İzmir Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Sina Akyol

İZMİR Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu iyi şair Sina Akyol için Enver Ercan’ın hazırladığı “Ellinci Edebiyat Yılında Sina Akyol” kitabını okuyorum.

Haberin Devamı

Kitap, Sina Akyol’un (d. 1950) kısa bir Yaşam Öyküsü ile başlıyor.

Bunu, Sina Akyol’un kitapları, Şiirler, Denemeler, Söyleşiler, Hakkında Yazılanlar, Kitapların Kronolojisi ve Sina Akyol Albümü izliyor.

Önsöz Yerine başlıklı yazının altbaşlığı “Niçin mi yazıyorum?”

Alıntılar o yazıdan: “Yazmasam çıldıracaktım’cılardan değilim. Dünyaya yalnızca yazmak için, görmek ve gördüğünü yazmak için gelmiş İlhan Berk gibi birisi de değilim. İkinci kez okumayı hayal ettiğim klasikler dahil olmak üzere, okunacak yığınla kitap ve dergi beni, ben ise zamanı bekliyoruz.”

Şiir ve dili üzerine, gündelik hayatın dili üzerine özlü biçimde poetikasından temel birkaç saptamayı açıklıyor Akyol.

Şiirin bir özümseme, sıradanı sıradan dışılığa nakletme, ironi/humor/dalga geçme üçlüsünde, hayatın her safhasına bakış olduğunu kanıtlayan bir şiir anlayışı.

Haberin Devamı

İlk okuyuşta şaşırtan, sonra kendini kabul ettiren bir anlayış.

Adını ve içeriğini de çok sevdiğim, “Lokman’la Geçen Şen Günlerim”den bir şiir “Felsefi ve Abuzer” söylediğimiz özelliklerin mükemmel bir harman:

1

“Kuramsal doğrularla pratik yanlışlar arasındaki çelişki delirtti Alduzer’i”

dersem eğer;

şaka değil,

     gerçektir sözüm!

Koyun siz de gerçek

    sözüme bir mim!

2

Kuramsal doğrularla pratik yanlışlar arasındaki çelişki delirttiyse Alduzer’i;

Bizim ilden, sarhoş gezen, amca oğlu Abuzer’i;

Hangi namert kuşlar bunlar?..

Hangi mel’un keçiler?..

Yiyip bitirdiler!..

Dağ yolunda bıraktılar!..

Küller, küller, küller başıma!”

Denemeler, şiiri, sanatı algılayışını yazıya getiren içeriğiyle önemli.

***

SÖYLEŞİLER bölümü; Haydar Ergülen, Müjde Bilir, Enver Ercan, Oğuz Tümbaş, Gamze Akdemir, Cenk Gündoğdu, İsmail Mert Başat, Orhan Alkaya, Veysi Erdoğan, Duygu Kankaytsın’ın Akyol’la yaptıkları söyleşilerden oluşuyor.

Hakkında Yazılanlar Bölümünde ise Coşkun Yerli, Metin Cengiz, Ahmet Oktay, Cemal Süreya, Orhan Koçak, Orhan Kâhyaoğlu, Nurduran Duman, Nuri Demirci, Mahmut Temizyürek, Gonca Özmen, Ali Özgür Özkarcı, Tahir Abacı, Veysi Erdoğan, Haydar Ergülen, Asuman Susam, Onur Akyıl, Gökçenur Ç., Gültekin Emre, Emel Kaya, Müesser Yeniay’ın yazıları var.

Haberin Devamı

“Sonsöz Yerine”den alıntılar yapmadan bu yazı bitirilemez, işte o satırlar:

“Merhabalar...

Ancak öncelikle merhabam, kendisini bu mekânlarda görmeye son derecede alışık olduğumuz, ama ne yazık ki bu TÜYAP fuarında birlikte olamadığımız kıymetli dostum ve kardeşim Turhan Günay’a...

Bu kitaba giren söyleşiler, hakkımda yazılmış yazılar ve elli yıllık bir sürece yayılan şiirleri toplarken -az önce de belirtmiş olduğum gibi- bütün bir geçmiş sökün edip geldi önüme. Böylece, nerelerden kalkıp nerelere gelmiş olduğumu -kelimenin dolu dolu anlamıyla- derinden anlamış ve kavramış oldum.”

***

İYİ bir şair hakkında iyi hazırlanmış kitap kütüphanenizde bulunmalı.

Yazarın Tüm Yazıları