Elveda koç

Avrupa basketbolunun efsane ismi Dusan Ivkovic hayatını kaybetti. Sırbistan Basketbol Federasyonu’ndan öğrendiğimize göre Ivkovic, akciğerlerinde sıvı toplanması nedeniyle Belgrad’da yattığı hastanede yaşamını yitirmiş.

Haberin Devamı

Dusan Ivkovic 29 Ekim 1943 tarihinde Belgrad’da doğar. 1958-68 yılları arasında besketbolcu olarak sadece Radnicki’de forma giyer. Hocalık kariyerine de Radnicki’nin genç takımında başlar. Dušan Ivković'in ağabeyi Slobodan “Piva” Ivković de kendisi gibi basketbol koçudur. Bu yazıyı yazarken öğrendiğime göre Ivković aynı zamanda ünlü fizikçi Nikola Tesla'nın da akrabasıdır.

Avrupa'da Partizan, Aris, Radnicki, Sibenka, Vojvodina, PAOK, Panionios, Olympiakos, AEK, CSKA Moskova, Dinamo Moskova ve Anadolu Efes gibi önemli takımları çalıştırır.  Uzun yıllar Yugoslavya ve Sırbistan milli takımında görev yapar.

1988 yılında Yugoslavya'nın 1996 yılında Sırbistan’ın başında olimpiyat gümüş madalyası alır. Yugoslavya 1989 ve 1991'de Avrupa, 1990'da Dünya şampiyonu olduğunda koç yine Ivkovic’tir. Sırbistan ile 1995'te Avrupa şampiyonluğu, 2009'da ise Avrupa ikinciliği yaşar.
Elveda koç
Olympiakos takımının başındayken 1996-97 ve 2011-12 sezonlarında iki Euro League şampiyonluğu yaşar. Türkiye macerası 2014’te başlar. Dusan Ivkovic 2014-2016 yılları arasında Anadolu Efes'i çalıştırır. Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadığı Anadolu Efes'i Euro League'de de çeyrek finale çıkarır.

Haberin Devamı

Dusan Ivkovic'in kariyerinde 1 Koraç Kupası, 1 Saporta Kupası, 1 ULEB Kupası, 1 Yugoslavya Ligi, 3 Yugoslavya Kupası, 3 Yunanistan Ligi, 4 Yunanistan Kupası, 3 Rusya Ligi ve 1 Rusya Kupası şampiyonlukları bulunur.

1 Temmuz 2016’da emeklilik kararı alarak hocalığı bırakan Dusan Ivkovic, Yunanistan, Rusya ve Avrupa Ligi'nde birer defa yılın antrenörü seçilir. Milli takımlarda 3 Avrupa Şampiyonası ve bir FIBA Dünya Kupası'nda altın madalya elde eder.

2017 yılında FIBA Hall of Fame’e seçilmiş ve yine aynı yıl “Euro League Basketbol Efsanesi” olarak onurlandırılır.

Buralardan göçüp gitmiş. Toprağı bol olsun.

Yazarın Tüm Yazıları