Nerede sanatçı/edebiyatçı, Mahmut Turgut da orada

ÖZELLİKLE TÜYAP’ın düzenlediği kitap fuarlarına gittiğinizde, bir fotoğrafçı ile karşılaşırsınız.

Haberin Devamı

İmzaları, konuşmaları, törenleri takip eder... Sonra takip ettiği etkinliklerdeki yazarların fotoğraflarını çeker ve o yılın sonunda ya bir albüm yapar ya takvim çıkarır. Bu fotoğrafçının adı Mahmut Turgut’tur. Tahminimce ülkedeki en önemli yazar-sanatçı fotoğraf arşivlerinden birine sahiptir Mahmut Turgut. Sizi izler, en olağan, en doğal halinizi o karede belgeler. 

2016 için hazırladığı duvar takviminin adı: “Mahmut Turgut’un Objektifinden Sanatçılarımız”. Takvimde bu yıl, Tan Oral, İpek Ongun, Emre Kongar, Hüsamettin Koçan, İlber Ortaylı, Sevgi Özel, Semih Poroy, Habip Aydoğdu, Sunay Akın, Haydar Ergülen, Canan Tan ve Yalvaç Ural var. Her ismin yanında ressamsa, çizerse bir eseri, yazarsa yazdıklarından bir bölüm yer alıyor. Bu arşivlik takvimi, www.mahmutturgut.com adresinden edinebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

ALFABE ÖĞRENİYORUZ

 

2016 Bilgi Ajandası’nın ilk sayfasında, ajandanın niteliği konusunda bilgi veriliyor: “Bu yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi 2016 Ajandası’nın konusu olarak, Harf Devrimi’nden sonra Latin harfleriyle, Türkçe okuma-yazmayı halka öğretmek amacıyla yayınlanan çeşitli alfabelerin kapaklarını seçtik. 1928 yılının son aylarında yayınlanan bu alfabelerin ortak özelliği, Arap harfleriyle Latin harflerinin bir arada kullanılması, bununla da eski yazıyı bilenlerin yeni Türkçe yazısını daha kolay öğrenmesidir.”
Alfabeleri kimler hazırlamıştı?
Celâl Nuri İleri, Kemal Salih Sel, İbrahim Necmi Dilmen, Hüseyin Hilmi Çığıraçan, Bahaeddin Toven, Peyami Safa, Hakkı Tarık Us.
Alfabeler Dr. Mustafa Duman’ın koleksiyonundan alınmış.
Her ayın başında bir alfabenin kapağı ve sayfanın sol tarafında da yazarı, içeriği hakkında bilgi veriliyor. Bu ajanda bir bakıma eğitim tarihimizi ve aydınlanma serüvenimizi gösteriyor.
Alfabelerin kapak yazılarını okumalısınız. Atatürk’ü kastederek “Gazi Harfleri”, sonrası amacı tek cümlede özetleyen kapaklar? “Bir derste yeni alfabemiz”, “Eski yazıdan yeni yazıya”, “Cumhuriyet’in Türk Alfabesi”, “Resimli Ay’ın Cep Alfabesi”, “Halk dershanelerine kolay Türk alfabesi”, “Herkese Mahsus Resimli Türkçe Alfabe”, “Hiç Bilmeyenlere Türkçe Alfabe ve Hece”, “Muallimlere ve umuma mahsus Türkçe okuma-yazma dersleri”, “Türk’ün Yeni Dili”.
Sadece bu kitap adlarına baktığımız zaman bile hakkında uzun uzun tezler yazılacak arka plan görülmeyecek gibi değil... Harf devrimi ve dolaylı da olsa dil devrimi bu ülkedeki herkesi ilgilendiren konulardan biridir ve ihmal edilmemesi, bilinmesi gerekir.

 

Haberin Devamı

EDEBİYAT, EDEBİYATÇILAR, OLAYLAR

 

İLKİ geçen sene yine İletişim Yayınları tarafından yayımlanan, “Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi 2016”nın içeriğini şöyle özetleyebilirim: Saatsiz edebiyat takvimi.
Editörlüğünü Levent Cantek’in yaptığı takvimde bugünün önemli yazarlarından tefrika öyküler asıl malzemeyi oluşturuyor. Haricen, edebiyat ve kültür-sanat sosyal hayatımızdaki önemli yıldönümleri, ödüller, önemli tarihler, doğum veya ölüm tarihleri ve kimi kitaplardan alıntılar yer alıyor.
Masanızda bulundurmakta fayda var.

 

BİR KÜLTÜR AJANDASI KLASİĞİ



NÂZIM HİKMET KÜLTÜR AJANDASI 2016 tasarımıyla, içeriğiyle, kullanım pratikliği ve diğer baka birçok özelliğiyle kültür ajandası klasiklerinden sayılmalı bence artık. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yayımlanan ajanda büyük şairden şiirler barındırırken, ölüm-doğum yıldönümlerinde yazarların biyografileri ve kültür, sanat, sosyal yaşantımıza dair önemli olayların tarihleri ve detayları yer alıyor.
Son sayfalarda kültür merkezleri, tiyatrolar, vakıflar, dernekler, yayınevleri, gazete ve dergilerin iletişim bilgileri yer alıyor. 

 

 

Haberin Devamı

RÜYANIN GÖR DEDİĞİ

 

 

METİS YAYINLARI’nın 2016 ajandası bu adı taşıyor.
Sunuş’un son cümlesi şu: “Güzel rüyalarla dolu bir yıl dileğiyle”.
Ajandanın içindeki metinler rüya teması üzerine yazılardan seçmeler, rüya üzerine çeşitlemeler. Rüya, sanatta, edebiyatta önemli, çok işlenmiş bir kavram. Ajandadaki seçmeler bunu fazlasıyla ortaya kokuyor. Sanırım bu açıdan ajandayı ayrıca beğeneceksiniz.

 


* * *

 

AJANDA kullanıyorsanız, takvime önem veriyorsanız sadece yazılıp sayfaları yırtılacak değil, tam tersine okunup saklanacak ajanda ve takvimlerden birini seçebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları