesi gibi büyük otel yatırımlarının yapıldığı (Westin Hotel projesi tam 1000 odalı) bir coğrafyada anahtar teslim oda formülleri sunuyor olmalarına ilgi büyükmüş.

 

Haberin Devamı

Konu ‘Hazır Otel Odası’ konseptiyle ilgili AHK’nın hedeflerine geliyor: “Belli zincir otel grupları için hem tasarımı hem de inşayı kapsayan, ‘design&built’ projeler üretmek…” Hazır tasarlanmış bu otel projeleri için tasarımcılar her yıl koleksiyona yeni odalar ekliyormuş. Kilit, özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu formülün rağbet gördüğünden bahsediyor. Bir gün kendi imzalarıyla bir ‘design hotel’ yapma fikrine çok da uzak değil. Halen Antalya’da numune odaların bulunduğu showroom’un bile bir tasarım oteli ruhunu çağrıştırdığını anlatıyor.

 

AHK’nın ileriye yönelik hedefleri arasında global bir inşaat firmasıyla işbirliği de var. Kendisi dünyada bunun çok örneklerinin olduğundan bahsediyor. Bir de şu çarpıcı yorumu ekliyor: ”Bizim Türkiye'ye göre Dubai'de çok daha büyük bir ismimiz var”, diyor. “Türkiye'de daha proje bazlı çalışırken Dubai'de aranan ‘fitout’ firmalarından bir tanesiyiz. Burada her yeni yatırımla ilgili bizimle de mutlaka iletişime geçilir.”

 

Haberin Devamı

Haldun Kilit’ten son olarak otelcilik dünyasına dair gelişmeleri duymak istitoruz. Özellikle ‘luxury hippy’ otellerin popülerliğinden bahsediyor. Resort bölgelerinde sakinliğin içinde konfor sunan bu tip oteller aranıyormuş. Şehir otellerindeyse kalım süresi daha kısa olduğundan teknolojinin etkin kullanımının öne çıktığı vurguluyor. Enerji tasarrufuna önem veren otelcilik anlayışından, sadece kredi kartınızı okutup yani canlı resepsiyon servisi almadan girdiğiniz otellere; kısaca ürün çeşitliliğinin bol, gelişmelerin de hızlı olduğu dinamik bir yaklaşımdan söz ediyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları