7 soruda İtalya’da eğitim

Türkiye’nin dört bir yanından her yıl çok sayıda öğrenci, yurt dışı eğitimleri için İtalya’yı tercih ediyor. Ve İtalya’ya olan eğitim talebi/önceliği, her geçen yıl artıyor. Peki neden?

Haberin Devamı

Yüzlerce yıllık üniversiteleri, uygun harç ücretleri ve herkesin dilindeki benzersiz burs olanakları... Elbette bu önemli başlıklar, öğrenci tercihinde İtalya’yı öne çıkarıyor. 

7 soruda İtalya’da  eğitim

Daha detaylı bilgiyi ise uzun yıllardır İtalya’da -eğitim başlığında- danışmanlık ve koçluk hizmetlerine devam eden Aktif Yurtdışı Eğitim Akademik Direktörü Burak Yılmaz’dan aldık. Ve en çok merak edilen soruları sordum.

1) İlk olarak kitabın ortasından soralım: Nedir bu ilginin sebebi? Ne oldu da biz son yıllarda İtalya’yı herkesten duymaya başladık?

Dünyanın en dinamik öğrenci profiline sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Bizim çocuklarımızın hiçbir ön yargıya takılmadan, radarını tuttuğu ülkelerden biri olan İtalya’nın anahtar kelimesi zannediyorum ‘burs...’

Haberin Devamı

Başka hiçbir alternatifte rastlamadıkları ve nispeten çok da zorlanmadan alabildikleri yaşam ve eğitim bursları hem aileler hem de öğrencilere çok cazip geliyor. Ve tabii araştırmaya başlayınca okullarının kalitesi ve dünya sıralamaları, kültürlerimizin benzerliği, iklimi ve köklü tarihiyle birden tek tercihi haline geliveriyor adayların.

2) Burs konusunu biraz daha açsak... Nasıl başvuruluyor, hangi şartlar aranıyor?

Dünyanın en adil eğitim modellerinden birini sunuyor İtalya. Burslara doğal aday olmak için tek akademik koşul herhangi bir devlet üniversitesinden kabul almak. Sonrası artık ailenin ekonomik durumuna göre belirlenen burs oranlarını hesaplamaya kalıyor. Ailenin gelirleri, giderleri, tapuları, pasif gelirleri hepsi bir hesaplamaya tabi tutuluyor. İlgili bölgenin eyalet burs ofislerince yapılan değerlendirmeyle de alınacak burs miktarı belirleniyor. Tabii, bu hesaplamaların Euro kuru üzerinden yapılması bizim için büyük avantaj ve çok büyük bir yüzdeyle büyük oranlarda burs hakediyor öğrencilerimiz. Bu sürecin çok titizlikle yürütülmesi gerektiğini hatırlatmaya gerek yok sanırım.

3) Öyleyse geri dönüp soralım: Üniversiteler hangi şartları arıyor, hangi öğrencileri kabul ediyor?

Haberin Devamı

İtalya üniversitelerinin hemen hepsi ya merkezi sistemle ya da üniversitelerin bizzat kendisi tarafından yapılan sınavlar uyguluyorlar ve bu sınavlara göre öğrenci kabul ediyorlar. Mimarlık, mühendislik, eşit ağırlık bölümleri, psikoloji ve tıp bölümlerine ait ayrı ayrı sınavlar var. Başvurmak istediğiniz bölüm için gerekli sınav hangisiyse o sınava çoğunlukla online olarak ve tekrar tekrar girebiliyorsunuz. Bu yöntem de açıkçası öğrencilerimizi oldukça cesaretlendiriyor. Bu sınav hazırlıklarının da tıpkı başvurularda olduğu gibi büyük bir titizlikle ele alınmasının ve doğru bir danışmanla yola çıkmanın önemi bir kez daha öne çıkıyor bu sebeple. Özetle şunu söyleyebiliriz, İtalya şu anda dünya üzerinde hiçbir ülkenin sunmadığı çok ciddi avantajlar sağlıyorken, bu avantajlardan yararlanan öğrencilerden birisi olmak için doğru adımları doğru kişilerle atmak, hiçbir detayı kaçırmamak hayati öneme sahip.

Haberin Devamı

7 soruda İtalya’da  eğitim

4) Sınavlar konusunda da destek oluyor musunuz? Bu sınavlar özelinde öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur?

Öncelikle yurt dışı eğitim planlayan her öğrencimize ilk ve en önemli tavsiyemiz mutlaka yedekli planlar yapmaları olacaktır. İstisnai durumlar dışında Türkiye’deki YKS çalışmalarını da taviz vermeden sürdürüyoruz öğrencilerimizle birlikte. Bununla beraber, İtalya giriş sınavları için hem birebir hem sınıf içi ya da uzaktan eğitimle dersler ve kurslar organize ediyoruz. Zaten yoğun bir yıllarında olan çocuklarımız için hafta içi akşamları, hafta sonu da sabah ve öğleden sonraları farklı opsiyonlar sunuluyor. Bunlar oldukça konsantre, kısa süreli, yoğun ve sadece girecekleri sınavlara yönelik programlar oluyor ve çok iyi sonuçlar alıyoruz son yıllarda. Bu sınıf eğitimlerinin dışında da çalıştığımız her öğrencimizle eksiksiz yürüttüğümüz bir koçluk ve mentörlük programımız dahilinde de öğrencilerimizin bu kritik yıllarında planlama, ödevleme, görevlendirme ve takip süreçlerinde birlikte yol alıyoruz. Bütün bu çalışmaları eksiksiz bir şekilde yapabilmemiz için en geç başlangıç döneminin 12. sınıflarının ilk dönemleri, en doğru başlangıç zamanının ise 11. sınıfa başlanan dönem olduğunu söylemeden geçmemeliyim.

Haberin Devamı

5) İtalya dediğimizde aklımıza mimarlık, tasarım gibi bölümler geliyor genelde. Size ‘İtalya’da okumak için en doğru bölümler nelerdir’ diye sorsak, ne dersiniz?

Kesinlikle ilk akla gelen muhteşem tasarımları ve estetik algısıyla mimarlık, moda tasarım, mutfak sanatları gibi bölümler oluyor İtalya’dan bahsettiğimizde. Ancak İtalya’nın, Almanya ve İngiltere’dekilerle yarışan ve pek çok durumda daha üst sıralarda yer alan mühendislik fakülteleri olduğunu, tıp eğitiminde dünyanın en iyilerinden biri olduğunu, binlerce yıllık bir ticaret merkezi olarak dünyanın en iyi ekonomi, işletme vb. programlarını sunduğunu da biraz araştırınca rahatlıkla görüp, şaşırabiliyoruz. Bu bölümlerin pek çoğunu İngilizce olarak devlet üniversitelerinde bulabiliyor oluşumuz da büyük bir avantaj. Şöyle basitçe özetlemek gerekirse bahsettiğimiz ülkedeki üniversitelerin en genci zannediyorum ortalama 300 yaşında. Çok köklü ve yerleşik bir eğitim ve kültür merkezi aslında İtalya.

Haberin Devamı

6) İtalya içinde nerelere bakmalıyız peki? Pek çok ülkenin farklı bölgeleri ve bu bölgelerin farklı özellikleri olduğunu düşünürsek?

Harita üzerinde İtalya’nın meşhur çizmesini gözünüzün önüne getirin. Roma’yı alt sınır kabul edersek, kuzeye, yani Alpler’e doğru İtalya’nın sosyo-ekonomik olarak daha kuvvetli bölgelerinin ilk fırsatta en doğru yerler olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki güneyde de yüzlerce yıllık çok önemli üniversiteler var ve öğrencilerimiz buralarda da eğitimlerini en kaliteli haliyle alıyorlar. Ancak bu konuda da bence bölüm bölüm ve hedef odaklı düşünmeli doğru hedeflemeyi birlikte yapmalıyız. Bir çırpıda sayabileceğimiz Roma, Bologna, Padova, Perugia, Torino, Floransa, Trieste, Venedik gibi şehirler çokça yabancı öğrenci ağırlayan daha popüler destinasyonlar olarak öne çıkıyor.

 7) Hocam bitirmeden önce, ailelelerimiz ya da öğrencilerimiz size nasıl ulaşabilirler, bunu da paylaşalım mı?

Tüm samimiyetimle şunu söyleyebilirim ki, Türkiye’de çok iyi ve alanında yetkin meslektaşlarımız var ve her biri canhıraş öğrencilerimiz için çalışıyorlar. Bizimle iletişime geçmek isteyenler olursa Aktif Yurt dışı Eğitim web sitemizden (www.aktifedu.com) ya da 0212 556 81 88 numaralı telefonlarımızdan danışmanlarımızla hızlı bir randevu organize edebilirler. Unutmamak lazım ki, bu kadar ciddi bir planlamada doğru danışmanı seçmek ne kadar önemliyse erken hareket etmek de bir o kadar önemlidir. Çok teşekkür ediyorum beni ağırladığınız için.

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları