İlk ödülün, ilk kitabın heyecanı

AKATLAR’daki Melih Cevdet Anday Salonu’nda Attilâ İlhan Ödülleri töreni yapıldı.

Haberin Devamı

Ödül bu yıl ilk kez verildi, ayrıca ödülün bir başka özelliği de ilk kitaplara verilmesiydi.

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı genç kuşağın çeşitli alanlardaki emeklerini değerlendiren, ödüllendiren bir kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Ödüller de bunun göstergesi. Edebiyat ödüllerinin destekçisi, kitaplarının da yayıncısı Türkiye İş Bankası Yayınları.

Törenin açılışında, Solmaz İlhan, Ahmet Salcan ve ben konuştuk.

Şiir seçici kurul başkanı Metin Celâl yurtdışında olduğundan ödülü onun adına Hüseyin Yurttaş, roman ödülünü de seçici kurul başkanı Mehmet Eroğlu verdi. Şiir ödülünü kazanan Tuğrul Tanyol da yurtdışında olduğundan, ödülünü onun adına Baki Ayhan T. aldı.

Ödül töreninde Attilâ İlhan’la yapılmış söyleşilerden görüntüler izledik.

Çok yönlü bir yazardı Attilâ İlhan. Edebiyatın her türünde usta işi örnekler verdi. Bu açıdan genç kuşak için bir sistem yarattı. Her alanda özgün düşüncelerinden yararlanılacak edebiyat ustalarından biriydi. Ödüllerin onursal başkanı olarak yaptığım konuşmada, onun iyi bir yazar olduğu kadar, iyi bir konuşmacı ve aydın olduğunu vurguladım.

Kerem Alışık, vakfın ve ödüllerin amacını konuşmasında şunları söyledi:

“Attila İlhan Bilim Kültür Sanat Vakfı olarak dayımın düşünceleri doğrultusunda özellikle gençleri hedef alarak etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Bunların içinde kompozisyon yarışması yaparak gençlere yol açmak, şiir matineleri ve üniversitelerde sempozyumlar düzenlemek, iyi okuyan öğrencilere burs vermek suretiyle topluma donanımlı bireyler kazandırmak gibi önemli faaliyetlerimiz var.

Edebiyat dünyasındaki değerli yazar ve şairleri teşvik etmek amacıyla düzenlediğimiz ‘Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’ni gerçekleştirdik. Çok mutluyuz. Tıpkı Sadri Alışık Ödülleri’nde olduğu gibi, edebiyat alanında bu ödülleri devam ettirmek en büyük arzumuz. Attilâ İlhan, eserleri, eylemleri, söylemleri, düşünceleri, fikirleri ve yazılarıyla zaten herkesin kalbinde ve içinde yaşayan birisi. Biz de buna aracılık etmekten onur duyuyoruz.”

ÖDÜL alanları hatırlatmalıyım:

Ali Gür, ‘Tavanarası’ adlı eseriyle 2016 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nü kazanırken, Işıl Kocaoğlan ‘Bir Sabah Uyandığımda Yoktum’ adlı eseriyle roman dalında ‘teşvik’ ödülüne değer görüldü.

Tuğrul Tanyol, ‘Gelecek Günlerin Şarabı’ kitabıyla 2016 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nü kazanırken, Onur Şahin ise ‘Gamdan Kale’ adlı eseriyle şiir dalında ‘teşvik’ ödülüne değer görüldü.

Roman ödülünün seçiciler kurulu Mehmet Eroğlu (Seçici Kurul Başkanı), Asuman Kafaoğlu Büke, İnci Enginün, Ülkü Karaosmanoğlu, Ali Cem İlhan’dan oluşurken şiir ödülünün seçiciler kurulu Metin Celâl (Seçici Kurul Başkanı), Hüseyin Yurttaş, Haydar Ergülen ve Kerem Alışık’tan oluşuyor.

ÖDÜLLERİN sürekli olmasını diliyorum.

Genç kuşağın çalışmalarının desteklemesi ödülü daha önemli kılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları