Küçük cep kitapları

Günümüzde birçok bilgiyi, doğru, özet biçimde öğrenmek istiyoruz. O kadar çok öğrenilecek, seyredilecek, okunacak şey var ki kısa yoldan aydınlanmayı tercih ediyoruz. İKÜ Yayınevi’nin küçük cep kitapları bu açıdan alınmaya değer bir nitelik taşıyor.

Haberin Devamı

İKÜ Yayınevi şimdiye kadar iki cep kitabı yayımladı: ‘Felsefe’ ve ‘Demokrasi’. Oxford Üniversitesi Yayınları’ndan yapılan bu çeviri kitapların başında akademisyenlerin önsözleri yer alıyor. ‘Felsefe’ kitabının Türkçe baskıya önsözünü Prof. Dr. Betül Çotuksöken yazmış: “Herkes dünyaya bulunduğu noktadan bakar; kendisinin ve bulunduğu noktanın sağladığı olanaklar çerçevesinde dünyayı görür. İnsan ne zaman ki gördüklerinin, deneyimlediklerinin ve zaman içinde biriktirdiklerinin kılavuzluğunda kendisiyle dünya arasındaki ilişki üzerinde düşünmeye başlar, işte o zaman felsefi düşünme de başlamış demektir. Başlayan bu felsefe, çoğun salt düşünme düzeyinde kalır; ancak daha güçlü bir sıçrayışla bilme ve en sonunda da düşünmenin ve bilmenin verdiği daha büyük bir güçle yaşama yolu olarak insana rehberlik etmeye başlar. Her insan üzerinde bulunduğu, içinde yer aldığı bilgi bağlamına göre, kendisi de içinde olmak üzere olabildiğince doğrudan, çokça da dolaylı olarak varlığından haberdar oldukları üzerine düşünür, konuşur, yazar. Özellikle yazma aşamasına gelindiğinde, yazan kişi kendini ötelere fırlatmış yaşarlığını kısacık ömrüyle sınırlamamış olur.”
İki temel felsefi soru
Kitabın birinci bölümü amacı da özetliyor: “Bu kitabı okumakta olan herkes bir bakıma filozoftur halihazırda. Hayatımızı, yaşayışımızı belirleyen birtakım değerlere sahip olduğumuzdan (veya sahip olduğumuzu düşünmeyi sevdiğimizden ya da değerlerimiz olmadığında kendimizi rahatsız hissettiğimizden) hemen hepimiz filozofuzdur. Dahası çoğumuz dünyanın nasıl olduğuna dair hayli genel bir resmi benimseriz. Biz dahil her şeyi yaratan bir tanrının var olduğunu ya da, aksine, her şeyin rastlantı eseri ve doğal seçilimle olduğunu düşünüyor olabiliriz.
Belki insanın, adına ruh denen ölümsüz, maddi olmayan parçaları olduğuna ya da, tam tersi, maddenin biz öldükten sonra gitgide parçalanan karmaşık dizilimlerinden başka bir şey olmadığımıza inanıyoruzdur. Dolayısıyla çoğumuzun -tüm bunlar üzerine düşünmeyenlerimizin bile- şu iki temel felsefi soruya şöyle böyle bir yanıtı vardır: ‘Ne yapmalıyız’ ve ‘varolan nedir?”
Küçük cep kitapları
Felsefe-Çok Kısa Bir Başlangıç
Edward Craig Çeviri: Cenk Özdağ
Oxford-İKÜ
Kısa yazmanın önemi...
‘Demokrasi’ kitabının Türkçe baskısına önsözü Prof. Dr. Ali Vahit Turhan yazmış. Turhan şöyle başlıyor kitabı anlatmaya: “Bernard Crick, kendi deyimiyle bu uzun denemede ya da küçük kitabında demokrasi gibi karmaşık bir konuyu çarpıtmadan basitleştirmeye çalışmanın uzun uzun yazmaktan daha zor olduğunu belirtir ve kısa ve özlü bir şekilde yazmanın da önemini vurgular. Aristotales; gerçek yazarın konusunun ustası olması, amaçlanan etkiyi tanımlayabilmesi ve ikna edilmesi gereken kitleyi iyi tanıması gerektiğini söyler. Bernard Crick de duru ve doğal yazı stili hayranı olduğu George Orwell’e borçlu olduğunu çoğu yerde hatırlatır.”
100-150 sayfalık bu kitaplar başlangıç olarak da kabul edilebilir. Bu bilgiden sonra daha ayrıntılı kitaplara geçilebilir.
Küçük cep kitapları
Demokrasi-Çok Kısa Bir Başlangıç  Bernard Crick
Çeviri: H. Hande Orhon Özdağ
Oxford-İKÜ

Yazarın Tüm Yazıları