Leyla Gencer anılacak

OPERA dünyasında ‘La Diva Turca’ olarak anılan Leyla Gencer’in aramızdan ayrılışının 10’uncu yıldönümünde, bugün Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bir konser düzenliyor.

Haberin Devamı

Leyla Gencer’i ilk kez Tepebaşı Dram Tiyatrosu’ndaki ‘Tosca’ operasında dinlemiştim. Onu dinleyebilmek için müzikseverler uzun bir kuyruk oluşturmuştu.

Daha sonra da İstanbul’a geldiği günlerden birinde, Nişantaşı Poyracık Sokağı’ndaki evinde Filiz Ali ile birlikte ziyaret etmiştim.

Ondan sonra birçok kez görüştüm.

İtalya’ya gittiğimde, plakçılardan korsan doldurulmuş uzunçalarlarını alırdım.

Müzik mağazasına girip adını söyleyince büyük bir saygıyla plaklarını getirirlerdi.

İstanbul Müzik Festivali’nde piyanist Nikita Magaloff’un eşliğinde verdiği konser ses belleğimden hâlâ gitmedi.

İtalya’da ölen sanatçının külleri Boğaz’ın sularına serpildi.

Leyla Gencer Şan Yarışması, İKSV, Borusan Sanat, La Scala Tiyatro Akademisi’nin katkılarıyla 23-28 Eylül günleri arasında gerçekleştirilecek, final gecesi de Lütfi Kırdar’da yapılacak.

Haberin Devamı

Müzik eleştirmeni Evin İlyasoğlu da sanatçının yaşamını, sanatını anlatan ‘Ben Leyla Gencer’ kitabını yakın zamanda Yapı Kredi Yayınları’na teslim edecekmiş. Kitap sanatçının doğum tarihi olan 10 Ekim’de yayımlanacak.

Daha önce de Zeynep Oral’ın ‘Leyla Gencer-Tutkunun Romanı’ adlı kitabı yayımlanmış ve oldukça ilgi görmüştü.

*

Puccini ve Donizetti’nin başyapıtlarından oluşan anma konserinde BİFO, genç sanatçılarımızın yanı sıra Akademi BİFO katılımcılarına da eşlik edecek.

Konserin ilk yarısında Yekta Kara’nın yönetmenliğinde Puccini’nin Gianni Schicchi ve ikinci yarısında Donizetti’nin ‘Anna Bolena’, ‘Maria Stuarda’ ve ‘Roberto Devereux’ operalarından bölümler seslendirilecek.

4. Leyla Gencer Yarışması finalisti, Aida Yarışması’nda Aida Ödülü sahibi ve Semiha Berksoy Vakfı tarafından verilen Suna Korad Özel Ödülü sahibi Simge Büyükedes, Academie Disque du Lyrique tarafından Leyla Gencer Grand Prix’sini kazanan ve geçtiğimiz sezon Gluck’un Alceste’sindeki başrolü ile Ferrara’da ayakta alkışlanan Asude Karayavuz, Montpellier, Linz, Viyana ve daha pek çok Avrupa müzik kentinde başarılarını sürdüren Çiğdem Soyarslan ve Leipzig, Brüksel ve Roma’daki başarılarına güçlü yorumuyla her sene yenilerini ekleyen Burcu Uyar gecenin solistleri olacak.

*

Haberin Devamı

GENÇ solistler, Akademi BİFO’nun eşliğinde Yekta Kara’nın yönettiği programla yeni bir başarı kazanacaklar.

Ayrıntılı bilgi için: www.borusansanat.com

Yazarın Tüm Yazıları