Mışıl mışıl uyumamızı sağlayacak 5 öneri

‘Sık sık uykum kaçıyor’, ‘Uyku düzenim değişti, sabahları yorgun kalkıyorum’... Çoğumuz zaman zaman bu şikâyetlerden yakınıyoruz. Uykusuzluk hayat kalitemizi düşürüyor, gün içinde işlerimizi tamamlamamızı zorlaştırıyor, bağışıklığımızı zayıflatıyor. Oysa basit ama etkili 5 tavsiyeyle uyku hijyenimizi sağlamak mümkün...

Haberin Devamı

Salgınla birlikte artan stres ve kaygı düzeyi, yoğun gündemden kopmamak için neredeyse bağımlısı haline geldiğimiz sosyal medya, takip etmeye çalıştığımız finans piyasaları, evden çalışmaya geçişle uzayan çalışma süreleri ve artık saat fark etmeksizin gelen e-postalar, mesajlar... Bunlar kaliteli uykunun önündeki bariyerlerden bazıları...

Mışıl mışıl uyumamızı sağlayacak 5 öneri

Eczanede gözlemlediğim kadarıyla uykusuzluk sorununa çözüm arayanlar giderek artıyor. Yetersiz uyku, kaygı bozukluğu ve depresyon gibi yaşam kalitemizi düşürecek pek çok sorunla ilişkili olduğu gibi bağışıklık sistemimizi de zayıflatıyor. Uykusuzlukla başa
çıkmanın yollarını öğrenmek de bu yüzden oldukça önemli. Öyleyse adım adım kaliteli bir uykuya geçelim.

Haberin Devamı

1- İYİ BİR YATAK VE YASTIK ŞART

Kaliteli bir uyku için ilk adım, uyuyacağınız ortamı oluşturmak. Öncelikle iyi bir yatak ve yastık şart. Sessiz, karanlık ve havadar bir ortam da uyku kalitesini belirleyen diğer etkenler. Günümüzde kaliteli uykunun önündeki en büyük engellerden birinin bizi uyaran bombardımanına maruz bırakan cep telefonları olduğunu düşünürsek onları yatak odanızdan uzakta tutmakta fayda var.

Mışıl mışıl uyumamızı sağlayacak 5 öneri

2- MELATONİN İÇİN MUZ VE CEVİZ...

Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin biyoritmimizi ve uykumuzu düzene sokan bir hormon. Son öğününüzü erken yiyip erkenden uyuyarak, yatmaya yakın ortam ışığını azaltarak (hatta mümkünse sarı ışık kullanarak), tam karanlıkta uyuyarak melatonin düzeyinizi arttırabilirsiniz. Muz, hindi, ceviz, kabak çekirdeği, kakao ve kivi de melatonin depolarınızı güçlendirir. Yetersizliği durumunda doktor ve eczacı kontrolünde takviye olarak alabilirsiniz.

Mışıl mışıl uyumamızı sağlayacak 5 öneri

Haberin Devamı

3- LAVANTA SAKİNLEŞTİRİR

Hafif bir uyku probleminiz varsa, kaliteli bir lavanta yağından yastığınıza 2-3 damla damlatıp onu koklayarak uyumak sorununuzu çözmeye katkı sağlayabiliyor. Hava yayıcı bir difüzöre su ve 3-4 damla lavanta yağı koyarak yattığınız odayı lavanta yağının etkisi altında bırakmak da bir seçenek. Sakinleştirici, gevşemeye yardımcı özellikleri nedeniyle yatmadan bir fincan papatya veya melisa çayı içmek de uykusuzluğa karşı destekçiniz olacaktır.

Mışıl mışıl uyumamızı sağlayacak 5 öneri

4- KEDİOTU FAYDALI OLABİLİR

Daha ciddi uyku problemlerinde ‘valerian’ (kediotu) kökü preparatı kullanılması faydalı olabiliyor. Kediotunun etkili bileşeni mide asidiyle etkisiz hale geldiğinden, bağırsakta açılan formunu tercih edin. En az 1 ay boyunca; dozuna göre sabah, öğlen, akşam ve gece yatmadan olmak üzere günde 4 defaya kadar kullanabilirsiniz. Ancak diğer ilaçlarla etkileşime girebileceğinden öncesinde mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışın.

Haberin Devamı

Mışıl mışıl uyumamızı sağlayacak 5 öneri

5- UYARANLARI AZALTIN

Çok televizyon izlemek, çok fazla kahve veya çay içmek, gece şekerli gıdalar veya meyve yemek, sosyal medyaya bağımlı yaşamak, bir stres unsurunun varlığı... Uyku probleminizi çözebilmek için bu bariyerleri kaldırmanız ve zihninizi meşgul eden her türlü uyaranla vedalaşmanız gerek. Yoksa diğer öneriler de pek etkili olmuyor. Bunun için meditasyon yapmak, keyifli bir müzik eşliğinde ılık bir duş almak ve olumlu hayaller kurmak işe yarıyor.

Mışıl mışıl uyumamızı sağlayacak 5 öneri

 

 

Yazarın Tüm Yazıları