Yaşam iksiri: Zeytinyağı

Anadolu’da yaşayan eski medeniyetler; zeytini ve zeytinyağını nazardan korunmada, çeşitli dini kutsamalarda, hastalıkların tedavisinde, ya da aydınlatma gibi değişik amaçlarla kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Yaşam iksiri: Zeytinyağı

 İslam haricinde diğer dinlerde de zeytin; barış, bolluk, bereket, uzun ömür gibi simgesel anlamlar taşımaktadır.
Nasıl Kullanılır?
Zeytinyağı, zeytin meyvesinden fiziksel yöntemle ve doğru koşullarda sıkılarak elde edildiğinde sağlığa ne derecede faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Anadolu dünyanın en bereketli topraklarından biridir. Bu yaşam iksirinin elde edildiği zeytin meyvesinin ağacı, milattan önceki yolculuğuna Anadolu coğrafyasından başlamıştır. Günümüzde de bu coğrafyada yerleşmiştir. Mutfak kültürümüz için zeytinyağı son derece önemli bir unsur olmuş ve kullanım alanları oldukça geniştir.

ANA MALZEME

Haberin Devamı

Yaşam iksiri: Zeytinyağı

Türk mutfağında özellikle zeytinyağının ve mezelerin ana malzemesi zeytinyağıdır.
Türkiye’nin coğrafi konumu ve tarih boyunca ilişkide bulunulmuş olan uygarlıklar Türk mutfak kültüründeki çeşitliliği belirleyen etkenler olmuştur. Zeytinyağının özellikle Akdeniz ve Ege mutfağındaki önemi, her öğünde ve her yemeğin yapımında kullanılmasıyla açıklanabilir. Ülkemizde zeytinyağı kültürü, Türklerin Anadolu’yu Doğu Roma’dan devraldığı tarihlere kadar uzanır ve bugünkü Türk mutfak kültürünün temel yapı taşlarını oluşturur. Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılan çeşitli salatalar, sebze ve et yemekleri, kızartmalar, bazı hamur işleri, pasta ve börekler zeytinyağı kullanımıyla lezzetlendirilir. Zeytinyağı ayrıca ekmek, pasta, kek, bisküvi gibi fırında pişmesi icap eden yemeklerin kurumasına engel olur.

 

Zeytinyağlı Yemekler

Yaşam iksiri: Zeytinyağı

Zeytinyağlı sebze yemekleri üç farklı teknikle hazırlanır. Bunlardan ilki tüm malzemelerin bir arada konularak çiğ olarak pişirilmesidir. İkincisi sebze, soğan ve diğer malzemelerin kavrularak pişirilmesidir. Üçüncü teknik ise bir kısmının kavrulup bir kısmının da kavrulmadan (çiğden) ilave edilmesidir.
Sebze Yemekleri ve Kızartmalar
Zeytinyağlı sebze yemeklerinde lezzeti ortaya çıkartmak amacıyla bir miktar şeker ilave edilir. Su yerine ‘’mümkünse’’ yağsız et suyu eklenirse de lezzet arttırılabilir. Sarımsak zeytinyağlı sebze yemeklerinin olmazsa olmazlarındandır. Kızartma amacıyla zeytinyağı tüketimi yok denecek kadar azdır. Kızartma sırasında zeytinyağının çabuk yanması gibi yanlış bir bilgi bu sonucu getirir. Zeytinyağı yüksek oleik asit içeriğinden dolayı yüksek kızartma sıcaklıklarında yanmadan kalabilir. Kızartma amaçlı zeytinyağı kullanılacaksa her kullanım sonrası zeytinyağının filtre edilmesi, ısı ve ışıktan uzakta saklanması gerekmektedir. Kızartmaların lezzeti ise olumlu yönde etkilenir. Diğer sıvı yağlara nazaran zeytinyağı, kızaran sebzenin içine hapsolmaz ve sadece dışında var olur. Bu da yemeğin lezzetini arttırır.

 

İç baklalı enginar

Haberin Devamı

Yaşam iksiri: Zeytinyağı

Malzemeler

5 adet enginar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
1 su bardağı sıcak su (yağsız kemik suyu)
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

250 gram iç bakla
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
2,5 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı ölçüde tuz

Terbiyesi İçin;

1 tatlı kaşığı un
yarım limon

Yapılışı

Enginarların kart yapraklarını ve iç kısmını temizleyip bir düdüklü tencere içerisine yerleştirin. Üstüne yarım limonu sıkın ve baharatlar ile zeytinyağı ve suyu ekleyip tencerenin ağzını kapatın. Orta ateşte pişen enginarları 5-6 dakika sonra ocaktan alın.
Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağıyla beraber tencereye ekleyin. Soğanları orta ateşte pembeleşinceye dek çevirin. Tencereye baklaları ekleyin ve ara ara karıştırarak kavurun. Baklaların rengi döndüğü zaman sıcak su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatıp orta ateşte pişmesi için bırakın. İç harcınız hazır.
Terbiye için, limonun suyunu sıkın ve un ekleyip küçük bir kasede karıştırın. Üstüne yemeğin suyundan 1-2 yemek kaşığı ilave edin. Hazırladığınız terbiyeyi tencereye ekleyin ve baklalar yumuşayıp suyunu çekene dek pişirin.
Tencerenin havasının çıkmasını sağlayın, kapağını açın ve enginarları bir servis tabağına dizin. Enginarların içerisine hazırlanan baklalı iç harcı ekleyin ve üstlerine arzu ederseniz dereotu koyarak servis edin

Yazarın Tüm Yazıları