Bebek nasıl beslenmeli?

Her ebeveyn bebeğini en iyi şekilde beslemek ister. Ama ne yapsa endişelenmekten de kendini alamaz. Dr. Melis Bayram Şirinoğlu’nun ‘Kim Korkar Ek Gıdadan’ adlı kitabı bebeklerin doğumdan 2 yaşına kadar nasıl beslenmesi gerektiği konusunda rehber niteliğinde.

Haberin Devamı

Bebeğini ilk kez kucağına alan bir ailenin mutluluğu tarif edilemez. Ancak bu mutluluk, cevaplanması gereken birçok soruyu da beraberinde getirir. Hele bebeğin beslenmesiyle ilgili olanlar  ilk sıradadır. Anneler “Sezaryenden sonra sütüm gelir mi? Ya sütüm yetmezse? Kaç yaşına kadar emzirmeliyim? Emziremiyorum, ben yetersiz bir anne miyim” gibi yüzlerce soruyla mücadele eder. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Melis Bayram Şirinoğlu’nun bebeğin doğumundan
2 yaşına kadar nasıl beslenmesi gerektiğini anlattığı yeni kitabı aileler için rehber niteliğinde. Kitaptan bazı bilgi ve tarifleri sizler için derledim.
Bebek nasıl beslenmeli

Sağlıklı yaşamın temelleri 0-2 yaş arası beslenmede atılıyor. Yani bu 2 yıl, sağlık açısından çocuğunuzun geleceğine yatırım yaptığımız bir dönem. Dr. Şirinoğlu bebeklerin ilk 6 ay -herhangi bir engel yoksa- anne sütüyle beslenmesini öneriyor. Sezaryen doğum yapan bazı annelerin ‘sütüm gelmeyecek’ endişesine kapıldığını ancak sezaryen doğumdan sonra hemen emzirmeye başlayan pek çok anne olduğunu da yazıyor. İlk  6 ay tıbbi gereklilik olmadığı sürece, ek olarak su içirilmesi dahi gerekmezken D vitamini gibi bazı vitamin ve mineraller doktor kontrolünde verilebiliyor. Yine ilk 6 ay bebeklerin ağırlığında günde ortalama 20-30 gram bir artış olması gerektiği de belirtiliyor.

Haberin Devamı

Emziren annelerin yiyip içtiği her şeye titizlik göstermesi gerektiği de kitapta örnekleriyle detaylıca açıklanıyor. Annenin günde ortalama 3 litre su içmesi ve bebekle tensel temasını arttırması gibi anne sütünü çoğaltan öneriler de sıralanıyor.

Dr. Şirinoğlu, annenin emziremediği özel durumlarda da mutsuzluk, kaygı ve yetersizlik hissine kapılmamasını öğütlüyor. Onlara özel formül mamalar ve alternatif öğünler tavsiye ediyor.

Annelerin strese girdiği dönemlerden birinin de ek gıdaya geçiş süreci olduğunu belirtiyor Dr. Şirinoğlu. 6 ayını tamamlayan sağlıklı bebekler için ek gıdaya geçişte süreci kolaylaştıracak çok sayıda öneriyi kitapta bulabiliyorsunuz. Ardından da bebeğin yaşına göre tüketmesi, uzak durması gereken besinler ve aylara göre verilen alternatif menüler, tarifler geliyor.
Bebek nasıl beslenmeli

Haberin Devamı

Balkabaklı risotto
Yarım su bardağı yıkanmış kırık pirinç, yarım su bardağı su veya et/sebze suyunda kaynatılır ve kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Pişme sonrası 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Buharda ya da az miktarda suda haşlanan balkabağı bebeğin çiğneme ve yutma kabiliyetine göre püre haline getirilir. Yarım bardak balkabağı püresi, haşlanan pirince bir tatlı kaşığı tereyağıyla eklenerek karıştırılır. Yine bebeğin çiğneme kabiliyetine göre ezilebilir veya fazladan et suyu, sebze suyu ya da kaynamış su eklenerek kıvamı ayarlanabilir. (7-8 aylık bebekler için uygundur.)

Kabak püresi
Yıkanıp kabukları soyulan bir orta boy kabak halkalar halinde doğranır. Sonra yumuşayana kadar buharda ya da az miktar suda haşlanır. Çatal yardımıyla püre haline getirilir. Tamamen sıvı kıvamlı yerine biraz daha topaklı püreler bebeklerin pütürlü gıdalara geçişi için daha avantajlı. Kıvamını yumuşatmak için anne sütü, formül mama ya da pişirme suyu ilave edilebilir. Kabızlık eğilimi olan bebeklerde patates yerine kabak ya da havuç gibi sebzelerin tercih edilmesi daha faydalıdır. (6-7 aylık bebekler için uygundur.)

 

Yazarın Tüm Yazıları