Erdal Fernergiz

Afrika'ya ihracatın tam zamanı

25 Temmuz 2024
AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Uluslararası rekabette zorlanılan bir dönemde yeni pazarlar yeni fırsatlar sunuyor' dedi.

Adana Hacı Sabancı OSB’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Afrika’ya İhracat Fırsatları’ etkinliğine iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte yıllık 700 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren kıtaya daha fazla ihracatın yolları anlatıldı.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, AOSB Seyhan Salonu’nda, 2blackdot Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen ‘Afrika’ya Fırsatları’ konulu etkinliğin açılışındaki konuşmasında, daha fazla üretim ve ihracat için alternatif pazarların önemine vurgu yaptı.

Sütcü, uluslararası rekabette zorlanılan bir dönemde yeni pazarların yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin organizasyonunu önemsediklerini bildirdi. Sütcü, “Salonu dolduran hepinize teşekkür ediyorum. OSB Yönetimi olarak sadece altyapıyla değil, akla gelecek her alanda sanayicinin yanında oluyoruz. Adana ihracatının yarısından fazlası bölgemizden gerçekleştiriliyor. Ama yetmez diyor daha da artması için çaba sarf ediyoruz. Afrika’yı da ilişkilerimizi daha da geliştirmemiz gereken bir pazar olarak önemsiyoruz” dedi.

HER ÜRÜNÜN HER SEKTÖRÜN İHRACAT İMKANI VAR

Yazının Devamını Oku

Derin izler bırakan Tarihi olay: Karsantılı Ayşe

23 Temmuz 2024
Adana’nın sayılı yazarlarından Sedat Memili’nin yeni Romanı “Karsantılı Ayşe” kitap raflarında yerini aldı.

Kitap hakkındaki bilgileri Gazetemiz Bölge Temsilcisi Erdal Fernergiz’e anlatan Memili şunları söyledi:

TARİHİ OLAY

“Cumhuriyet Dönemi Adanası ile ilgili çok geniş bir arşivim vardır. Adana’nın sosyal ve kültürel yaşamını incelerken birçok olayın Türk tarihini de etkilediğini fark ettim.

Adana bu konuda öncü şehirlerden bir olmuştur.

Bu çalışmalar esnasında cinayet suçuyla yargılanan bir kadının idam edildiğine rastladım.

O döneme ait gazeteleri gün gün tarayıp, mahkeme sürecini inceledim.

AŞK HİKAYESİ

Kendi halinde bir köylü kızı ile birçok köyün sahibi Kasım Ali arasında yaşanan bir aşk öyküsü.

Yazının Devamını Oku

Adana'ya devam yatırım

18 Temmuz 2024
AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Başkan Vekili Bekir Sütcü, ekonomiye büyük güç kazandıracak Adana Ana Konteynır Limanı’nın, ülkemize, bölgemize ve şehrimize hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

TİCARETİN ÖNEMLİ UNSURU

Başkan Sütcü, konteyner limanlarının uluslararası ticaretin en önemli unsurlarından birisi olduğunu belirterek, bu yatırımın Adana’ya kazandırılmasının önemine vurgu yaptı.

İhracat ve ithalatta limanlardaki tıkanmaya dikkati çekerek, bu limanın ülke ve bölge ticareti için acil bir ihtiyaç olduğunu belirten Sütcü, “Adana’mızın geleceğini inşa eden bu büyük adımla, ticaret ve ekonomide yeni bir döneme giriyoruz. Türkiye’nin en büyük liman projelerinden biri olan bu yatırımla, bölgemizin ve Adana’mızın stratejik önemi daha da artacak, ticari potansiyelimiz maksimum düzeye ulaşacak. Basra Körfezi'nin Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz'e bağlanmasının yanı sıra, doğu-batı, güney-kuzey koridorlarında demir ve kara yollarından taşınan yüklerin Akdeniz'e Türkiye üzerinden geçmesine olanak sağlanacak. Türkiye’nin tüm limanlarının kurulu kapasitesi 12 milyon TEU iken neredeyse tüm kapasiteyi karşılayacak olan Adana Ana Konteyner Limanı, Adana’mızın ve bölgemizin ticari potansiyelini maksimum düzeyde değerlendiren stratejik bir aktör olacaktır. Ayrıca, bu proje ile ithalat ve ihracatta bekleme süreleri önemli ölçüde azalacak ve süreçler daha hızlanacaktır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu limanlar hem ticareti kolaylaştırmakta hem de zaman ve maliyetten ciddi tasarruf sağlamaktadır. Örneğin bizler, bize en yakın olan Mersin yada İskenderun Limanı kanalıyla mal alırken ya da ihracat yaparken en büyük sorunumuz gemilerin açıkta en az on gün beklenmesidir. Normal şartlarda bir ayda gelmedi gereken ya da gönderilmesi gereken malların yerine ulaşması iki, hatta üç ayı bulabiliyor. Bu yönden bakıldığında Adana’mıza kazandırılan bu yatırım çok büyük öneme sahiptir” dedi.

Yazının Devamını Oku

Eğitim ve sağlık

1 Temmuz 2024
Hayatımızda eğitim ve sağlığın önemi çok büyük. Bu iki konuda da bazı küçük aksaklıklar ve yanlışlar olmasına rağmen ülkemiz bir hayli aşama kaydetti. Eğitim, pek çok konuda insana bilgi sağlar. Değerleri, toplumsal normları öğretir, inançları şekillendirir, iletişimimizi kuvvetlendirir. Hayata daha farklı bakabilmek, yeni bakış açıları kazanabilmek, kişisel gelişim noktasında kendimizi daha iyi geliştirebilmek için eğitim hayati bir gerekliliktir.

Sağlık da, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi kişinin öncelikle kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır.

ADANA EĞİTİM ÜSSÜ

Adana’da birçok eğitim kurumu üstün bir eğitim potansiyeline sahip. Adana’da eğitim birçok ile göre çok önde. Kentin sayılı okullarından Gündoğdu 37 yıllık süresinde başarılara imza atmış bir okulumuz. Yıllardır süre gelen LGS ve YKS başarısı okulun öğrencilerini eğitimde hep önde tutuyor.  Son LGS’de de geleneğini devam ettiren Adana Gündoğdu Koleji birinci çıkarmayı başardı. Tüm soruları doğru cevaplayan okulun öğrencisi Asel İpek Bozdağ okulun ve ailesinin gururu oldu. Kentin diğer okullarından Çağ Koleji, Final okulları, ismini sayamadığımız okulumuz başarılı bir eğitim sunuyor öğrencilerine. Tüm okul yöneticilerine kentimize ve ülkemize yaptıkları eğitim katkısı için teşekkür ediyor tebriklerimi sunuyorum.

SAĞLIK ÇOK ÖNEMLİ

Adana’da eğitimin yanı sıra sağlık da önemli bir yere sahip. Birçok marka özel hastanelerin yanı sıra Çukurova Üniversitesinin varlığı çok önemli. Balcalı Hastanesi depremde yara almasına rağmen yine çok iyi bir yere sahip. Ortadoğu’nun önemli sağlık üssü Şehir Hastanesi, devlet hastaneleri önde gelen sağlık kuruluşlarından. İl Sağlık Müdürü Dr. Halil Nacar idaresinde hizmetini sürdüren Devlet hastaneleri günde binlerce hastaya sağlık hizmeti veriyor. Şehir Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Mehmet Volkan Harput idaresinde çok önemli doktor sayısı ile gece gündüz iyilik peşinde koşuyor. Başhekim Doç. Dr. Mehmet Volkan Harput, son 6 yılda 10 milyondan fazla kişiye hizmet verdiklerini, 250 binden fazla da ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi. Yaklaşık 7.500 personelin hizmet verdiği hastane her gün binlerce kişinin derman aradığı bir sağlık merkezi konumunda.

ADANA ŞEHİR HASTANESİNDE NELER VAR

Yatak kapasitesi 1.550 olan Adana Şehir Hastanesi, 18 Eylül 2017 tarihinde hizmete açıldı. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde şu bölümler var:

Yazının Devamını Oku

LGS Türkiye birincisi Gündoğdu’dan

28 Haziran 2024
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları açıklandı. Adana Gündoğdu Koleji geleneği bozmadı ve bu sene de LGS Türkiye Birincisi oldu.

TÜM SORULARI DOĞRU CEVAPLADI

Sınavda tüm soruları doğru cevaplayan Gündoğdu öğrencisi Asel İpek Bozdağ, LGS Türkiye birincisi oldu.

BAŞARILI OLMAK ÇALIŞMAKTAN GEÇER

LGS Türkiye birincisi Asel İpek Bozdağ, çok mutlu olduğunu belirterek, “Sınavlara iyi hazırlandım ve başarılı olacağıma emindim. Yoğun bir çalışma dönemi geçirdim, başarılı olmak çalışmaktan geçer. Aileme, öğretmenlerime ve bana destek olan herkese çok teşekkür ederim” dedi.

DR. GÖKHAN GÜNDOĞDU: HERKESİN EMEĞİNE SAĞLIK

Gündoğdu Vakfı Başkanı Dr. Gökhan Gündoğdu, “Tüm paydaşlarımızın emeğiyle bir kez daha yeni bir başarıya imza attık ve 2024 LGS Türkiye 1.si olduk. LGS'de tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alan ve Türkiye 1.si olan sevgili öğrencimiz Asel İpek Bozdağ bizleri gururlandırmış ve sevindirmiştir. Sevgili Asel İpek’i yürekten kutluyoruz” dedi.

Yazının Devamını Oku

'Bir yaz akşamı'

2 Haziran 2024
Dr. Gökhan Gündoğdu Müzesi’nde sezonun kapanış konseri vardı

Dr. Gökhan Gündoğdu Sanat ve Kültür Müzesi’nde sanatseverler ‘Adana’da Bir Yaz Akşamı’ konserinde biraraya geldi. Konsere Çukurova Kaymakamı Hüseyin Tekin de katıldı. Muse Art Collective tarafından düzenlenen Dr. Gökhan Gündoğdu Müzesi’nin ev sahipliğini yaptığı sezon kapanış konseri birbirinden değerli sanatçılar ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşti. Solistler Soprano Burcu Hancı ve Bas Teyfik Rodos’a Piyanist Dilan Dereli’nin eşlik ettiği, dünya müziklerinden oluşan bu güzel dinletide unutulmaz anlar yaşandı.



DR. GÖKHAN GÜNDOĞDU TEŞEKKÜR ETTİ

Gündoğdu Vakfı Başkanı Dr. Gökhan Gündoğdu, “Oldukça zengin bir repertuvar ile bizlerle olan sanatçılarımızı ağırlamaktan onur duyduk. Başta Altınoran Düşünce ve Sanat Merkezi Başkanı Dr. Haluk Uygur’a, Altınoran Düşünce ve Sanat Merkezinin kıymetli üyelerine, Muse Art Collective Kurucuları Mimar Övgün Ateşoğlu’na ve Piyanist Dilan Dereli’ye, Solistlerimiz Soprano Burcu Hancı ve Bas Teyfik Rodos’a teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.


Yazının Devamını Oku

O bir ülke sevdalısı

31 Mayıs 2024
1970 yılında çalışmak amacıyla Avustralya’nın yolunu tutan Mehmet Balıkel; ömrünü ülkemizi bu yeni kıtada tanıtmaya adadı. Avustralya'da 'Çağdaş Evliya Çelebi', 'Fahri Turizm Elçisi', 'Gönül Elçisi, 'Ulubatlı Balıkel', 'Turizm Ataşesi', 'Şerbetçi Amca' diye bir çok sıfatı üzerinde taşıyan Balıkel, Gazetemizin Çukurova Bölge Temsilcisi Erdal Fernergiz'i ziyaret ederek, yıllardır sürdürdüğü ülke sevgisini ve ülkemiz için yaptığı turizm elçiliği görevini anlattı.

Adana nere, Avustralya’nın Melborn kenti nere?

1943 Adana doğumlu 5 çocuk babası Mehmet Balıkel; uzun yıllar fabrikalarda çalıştıktan sonra yeni kıtada restaurant açarak geçimini sağlamaya çalıştı. 2008 yılında emekli olan Balıkel, 54 yıldır Avustralya’da Türkiye, Atatürk ve bayrak sevgisini sıcak tutmaya çabalıyor.

‘Biography of Mehmet Balıkel’ ile ‘Gurbetçi Mehmet Balıkel’ adlı yayınlanmış kitapları bulunan Balıkel; Avustralya’da kurulu bulunan Şehit ve Gaziler Derneği’nin tek Türk üyesi konumunda.

Her yıl Avustralya Şehit ve Gaziler Derneği Footscray RSL tarafından hazırlanan takvimde yer alan Balıkel; aynı zamanda fahri polis olarak da yaşadığı çevrede geniş kabul görmüş durumda.

ANZAKLAR'A TÜRKİYE'Yİ ANLATIYORUM

Balıkel, “54 yıldan bu yana başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti ve şanlı bayrağımızı tanıtmaya çalışıyorum. Türk ve Avustralya’daki derneklerle de yakın ilişki içerisindeyim. Sosyal yönüm gelişmiş olduğu için; burada çok iyi dostluklar kurdum. Tarihte Centilmenler Savaşı olarak da bilinen Çanakkale Savaşları’nda bu topraklarda hayatını kaybeden Anzaklar’ın torunlarına ve gençlere Türkiye’yi tanıtmaya gayret ediyorum.

"Cumhuriyetimizin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün ANZAK ANNELERİ’ne gönderdiği mektubun daha geniş kitlelerce okunması, hayatı savaş alanlarında geçmiş olan bir komutanın, kendi ülkesini işgal etmeye gelmiş ve burada hayatını kaybetmiş olan Anzak askerlerinin ailelerinin gönlünü alan ve bu mektubuyla da Avustralya’da da büyük saygı gören Mustafa Kemal’in bağımsızlık tutkusunu, vatan ve millet sevgisini, barışa olan tutkusunu her yaştan Avustralyalıya anlatıyorum. Tasmanya Adası’na bulunan derneklere de bu mektubu astırttım. Binlerce insandan teşekkür mektubu aldım.

"TÜRKİYE'NİN FAHRİ ELÇİSİYİM"

Yazının Devamını Oku

Karnaval coşkusu sokaklara sığmadı

23 Nisan 2024
Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, düzenlenen bir çok eğlenceli ve kültürel etkinliğinyanı sıra muhteşem kortej yürüyüşü ile sona erdi. 1,5 milyonun izleyiciye ulaşan Ana Sahne konserleri ve yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı Atatürk Parkı sahnesindeki etkinlikler, Adana'nın kültürel ve turistik potansiyelini bir kez daha ortaya koydu.

ADANA EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına dahil ve 13 Nisan’da başlayıp 21 Nisan’da sona eren Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, yurt içi ve yurt dışından binlerce misafiri ağırladı. Uçak seferleri doldu, otellerde yer kalmadı, esnaf çok mutlu oldu. Adanalılar günlerce sokaklarda eğlendi, misafirler Adana’nın eşsiz lezzetlerini tattı. Festival tam bir dostluk, kardeşlik içerisinde müthiş geçti. Karnaval fikir önderi ve Komite Başkanı Ali Haydar bu yıl karnaval Adana ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, “Karnaval’dan dolayı esnafımız da mutlu. “Kültür Yolu Festivali” işbirliği ile programın 9 güne çıkması Adana’ya ekonomik katkıyı rekor seviyeye çıkardı. Her yıl misafir sayımız artıyor. Bu yıl ki sayımız yaklaşık 1,5 milyon kişiye aştı. Bu yıl ki ekonomik etki ise 5 milyar liraya yaklaştı” dedi. Bozkurt, 12 yıldır elde ettiğimiz başarı Adana’nın Adanalının gururudur. Bu yıl ki karnavalın bitmesiyle gelecek senenin hazırlıklarına hemen başlıyoruz. Hedefimiz büyük. Dünya çocuklarını karnavalımızda buluşturmayı hedefliyoruz. Yurt dışı tanıtımlarını daha çok yaparak Adana’nın sesini duyuracak ve karnavalın güzelliklerini anlatacağız. Karnavalı tüm yıla yaymak en büyük hedefimiz.” Diye konuştu.

KONSERLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali Adana Portakal Çiçeği Karnavalı için Merkez Park ve Atatürk Parkı'nda düzenlenen konserlerde, popüler sanatçılar 9 gün boyunca muhteşem performanslar sergiledi. Merkez Park'ta, Murat Boz, Haluk Levent, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe, Fatma Turgut, Emir Can İğrek, Köfn, Mert Demir, Tuğba Yurt, Atatürk Parkı'nda ise Gece Yolcuları, Aslı Hünel, Kafadar başta olmak üzere birçok farklı isim ve grup sahne aldı. İsmail Altunsaray ile Öykü Gürman, Atatürk Parkı'nda Neşet Ertaş türküleriyle seyircilerin karşısına çıktı. Toplam 1,5 milyonun üzerinde ekranda gerçekleşen ana sahne konserleri ve yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı Atatürk Parkı sahnesindeki etkinlikler, şehirde büyük coşkuyla karşılandı.

ŞORAY’DAN DANS VE SÖYLEŞİ

Ayrıca Adana Müze Kompleksi ve Kuruköprü Anıt Müzesi'nde yer alan sergiler binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Adana Müze Kompleksi'nde “Ediz Hun” ve “Türkan Şoray ve Şoray Uzun” söyleşisini izlemek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdular. Yeşilçamın sultanı Türkan Şoray ve oyuncu Şoray Uzun, Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalına katıldı. Karnaval Adana Müze Kompleksi'nde düzenlenen söyleşide Adanalılarla buluşan Türkan Şoray, 'Aman Adanalı' türküsünü söyledi.

Yazının Devamını Oku