Sinek ve böceklere karşı doğal savunma

Yaz aylarının en büyük sorunlarından sinekler, sivrisinekler ve karıncalar... Doğal yöntemlerle hazırlayacağımız karışımlarla hepsiyle savaşabilir; bu küçük canlılardan, ısırıkları nedeniyle oluşan kaşıntı ve kızarıklıklardan kurtulabiliriz.

Haberin Devamı

Yaz aylarında daha yoğun olarak ortaya çıkan sinek ve böcekler hepimizi rahatsız ediyor. Piyasada sinek, böcek ve karıncalarla savaşmak için pek çok ürün mevcut. Ama kimisi yeteri kadar etkili değil veya toksik etkisi çok. Bu nedenle son dönemde doğal yöntemlere ilgi arttı. Sinek ve böcekleri uzaklaştırırken vücudumuza zarar vermemek adına doğal yağların gücünden yararlanabiliriz. Uzmanlar sinek, sivrisinek ve diğer böceklerden kurtulmamız için doğal formüller hazırladı.

Isırıklara karşı bitkisel çözümler

Aromaterapist eczacı Hülya Kayhan-Art De Huile markası kurucusu

Eczacı Hülya Kayhan “Sivrisineklerin salgıladıkları bir enzimin doğadaki karşılığı limon çimeni bitkisinde mevcut” diyor. Citronellol diye bildiğimiz bu molekül citronella adlı çimenin yağında (limon çimeni yağı) mevcut. Bu yağla yapacağımız losyonu sürdüğümüzde ısırığın hızla iyileşeceğini söylüyor Kayhan. Ayrıca sedir ve lavanta yağlarının sineklere karşı etkili olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Limon çimeni yağlı losyon

3 yemek kaşığı susam yağı, 6 damla citronella, 4 damla lavanta, 2 damla sedir yağını karıştırın. Isırıkları iyileştiriyor, sinekleri kaçırıyor.

Lavanta kokulu karışım

1 yemek kaşığı tamanu yağı, 1 damla lavanta ve 1 damla akgünlük yağını karıştırın. Karışım kaşıntıyı azaltır, iyileşme sürecini hızlandırır.

Karıncaları uzaklaştırıyor

1/2 bardak suya 10 damla karanfil yağı ve 10 damla palmarosa yağı damlatıp bu karışımı karıncalı bölgelere sprey şeklinde sıkın.

Evde hazırlayabileceğiniz formüller

Doç. Dr. Hilal Bardakçı

Evde rahatlıkla hazırlayabileceğimiz formüller ve tüyolar paylaştı Doç. Dr. Hilal Bardakçı bizimle. Uçucu yağlardan, özellikle narenciye, nane, çay ağacı ve karanfil yağlarının karıncalara karşı doğal savaş ajanları olduğunu söyleyen Bardakçı, karıncaların tarçın tozunu da sevmediğinin altını çiziyor. Etrafa tarçın tozu serperek hem evimizin aromatik kokularla dolmasını hem de karıncaların uzaklaşmasını sağlayabileceğimizi belirtiyor.

Böcek kovucunu kendin yap

Yarım bardak su içine 15-20 damla çay ağacı yağı, 15-20 damla nane yağı ve 7-10 damla narenciye yağı koyun. Bu formül mutfakta dezenfektan olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

Böcek kovucu spreyi hazırlamak için yarım bardak cadı fındığı suyu ve yarım bardak distile suyu karıştırın. İçine 20-30 damla limon otu yağı, okaliptüs, lavanta, nane veya limon yağını ekleyin. Vücudunuza sürdüğünüzde nemlendirici etki için gliserin de ekleyebilirsiniz.

Sineklere karşı, 200 ml lavanta aromatik suyuna, 10 damla okaliptüs uçucu yağı, 10 damla biberiye yağı, 15 damla lavanta uçucu yağı ve 15 damla citronella uçucu yağı karıştırarak doğal bir sineksavar elde edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları