Kütüphanenizde bulunması gereken bir kitap: Tarık Akan Anısına

Zaman zaman dile getirdiğim şikâyetimi tekrarlayacağım. Gerek İstanbul dışındaki üniversitelerin, gerek belediyelerin, gerek yayınevlerinin yayınlarını yer aldıkları şehirler dışında bulmak, 2017’de bile neredeyse imkânsız. Çok övdüğümüz internet bile onlara ulaşmamızı sağlayamıyor.

Haberin Devamı

YIL YIL OYNADIĞI FİLMLER...

Ülkeyi teslim alan kar dolayısıyla Adana’da planladığımdan fazla vakit geçirdim ve bu sayede, Altın Koza Film Festivali dolayısıyla çıkartılan kitapların tamamını inceleme olanağına kavuştum. Türk sinemasını, yönetmenleri, oyuncuları daha iyi biçimde öğrenmek isteyenler için önemli kaynaklar bu kitaplar. Bir kere bir yazı için o kitapları aramış, İstanbul’da bulamamıştım. Umarım belediye bu kitapları en azından kütüphanelere gönderiyordur.

Geçen sene aramızdan ayrılan Tarık Akan için, Burçak Evren’in hazırladığı ‘Tarık Akan Anısına’ kitabından söz edeceğim bu hafta.

Altın Koza Yayınları’ndan şimdiye kadar ‘Ayşen Gruda’, ‘Necip Sarıca’, ‘Onur Ödülleri Kataloğu’, ‘Apo Gardaş-Abdurrahman Keskiner’, ‘Yurdunu Yüreğinde Taşıyan Yazar: Osman Şahin’, ‘İzzet Günay’, ‘Kadir İnanır Filmleri’, ‘Ediz Hun’, ‘Ali Özgentürk’, ‘Demir Karahan’, ‘Ayla Algan’, ‘Nebahat Çehre’, ‘Perihan Savaş’ ve ‘Murat Soydan’ kitapları çıktı. Bütün kitapları Burçak Evren hazırladı. Bir tek Perihan Savaş kitabını Bircan Usallı Silan’la beraber hazırlamış. Buradan sevgili Burçak Evren’in emeklerine teşekkür etmek ve onu destek olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

‘Tarık Akan Anısına’ kitabı ‘Tarık Akan Olmak Kolay Değil’, ‘Yaşamı’, ‘Filmleri’, ‘Ardından’, ‘Hababam Sınıfı Hatırası’, ‘Filmografi’, ‘Ödülleri’ olmak üzere toplam yedi bölümden oluşuyor. Yaşam bölümünün başlığı şöyle: ‘Bakırköy değil, Eyüp Sultan doğumluyum...’

Gerçek adı Tarık Tahsin Üregül olan Tarık Akan, Kırım kökenli bir ailenin üçüncü çocukları olarak
13 Aralık 1949’da İstanbul’da doğar. Yaşam bölümünde yıl yıl oynadığı filmler üzerine bilgi yer alıyor.

BÜTÜN KÜNYE BİLGİLERİ...

‘Filmleri’ bölümünün ise, kitabın en çok ilgimi çeken sayfaları olduğu kanaatindeyim. Bu bölüm; konusundan oynayanlara, yönetmenine kadar bütün künye bilgilerini içeriyor. Yanı sıra filmden kareleri, hakkındaki eleştirileri de burada okuyabilirsiniz.

Tarık Akan’ın ardından yazılanlar, onun aydın sanatçı olarak kimliğini, toplumsal sorumluluğunu, siyasal bilincini ortaya koyuyor. Kütüphanenizde bulunması gereken kitaplar listesine bunu da eklemelisiniz. Çünkü onu bütünüyle tanıdığınız zaman, kişiliğini, sanatçılığının boyutlarını daha iyi anlarsınız.

Yazarın Tüm Yazıları