İlişkinizi kurtarabilirsiniz

“Başlarda çok mutluyduk, artık birbirimizi mutsuz ediyoruz ama onsuz da yaşayabilir miyim bilmiyorum” diye düşünenlerdenseniz, şunu aklınızdan çıkarmayın: Problemlerin kendi kendine iyileşmesini beklemek sizi bir yere götürmez, aksine mutsuzluğunuzu ve kızgınlığınızı artırır.

Haberin Devamı

“Eşimle öyle bir noktaya geldik ki ne anlaşabiliyoruz ne de ayrılabiliyoruz. Bu konuda artık bir şey yapmamız gerek, ya aramızı düzeltmenin bir yolunu bulmalıyız ya da yollarımızı ayırmalıyız. Hayat böyle çekilmez”
“Evin içinde iki yabancı gibiyiz, birbirimizle konuşmuyoruz bile. Evin içindeki bu yalnızlık beni hasta edecek.”
“İlk başlarda çok mutluyduk, artık birbirimizi mutsuz ediyoruz ama onsuz da yaşayabilir miyim bilmiyorum.”
“Hem ona kızgınım hem de kendime, aramızın düzelmesi için hiçbir çaba göstermiyor.”
“Eşim bana göre çok mutsuz ama neden bilmiyorum. Acaba bu beraberlikten o da bıktı mı?”
“Benimle ilişkimizi konuşmak istemiyor, birkaç kez konuşmaya çalıştım ama ‘hayat şartları, daha ne bekliyorsun’ gibi şeyler söyledi. Ben de vazgeçtim, kendi haline bıraktım. O da her gün işten gelince geçiyor televizyonun karşısına, orada uyuklayana kadar kalıyor. Sonra ben genellikle zorla uyandırıp yatağa götürmeye çalışıyorum. Bazen de hiç uğraşmıyorum, orada bırakıp yatıyorum. Bu bana artık çok sıkıcı gelmeye başladı.”
“Aslında ben de mutsuzum ve bunu evliliğime yansıtıyorum. Eşimin ne hissettiğini de bilebilmek isterdim ama o hiç duygularını benimle paylaşmıyor. Ona dokunmasam o öyle bin yıl yaşayacak gibi.”
Buna benzer cümleleri sık sık düşündüğünüzü fark ediyor, ilişkisiniz ile ilgili mutsuzluk yaşıyor, ne yapacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda problemlerin kendi kendine iyileşmesini beklemek sizi hiçbir yere götürmez, aksine mutsuzluğunuzu, kızgınlığınızı ve hayal kırıklığınızı artırır. Böyle olumsuz bir ruh halinde yaşam çekilmez olabilir. Sizin de sık sık düşündüğünüz gibi bu konuda bir şeyler yapmanız gerekir.

İlişkinizi kurtarabilirsiniz

PROBLEMLİ EVLİLİKLERDE DUYGUSAL KOPUKLUK VAR

Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, Amerikalı terapist Dr. David Burns’ün geliştirdiği ve bilimsel araştırmalarda kullandığı, ilişkilerde memnuniyeti, hoşnutluğu, tatmini ölçen testi yapıp, ilişkinizin durumunu analiz etmekle işe başlayabilirsiniz. Bu test, evliliğinizle ilgili birbirinizin neler hissettiğini daha objektif ve net bir şekilde görmenizi sağlayabilir.
Bu testi, eşinizin ve sizin ayrı ayrı doldurmanız, ilişkiniz hakkında fikir vermesi açısından faydalı olur. Eğer bir problem olduğunu ortaya çıkarırsanız, bu problem hakkında neler yapmak istediğinizi net bir şekilde oturup konuşabilirsiniz. Çok zaman almayacak 13 soruluk bir test.
Teste başlamadan önce bazı noktaları bilmekte fayda var. Test sonuçlarınız arasında farklılıklar olması sık rastlanan bir durumdur, özellikle evlilikte problem yaşanıyorsa... Çünkü problemli evliliklerde eşler genellikle duygusal açıdan birbirlerinden kopuktur. Erkek evliliğinden gayet hoşnutken, kadın evlilik içinde nefes bile alamıyor olabilir ya da tam tersi.
Aynı ev içinde, başka hayatlar yaşayan birçok çift, mutsuz olmalarına rağmen şu veya bu nedenden dolayı evliliklerini sürdürürler. Dr. Burns’un bu testi kullanarak yaptığı araştırmalar, mutlu ve başarılı evliliklerde çiftlerin sonuçlarının genellikle birbirine benzer olduğunu göstermiştir.
Birbirine benzeyen sonuçlar, çiftlerin birbirlerine duygusal olarak bağlı olduklarına işaret eder.

 

Haberin Devamı

13 SORUDA İLİŞKİNİZİ ANALİZ EDEBİLİRSİNİZ

Haberin Devamı

İlişkinizden ne kadar hoşnutsunuz? Peki ya eşiniz ne kadar hoşnut? 

Merak ediyorsanız aşağıdaki soruları eşinizle ayrı ayrı doldurarak cevaplarınızı karşılaştırın.
İlişkinizden ne kadar hoşnut olduğunuzu, aşağıdaki her kategori için 0’dan 6’ya kadar (en kötü = 0, en iyi = 6) bir puan vererek değerlendirin. Sonra bu puanları toplayın.
1- İletişim ve açıklık (şeffaflık)
2- Çatışmaları ve tartışmaları çözümleyebilmek
3- Para konularını ele alış
4- Cinsel tatmin
5- Dinlenme ve hobiler için ayrılan zaman
6- Ev işlerini ve diğer sorumlulukları paylaşmak
7- Çocuk büyütmek
8- Sevgi ve ilgi
9- Arkadaş ve akrabalarla ilişkiler
10- Duygusal yakınlık ve samimiyet
11- İlişkinizdeki rolünüzden tatmin
12- Eşinizin ilişkinizdeki rolünden tatmin
13- Genel olarak ilişkinizden tatmin

*Eğer çocuğunuz yoksa bu kategoriye 13’üncü soruya verdiğiniz puanı verin.
Değerlendirme:
0–15 aşırı hoşnutsuz
16–30 orta derecede hoşnutsuz
31–45 biraz hoşnutsuz
46–60 biraz hoşnut
61–75 orta derecede hoşnut
76–78 aşırı hoşnut

 

Haberin Devamı

İDEAL EVLİLİK İÇİN SONUÇLARIN NE OLMASI GEREKİR

Bunun için bir rakam vermek çok doğru olmaz ama doğal olarak her insan ilişkisinden en azından “hoşnut” olmak ister. Sonuçlarınızın ne kadar yüksek olması gerektiği, kişisel tercihlere göre değişir. Örneğin kimisi için 46 (biraz hoşnut), yeterli olabilir. Diğer yandan sonuçları 76 çıkan kişi, hâlâ bazı konularda yeteri kadar “hoşnut” olmayabilir.
Belki de daha romantik olmak, daha fazla konuşmak ihtiyacı vardır. Her şey sizin beklentilerinize ve nasıl bir hayat yaşamak istediğinize bağlıdır.
Sonuçlar evlilikten hiç memnun olmadığınızı gösterirse, bu durum evliliğinizi hemen bitirmeniz gerektiği anlamına gelmez elbette. Diğer yandan, ilişkiler “bir gün düzelir inşallah” umuduyla veya karşınızdakinin değişmesine dua ederek de düzelmez.
Eğer sonucunuz “hoşnutsuz” çıkarsa, mutlaka bir şeyleri değiştirmeniz gerekir. Evliliğinizin kaderinin sizin ellerinizde olduğunu unutmayın.
Bu testin sonuçlarını eşinizle beraber değerlendirin ve değiştirmeniz, geliştirmeniz gereken kategorileri beraber saptayın. Her bir alan için net hedefler belirleyin ve adım adım o hedeflere ulaşmak için plan yapın. Evlilikler de insanlar gibi, sürekli olarak birçok faktörün (maddi konular, sağlık, iş hayatının stresi gibi) etkisi altındadır. Sağlıklı bir ruh ve beden sağlığına sahip olabilmek için nasıl çaba gösteriyorsak, sağlıklı bir evlilik için de çaba göstermemiz gerekir.

 

Haberin Devamı

DAHA İYİ BİR İLİŞKİ İÇİN 7 ÖNEMLİ DETAY

New York Times yazarı Tara Parker-Pope, 2011 yılında yazdığı kitabında, ilişkilerin daha iyi olmasını ne sağlar konusunda yayınlanan bilimsel araştırmaları incelemiş ve 7 noktayı belirlemiş:
1- Birbirinizle daha fazla iyi haberler, konular paylaşın. Her minik kötü olayı değil, her minik güzel, olumlu olayı paylaştığınızda beraberliklerin daha tatmin edici, güvenli ve yakın olduğu ispatlanmış.
2- Dengeli ve mutlu evliliklerde, 1 kötü/olumsuz paylaşıma karşılık 5 iyi/mutlu paylaşım yapıldığı bulunmuş. Bunu tek tek saymak mümkün değil elbette ama olumlu paylaşımların 5 kez daha fazla olması gerektiği size bir fikir verebilir.
3- Evlilikte beklentilerinizi yüksek tutmanın, sanılanın aksine ilişkiyi kurtaran bir faktör olduğu bulunmuş. Romantizm, şefkat, yakınlık, arkadaşlık, dostluk, cinsellik beklentileriniz varsa, bunlardan vazgeçmediğinizde bunlara ulaşmanız ve dolayısıyla ilişkide mutlu olma olasılığınız daha yüksek.
4- Arkadaşlara, aileye yakın olmanın, ilişki üzerindeki baskıyı azalttığı bulunmuş. En mutlu çiftlerin, birbiri dışında ilgileri olan ve destek alabilecekleri insanların var olduğu çiftler olduğu saptanmış.
5- Sadece eşinizin sizi mutlu etmesini beklemeyin. Mutluluğu sadece eşinden beklemenin gerçekçi olmadığı, evlilik gününden sonra kişilerin kendi mutluluk seviyelerine döndüğü bulunmuş.
6- Daha fazla seks yapın.
7- Hayatınıza sadece eğlenceli değil, heyecanlı aktiviteler katın. Beraber yeni tecrübeler yaşamanın, evlilikte özlenen heyecanı canlı tutmayı sağladığı ve evliliği koruduğu bulunmuş.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları