Eski ağza yeni taam

Ramazan’la beraber herkes sofra çeşitlemesi konusunda zenginlik arayışına girer. Sine Boran Art’ın yazdığı ve fotoğrafladığı ‘Çerkes Kızından Tarifler’, size bu çeşitliliği sağlayacak.

Haberin Devamı

Yemek kitaplarını okumak için bu deyimi anımsamak yeter.

Türk yemekleri dışında dünya mutfağına dair kitapları da okurum. İyi bir yemek kitabı, mutfak tarihi sıradan bir romandan daha iyidir.

Farklı bölgelerin yemekleri, farklı lezzet arayanlar için ideal bir başvuru kitabıdır örneğin.

Ramazanla beraber herkes sofra çeşitlemesi konusunda zenginlik arayışına girer. Sine Boran Art’ın yazdığı ve fotoğrafladığı ‘Çerkes Kızından Tarifler’, size bu çeşitliliği sağlayacak.

Sunuş yazısında Vedat Milor, üzücü bir gerçeğin altını çiziyor: “Sine Boran ve annesinin bir zamanlar güzel Çerkes yemekleri yapan bir lokantası vardı.

İstanbul Rahmanlar’daki bu lokantayı 2008 yazında ziyaret etmiştim. Lokanta kentsel dönüşüm nedeniyle kapandı.”

Milor yazısında bu yemekler arasında unutamadığı tatlar bırakanları da sıralıyor...

Haberin Devamı

Sine Boran Art’ın ‘Başlarken’ yazısı, Çerkes mutfağının yemek kültürümüzdeki yerini yemek adlarını vererek anlatıyor: “Çerkestavuğu, Çerkes çorbası, Çerkessalatası gibi tariflerle Osmanlı mutfağında da yerini alan Çerkes mutfağının belki de en besleyici özelliği ölçülü tüketime dayanmasıdır.”

Unutmayın ki Evliya Çelebi de Çerkes mutfağını yazmıştır.

Tariflere geçmeden önce, Kuzey Kafkas Mutfağı Üzerine, Sofra Adabı ve Yeme İçme Alışkanlıkları, Araç Gereçler bölümlerini okumalısınız...

Tarif sıralaması şöyle: Çorbalar, et yemekleri, kümes hayvanı ve yumurta yemekleri, sebze yemekleri ve salatalar, hamur işleri ve pilavlar, ekmekler ve pastalar, sütle yapılan yiyecekler, soslar, ezmeler ve diğerleri, tatlılar ve pestiller, içecekler.

Eski ağza yeni taam

SIRA TATLILAR VE TUZLULARDA...

Damak tadına düşkün okurlar için iştah açıcı sofrayı şenlendirici tarifler yer alıyor. Açıkçası ben zeytinyağcı olduğum için, çoklukla Çerkes mutfağında tereyağı kullanılması, yemeklere mesafeli olmama sebep oluyor... Yine de okurlar için bir engel değil...

EBRU OMURCALI’nın ‘Tatlılar Tuzlular’ kitabı çay saatleriniz için birebir. Kitapta yer alan, kurabiyeler bölümünü yapılış tarzı konusunda bir sınav bölümü gibi okudum.

Haberin Devamı

Omurcalı, ‘Ağzınızın Tadı Bozulmasın’ başlıklı sunuşunda kitabın özelliğini... “Tarifler tek tek denendi ve en iyi haliyle kitapta yerlerini aldı. Her kitabımda olduğu gibi hem dünyadan, hem bizden hem de benden reçeteler uygulandı” sözleriyle aktarıyor.

Tariflere geçmeden önce ‘püf noktaları’ bölümlerini okuyun. Kek, kurabiye ve börek yaparken ihtiyacınız olan püf noktaları bu bölümlerde. Kitap, Farklı hamurlar, Kekler, Kurabiyeler, Mayalı tarifler, Paylar & tartlar bölümlerinden oluşuyor.

Kitapta o kadar çok sevdiğim tarif var ki, hepsini yazmaya utandım...

Mutfakta yenilikler, yeni lezzetler arayan biriyseniz bu kitapları mutfağınızda bulundurun.

Haberin Devamı

Ebru Omurcalı, ‘Tatlılar Tuzlular’,  Alfa Yayınları.

Yazarın Tüm Yazıları